valasz.hu/pest_budai_latkep/az-elet-felen-102391

http://valasz.hu/pest_budai_latkep/az-elet-felen-102391

Megszépül a Tripolisz név

/ 2018.04.25., szerda 15:22 /

Új közpark született Angyalföldön, nevét az egykori hírhedt barakknegyedről, a Tripoliszról kapta. Az önkormányzat az elmúlt években, saját forrásból egymilliárd forintot költött a városrész fejlesztésére.

„Tripolisz sivár. Már a kapu előtt kopár, letaposott út, s bent is minden kopár és kopott és fekália illatú.” Nem túl hízelgő kép Angyalföld legendás városrészéről, Móricz Zsigmond tollából. Ám a korabeli hírek szerint nagyon is reális. A Rákos-pataktól északra elterülő, korábban lakatlan és terméketlen, homokos pusztaságon 1911-ben kezdték el építeni a hosszú barakképületeket. A cél: rövid úton enyhíteni a legszegényebbek kínzó lakásproblémáin, így csökkentve az ezzel járó társadalmi feszültséget. Az egyemeletes, függőfolyosós, egy szoba-konyhás bérházakban munkanélküliek, valamint a közeli Ganz, Láng gépgyárakban dolgozó munkások és családjaik tengődtek. Honnan a Tripolisz név? Máig nem egyértelmű, a negyed hivatalosan a Palotai úti kislakásos telep nevet viselte, de senki nem hívta így. Annyi biztos, a barakksor építésekor zajlott a török–olasz háború, melynek egyik észak-afrikai színteréről, Tripoliról gyakran szóltak a hírek. Az egyik első kocsmára tulajdonosa a „Tripolisz” nevet írta ki, talán megtetszett neki az akkoriban közszájon forgó név. Rossznyelvek szerint találó volt az elnevezés: az észak-afrikai légiókban lehetett annyi kétes alak, mint itt, az újonnan felhúzott telepen. A mérhetetlen szegénység és kilátástalan körülmények között azonban összetartó közösség kovácsolódott, ahogy akkoriban mondták, „sose tűnt el semmi a szárítókötélről”.

Bár a rossz emlékű Tripolisz szegénytelepet az 1970-es évek végén felszámolták, helyére lakótelepet építettek, vannak, akik még mindig régi nevén emlegetik a környéket. Pedig hivatalosan sehol nem szerepelt a Tripolisz elnevezés, egészen mostanáig. Az önkormányzat ugyanis március végén új kis teret avatott a Babér utca, Tomori utca, Mosoly utca által határolt részen, amelynek a Tripolisz nevet adták. Hogy mennyire emberi arca volt a kívülről félelmetesnek tűnő telepnek, azt az egyik ünnepi szónok, Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar Egyesület elnöke is megerősítette. Mint mondta, a Tripoliszon nőtt fel, de ő nem a rossz hírű szegénytelepre, sokkal inkább egy összetartó, egymásra figyelő közösségre emlékszik. Nincs ezzel egyedül, sokan gondolják így. Itt született a később világhírű zongoravirtuózként ismert Cziffra György, de a közelből indult a pályája a tragikusan fiatalon elhunyt rockzenésznek, Radics Bélának is.

A Tripolisz téren mára nyoma sincs a Móricz által leírt sivárságnak. Amint Tóth József polgármester az avatóünnepségen elmondta, az önkormányzat az elmúlt években, saját forrásból egymilliárd forintot költött a városrész fejlesztésére. Ennek részeként szépült meg az új Tripolisz közpark is, a környéken lakók igényeinek felmérése után dísznövényekkel, padokkal, ivókúttal, felújított pázsittal. Az itt elhelyezett helytörténeti tábla pedig a legendás környék emlékeit hirdeti.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Magyarország kétharmada alkalmas lakóhely lehet a medvéknek

Egyre gyakrabban főszereplői a híreknek az országon keresztül-kasul trappoló medvék, a Bükkben szaporodó farkascsaládok, sőt, néha hiúzokról is hallani. Örüljünk-e a nagyragadozók újbóli megjelenésének, vagy inkább féljünk tőlük?