valasz.hu/pest_budai_latkep/pesten-szulettem-61949

http://valasz.hu/pest_budai_latkep/pesten-szulettem-61949

Hírmondó

/ 2018.03.28., szerda 17:31 /

Hírválogatás.

III. KERÜLET - A legmodernebb strand

Várhatóan nyáron nyitja meg kapuit a főváros beruházásában és kormányzati támogatással megújuló Csillaghegyi strandfürdő. Az eredeti és jelenleg is működőképes három medence mellé tizenegy új épül, amelyek közül az egyik alkalmas lesz versenyek megszervezésére is, de sós vizes, tan-és babamedencét is létesítenek. A tervek szerint a III. kerületi létesítmény Budapest legkorszerűbb, leglátványosabb, legmodernebb strandja lesz, csúszdaparkkal, valamint a hatszintes új strandépületben külön wellnessrészleggel és vendéglátói szinttel. A beruházás költségeinek zömét, mintegy 3,2 milliárd forintot a főváros finanszírozza, de az áramellátást biztosító napelemes rendszer működéséhez a kormányzat segítségével háromszázmillió forintnyi európai uniós támogatás is érkezett.

FŐVÁROS - Megújul a Széna tér

A felújított Széll Kálmán térhez méltóvá szeretnék tenni az onnan alig néhány lépésre található Széna teret, így 2019 májusában annak felújítási munkálatai is elkezdődhetnek Tarlós István múlt heti bejelentése alapján. A tervek szerint a buszpályaudvart más helyre telepítve megnövelnék a zöldterületet, de erről még folynak ez egyeztetések. Megszüntetik továbbá az Ostrom utca és a Hattyú utca közötti parkolót, és e két utca térhez kapcsolódó szakaszát is felújítják. A mintegy 2,5 milliárd forintra becsült beruházás jövő év végére el is készülhet. A Széna tér megújítása a Blaha Lujza tér rekonstrukciójával együtt került be a főváros idei költségvetésébe. Mint a főpolgármester emlékeztetett, ez a fejlesztés is annak köszönhető, hogy a kormány 2010-ben átvállalta a főváros 251 milliárd forintra felhalmozott adósságállományát.

JÓZSEFVÁROS - Kórházra 26,6 milliárd

Az elkövetkező évtizedeket meghatározó fejlesztés indulhat el a fővárosi Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben az Egészséges Budapest Programnak köszönhetően. A mintegy 26,6 milliárd forintra becsült beruházások révén Európában egyedülálló gyermekgyógyászati szakmakoncentráció és épületfejlesztés várható. Két új tömb épül a kórház területén, az egyik egy 23 ezer négyzetméteres belgyógyászati, a másik pedig a gyermekpszichiátriai és gyermekaddiktológiai ellátást szolgálja majd. Kialakítanak egy diagnosztikai laboratóriumot is. A józsefvárosi önkormányzat egy orvosi ügyeletet ellátó autót adományozott az intézménynek.

I. KERÜLET - Múzeum Andrássy grófnak

Andrássy Emlékmúzeum létrehozásáról döntött a kormány, a kulturális intézményt a Magyar Nemzeti Múzeum részeként a Bem rakparti egykori Andrássy-palotában alakítják ki. A palotát gróf Andrássy Gyula miniszterelnök építtette 1878–1880 között. A ház belső berendezését Rippl-Rónai József tervezte. A Thék bútorgyár bútorai mellett értékes műtárgyak, kárpitok, faliszőnyegek díszítették a palotát. Magyar szecessziós művészek és klasszikus mesterek (Rembrandt, Rubens, Monet és mások) alkotásai sorakoztak a falakon. A műkincseket 1945-ben Moszkvába szállította a Vörös Hadsereg. Az egykori palotában aztán 1966-ig fegyvergyár működött, majd az I. kerület művelődési háza lett.

ERZSÉBETVÁROS - Okoshotel nyílt

Budapesten megnyílt Európa első négycsillagos, teljes egészében a vendég okostelefonja által vezérelt okoshotelje, a KViHotel a VII. kerületben. A negyvenszobás létesítmény a TMRW Hotels applikáció segítségével majdnem teljesen személyzet nélkül működik, szinte valamennyi funkciót okostelefonja segítségével irányít a vendég a becsekkolástól a kijelentkezésig.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.