valasz.hu/pest_budai_latkep/pesten-szulettem-61949

http://valasz.hu/pest_budai_latkep/pesten-szulettem-61949

Szembeszállnak az allergiával

/ 2018.03.28., szerda 17:27 /

Komplex mintaprogram indul Erzsébetvárosban az allergiás megbetegedések leküzdésére, feltérképezik a gócpontokat is.

Budapest mesés szépségű város, ezt senki sem tagadja, a levegő minőségét illetően azonban sajnos már kevesebb okunk van büszkének lenni: fővárosunk ugyanis rendre Európa legszennyezettebb levegőjű települései között szerepel. És bár ez a szennyezés kevésbé látványos, az egészségre gyakorolt káros hatása igen jelentős, ebből a szempontból a legsűrűbben lakott, és gyakran jelentős forgalommal terhelt belső városrészek különösen veszélyeztetettek. Ezek egyikében, Erzsébetvárosban azonban az önkormányzat úgy döntött, hogy hadat üzen az allergiának, s ezzel együtt számos betegségnek.

A VII. kerület vezetése ugyanis nemrég elhatározta: Nékám Kristóf allergológus professzor ötlete alapján komplex programot indít az allergiás megbetegedések felmérése, kezelése, kialakulásának megelőzése és a kiváltó okok megszüntetése érdekében.

Dr. Bajkai István alpolgármester örömmel állt a kezdeményezés élére, amelyről elmondta: fontos, hogy az allergiaszűrést minél fiatalabb korban elkezdjék, ezzel együtt a környezeti kiváltó tényezőket is fel kell deríteni. A mintaprogram ezért elsősorban azokat célozza meg, akik még a fiatal felnőttekre jellemző allergiák kialakulása előtt járnak, de már túljutottak a gyermekkori, „kinőhető” allergiákon. A hatékony megoldás érdekében tehát nemcsak azt mérik fel, a gyermek melyik szervét érinti az allergia, hanem azt is, hogy a környezetében (lakóhelyén, iskolában) találkozik-e olyan anyagokkal, amelyek azt kiváltják. Ezek összevetésével meg lehet állapítani, hogy a kerületben vannak-e olyan „gócpontok”, amelyek kiemelten felelősek a problémáért, és amelyek megszüntetésére az önkormányzat is tehet lépéseket. A tisztább levegőért egyébként már jelenleg is küzd Erzsébetváros: idén várhatóan megvalósul egy olyan mohafal, amely 256 fa oxigénjét képes megtermelni, jóval kisebb területen.

A program része a már eddig is létező allergiaszűrő-vizsgálatok kiterjesztése, hogy valamennyi érintett részt vehessen benne, szociális helyezettől függetlenül. Ha sikerült széles közönséget bevonni, és ezzel megrajzolni a VII. kerület „allergiatérképét”, az egész Budapest számára mintaként szolgálhat majd, és hozzájárulhat akár egy egész városra kiterjedő stratégia kidolgozásához.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.