felsooktatasirangsor.hu/pest_budai_latkep/kaszas-attila-dijat-alapitottak-18060

http://felsooktatasirangsor.hu/pest_budai_latkep/kaszas-attila-dijat-alapitottak-18060

Megszépül a Tripolisz név

/ 2018.04.25., szerda 15:22 /

Új közpark született Angyalföldön, nevét az egykori hírhedt barakknegyedről, a Tripoliszról kapta. Az önkormányzat az elmúlt években, saját forrásból egymilliárd forintot költött a városrész fejlesztésére.

„Tripolisz sivár. Már a kapu előtt kopár, letaposott út, s bent is minden kopár és kopott és fekália illatú.” Nem túl hízelgő kép Angyalföld legendás városrészéről, Móricz Zsigmond tollából. Ám a korabeli hírek szerint nagyon is reális. A Rákos-pataktól északra elterülő, korábban lakatlan és terméketlen, homokos pusztaságon 1911-ben kezdték el építeni a hosszú barakképületeket. A cél: rövid úton enyhíteni a legszegényebbek kínzó lakásproblémáin, így csökkentve az ezzel járó társadalmi feszültséget. Az egyemeletes, függőfolyosós, egy szoba-konyhás bérházakban munkanélküliek, valamint a közeli Ganz, Láng gépgyárakban dolgozó munkások és családjaik tengődtek. Honnan a Tripolisz név? Máig nem egyértelmű, a negyed hivatalosan a Palotai úti kislakásos telep nevet viselte, de senki nem hívta így. Annyi biztos, a barakksor építésekor zajlott a török–olasz háború, melynek egyik észak-afrikai színteréről, Tripoliról gyakran szóltak a hírek. Az egyik első kocsmára tulajdonosa a „Tripolisz” nevet írta ki, talán megtetszett neki az akkoriban közszájon forgó név. Rossznyelvek szerint találó volt az elnevezés: az észak-afrikai légiókban lehetett annyi kétes alak, mint itt, az újonnan felhúzott telepen. A mérhetetlen szegénység és kilátástalan körülmények között azonban összetartó közösség kovácsolódott, ahogy akkoriban mondták, „sose tűnt el semmi a szárítókötélről”.

Bár a rossz emlékű Tripolisz szegénytelepet az 1970-es évek végén felszámolták, helyére lakótelepet építettek, vannak, akik még mindig régi nevén emlegetik a környéket. Pedig hivatalosan sehol nem szerepelt a Tripolisz elnevezés, egészen mostanáig. Az önkormányzat ugyanis március végén új kis teret avatott a Babér utca, Tomori utca, Mosoly utca által határolt részen, amelynek a Tripolisz nevet adták. Hogy mennyire emberi arca volt a kívülről félelmetesnek tűnő telepnek, azt az egyik ünnepi szónok, Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar Egyesület elnöke is megerősítette. Mint mondta, a Tripoliszon nőtt fel, de ő nem a rossz hírű szegénytelepre, sokkal inkább egy összetartó, egymásra figyelő közösségre emlékszik. Nincs ezzel egyedül, sokan gondolják így. Itt született a később világhírű zongoravirtuózként ismert Cziffra György, de a közelből indult a pályája a tragikusan fiatalon elhunyt rockzenésznek, Radics Bélának is.

A Tripolisz téren mára nyoma sincs a Móricz által leírt sivárságnak. Amint Tóth József polgármester az avatóünnepségen elmondta, az önkormányzat az elmúlt években, saját forrásból egymilliárd forintot költött a városrész fejlesztésére. Ennek részeként szépült meg az új Tripolisz közpark is, a környéken lakók igényeinek felmérése után dísznövényekkel, padokkal, ivókúttal, felújított pázsittal. Az itt elhelyezett helytörténeti tábla pedig a legendás környék emlékeit hirdeti.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?

A falu, ahol az LMP-s jelölt megsemmisítette a fideszest

A Zemplén egyik kis falujában, Komlóskán április 8-án előállították az egész ország egyik legfurcsább választási eredményét: egyéniben az összes érvényes szavazat 62 százalékát az LMP-s jelölt vitte, a fideszes alig látszott. Hogy lehetséges ez? Miért rontott rájuk Lázár János az időközi választási kampányban? Miért fideszesek az aprófalvak a dacos mintafalu polgármestere szerint? Riport a Heti Válasz csütörtöki számában!

Brüsszel most tényleg büntet? – Navracsics Tibor válaszol

Navracsics Tibor szerint a 2019-es európai parlamenti választáson minden országban közös lesz a téma: a migráció. Az oktatásért és kultúráért felelős uniós biztost az EU-költségvetés hazánkat is célzó szankcióiról és Manfred Weber néppárti frakcióvezető Fidesz-kizárással fenyegető szavairól is kérdeztük. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban. 

Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

Vannak, akik kifejezetten örülnek Fekete Péter kulturális államtitkárrá történő kinevezésének, egyesek agilisnak, mások törtetőnek-törekvőnek nevezik. Nem tudni, milyen tervekkel érkezik a kulturális életbe a cirkuszigazgató, de a vele kapcsolatos várakozás inkább bizakodó. Az új államtitkár portréja a friss Heti Válaszban.