valasz.hu/pest_budai_latkep/az-elet-felen-102391

http://valasz.hu/pest_budai_latkep/az-elet-felen-102391

Közösségi tervezés Óbudán

/ 2018.04.25., szerda 15:34 /

Egy lepusztult, kopott, szürke közterületet modern, esztétikus, fiatalos, sport-és játszóeszközökkel felszerelt parkká alakítottak át Óbudán. Lapunk megjelenésével egy időben adják át a Derű, Vihar és Szél utca által határolt területen megújult Boldog Sándor István parkot.

Óbuda–Békásmegyer Önkormányzatának vezetése három évvel ezelőtt úgy döntött, magasabb szintre emeli a III. kerületben élők bevonását a helyi ügyekbe. Azóta valamennyi újonnan indított tervezésbe partnernek hívja az érintett lakókat, intézmények munkatársait, civileket és környékbeli gazdasági szereplőket, hogy ötleteik és igényeik már a kezdetektől beépülhessenek a tervekbe. Amikor közösségi szavazással helyet kerestek egy sportolásra is alkalmas parknak, a legtöbb szavazat a Derű utca környékén élőktől érkezett. Lelkesen fogadták a kezdeményezést, és készek voltak időt áldozni a közös ügyre.

Közösen könnyebb

Így indult el 2015. augusztus végén a „Milyen legyen a Derű utcai sportpark?” elnevezésű közösségi tervezési program. A célok egyike az volt, hogy minden korosztály használni tudja a parkot, a fiatalok, az idősek és gyerekekkel érkezők is. Bús Balázs, a kerület polgármestere az az április elején tartott bejáráson hangsúlyozta a közösségi tervezés fontosságát a kerületben. Elmondta, hogy a Derű utcai park terveit három összejövetelen véglegesítették a környéken élők bevonásával, így alakultak ki a park leendő funkciói: a közösségi tér, a játszótér, a sportpályák, a kutyafuttató és a parkos zöldfelületek. Az átalakítás során ugyan több korhadt fát ki kellett vágni, de helyettük újakat telepítenek, illetve cserjéket és más növényeket is ültetnek. Hangsúlyozta, hogy a park új funkciókkal való bővítése fővárosi támogatás nélkül aligha valósulhatott volna meg.

Egymásra ügyelve

A közösségi tervezés során hamar kiderült, hogy a korábbi felmérés alapján sportfunkcióra kijelölt terület jövőjét az itt lakók nem kizárólagosan sportparkként képzelik el. Az önkormányzat szakemberei nyitottak voltak a változtatási ötletekre, így a tervekben egyebek mellett már jutott hely a sport mellett a játéknak, a zöldterületnek is. Így a fő cél, a kulturált környezet kialakítása megvalósulhatott. A biztonság kedvéért térfigyelő kamerát is kihelyeztek.

A legnagyobb kompromisszum a kutyával érkezők térhasználatát illetően született meg. A kezdetben éles ellentétben álló kutyások és „nem kutyások” csoportjai a közös gondolkodás és a kulturált vita eredményeként megállapodtak abban, hogy szükség lenne egy jól felszerelt kutyafuttatóra, ami végül elkészült. A közterület átalakításában leginkább érintettek, a park mellett lakók az ablakaikhoz közel fásítást, a meglévő útvonalak kiépítését, valamint a közvilágítás javítását szorgalmazták. Tartottak attól is, hogy túl zajos lesz a környék. Így végül a nagyobb érdeklődésre számot tartó funkciókat távolabb helyezték el. A korábbi, szürke területen a „dühöngőt” és leromlott állapotú játszóeszközöket színes, gumiburkolatú sportpálya, futókör, fitneszeszközök, pingpongasztal és biztonságos játszótér váltotta fel. Mindezek mellett közösségi funkciókat szolgáló sakkasztalokat és padokat helyeztek ki.

A kis park legjellegzetesebb eleme, a terület majd’ felét elfoglaló dombocska ugyancsak megmaradhatott. A beszélgetések során világossá vált, milyen fontos része, igazi értéke ez a területnek, amelyhez a helyiek igencsak kötődnek. Rengeteg történetet meséltek a téli szánkózásokról és a romantikus csillagválasztásokról. A kivitelezési munkálatok ezért ott kezdődtek tavaly év végén, hogy az első hó idején már a megújult sétányokon szánkózhassanak a gyerekek.

Valóban közösségi hellyé válhat

A Boldog Sándor István szalézi vértanúról, a kommunizmus áldozatáról nevezett park ünnepélyes átadását április 27-én tartják. A birtokbavétellel ugyanakkor nem fejeződik be teljesen a fejlesztés, ugyanis a megújításhoz nyújtott fővárosi TÉR_KÖZ támogatás egyik fontos célja, hogy a közterületek valóban közösségi helyekké váljanak. Ezt segítendő, tavasszal és nyáron programok szervezését tervezik a már megújult parkban, hogy az itt élők és idelátogatók minél tartalmasabban tölthessék el szabadidejüket.

A 6 ezer négyzetméteres park a fővárosi TÉR_KÖZ pályázaton elnyert 90 millió forintos támogatással és az önkormányzat saját forrásából biztosított 140 millió forint ráfordításával újulhatott meg.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Magyarország kétharmada alkalmas lakóhely lehet a medvéknek

Egyre gyakrabban főszereplői a híreknek az országon keresztül-kasul trappoló medvék, a Bükkben szaporodó farkascsaládok, sőt, néha hiúzokról is hallani. Örüljünk-e a nagyragadozók újbóli megjelenésének, vagy inkább féljünk tőlük?