Megszépül a Tripolisz név

/ 2018.04.25., szerda 15:22 /

Új közpark született Angyalföldön, nevét az egykori hírhedt barakknegyedről, a Tripoliszról kapta. Az önkormányzat az elmúlt években, saját forrásból egymilliárd forintot költött a városrész fejlesztésére.

„Tripolisz sivár. Már a kapu előtt kopár, letaposott út, s bent is minden kopár és kopott és fekália illatú.” Nem túl hízelgő kép Angyalföld legendás városrészéről, Móricz Zsigmond tollából. Ám a korabeli hírek szerint nagyon is reális. A Rákos-pataktól északra elterülő, korábban lakatlan és terméketlen, homokos pusztaságon 1911-ben kezdték el építeni a hosszú barakképületeket. A cél: rövid úton enyhíteni a legszegényebbek kínzó lakásproblémáin, így csökkentve az ezzel járó társadalmi feszültséget. Az egyemeletes, függőfolyosós, egy szoba-konyhás bérházakban munkanélküliek, valamint a közeli Ganz, Láng gépgyárakban dolgozó munkások és családjaik tengődtek. Honnan a Tripolisz név? Máig nem egyértelmű, a negyed hivatalosan a Palotai úti kislakásos telep nevet viselte, de senki nem hívta így. Annyi biztos, a barakksor építésekor zajlott a török–olasz háború, melynek egyik észak-afrikai színteréről, Tripoliról gyakran szóltak a hírek. Az egyik első kocsmára tulajdonosa a „Tripolisz” nevet írta ki, talán megtetszett neki az akkoriban közszájon forgó név. Rossznyelvek szerint találó volt az elnevezés: az észak-afrikai légiókban lehetett annyi kétes alak, mint itt, az újonnan felhúzott telepen. A mérhetetlen szegénység és kilátástalan körülmények között azonban összetartó közösség kovácsolódott, ahogy akkoriban mondták, „sose tűnt el semmi a szárítókötélről”.

Bár a rossz emlékű Tripolisz szegénytelepet az 1970-es évek végén felszámolták, helyére lakótelepet építettek, vannak, akik még mindig régi nevén emlegetik a környéket. Pedig hivatalosan sehol nem szerepelt a Tripolisz elnevezés, egészen mostanáig. Az önkormányzat ugyanis március végén új kis teret avatott a Babér utca, Tomori utca, Mosoly utca által határolt részen, amelynek a Tripolisz nevet adták. Hogy mennyire emberi arca volt a kívülről félelmetesnek tűnő telepnek, azt az egyik ünnepi szónok, Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar Egyesület elnöke is megerősítette. Mint mondta, a Tripoliszon nőtt fel, de ő nem a rossz hírű szegénytelepre, sokkal inkább egy összetartó, egymásra figyelő közösségre emlékszik. Nincs ezzel egyedül, sokan gondolják így. Itt született a később világhírű zongoravirtuózként ismert Cziffra György, de a közelből indult a pályája a tragikusan fiatalon elhunyt rockzenésznek, Radics Bélának is.

A Tripolisz téren mára nyoma sincs a Móricz által leírt sivárságnak. Amint Tóth József polgármester az avatóünnepségen elmondta, az önkormányzat az elmúlt években, saját forrásból egymilliárd forintot költött a városrész fejlesztésére. Ennek részeként szépült meg az új Tripolisz közpark is, a környéken lakók igényeinek felmérése után dísznövényekkel, padokkal, ivókúttal, felújított pázsittal. Az itt elhelyezett helytörténeti tábla pedig a legendás környék emlékeit hirdeti.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.