Szembeszállnak az allergiával

/ 2018.03.28., szerda 17:27 /

Komplex mintaprogram indul Erzsébetvárosban az allergiás megbetegedések leküzdésére, feltérképezik a gócpontokat is.

Budapest mesés szépségű város, ezt senki sem tagadja, a levegő minőségét illetően azonban sajnos már kevesebb okunk van büszkének lenni: fővárosunk ugyanis rendre Európa legszennyezettebb levegőjű települései között szerepel. És bár ez a szennyezés kevésbé látványos, az egészségre gyakorolt káros hatása igen jelentős, ebből a szempontból a legsűrűbben lakott, és gyakran jelentős forgalommal terhelt belső városrészek különösen veszélyeztetettek. Ezek egyikében, Erzsébetvárosban azonban az önkormányzat úgy döntött, hogy hadat üzen az allergiának, s ezzel együtt számos betegségnek.

A VII. kerület vezetése ugyanis nemrég elhatározta: Nékám Kristóf allergológus professzor ötlete alapján komplex programot indít az allergiás megbetegedések felmérése, kezelése, kialakulásának megelőzése és a kiváltó okok megszüntetése érdekében.

Dr. Bajkai István alpolgármester örömmel állt a kezdeményezés élére, amelyről elmondta: fontos, hogy az allergiaszűrést minél fiatalabb korban elkezdjék, ezzel együtt a környezeti kiváltó tényezőket is fel kell deríteni. A mintaprogram ezért elsősorban azokat célozza meg, akik még a fiatal felnőttekre jellemző allergiák kialakulása előtt járnak, de már túljutottak a gyermekkori, „kinőhető” allergiákon. A hatékony megoldás érdekében tehát nemcsak azt mérik fel, a gyermek melyik szervét érinti az allergia, hanem azt is, hogy a környezetében (lakóhelyén, iskolában) találkozik-e olyan anyagokkal, amelyek azt kiváltják. Ezek összevetésével meg lehet állapítani, hogy a kerületben vannak-e olyan „gócpontok”, amelyek kiemelten felelősek a problémáért, és amelyek megszüntetésére az önkormányzat is tehet lépéseket. A tisztább levegőért egyébként már jelenleg is küzd Erzsébetváros: idén várhatóan megvalósul egy olyan mohafal, amely 256 fa oxigénjét képes megtermelni, jóval kisebb területen.

A program része a már eddig is létező allergiaszűrő-vizsgálatok kiterjesztése, hogy valamennyi érintett részt vehessen benne, szociális helyezettől függetlenül. Ha sikerült széles közönséget bevonni, és ezzel megrajzolni a VII. kerület „allergiatérképét”, az egész Budapest számára mintaként szolgálhat majd, és hozzájárulhat akár egy egész városra kiterjedő stratégia kidolgozásához.

Rosta

Dévényi István

Találkozunk 2016-ban!

Új kormány – oktatáspolitikai fordulat jön?

Ha valóban a jegybanki ajánlások alapján kezd bele a kormány a versenyképesség javításába, akkor az oktatásban át kell állítani a váltókat. Részletes háttér a Heti Válaszban.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.