felsooktatasirangsor.hu/pest_budai_latkep/kaszas-attila-dijat-alapitottak-18060

http://felsooktatasirangsor.hu/pest_budai_latkep/kaszas-attila-dijat-alapitottak-18060

Főszerepben a környezet

/ 2018.04.25., szerda 15:33 /

Hatodik alkalommal tartották meg a VII. kerület legjelentősebb, környezettudatossággal kapcsolatos rendezvényét, a Zöld7-et.

A tavasz nemcsak a természet megújulását jelenti, hanem a városét is. Itt az ideje rendbe hozni a közterületeket, eltakarítani a tél utolsó nyomait, összeszedni a szemetet, kiültetni az új növényeket, virágokkal feltölteni az ágyásokat. Bár a karbantartás és a köztisztaság az év minden hónapjában aktuális, ilyenkor mégis kiemelt szerepet kap. Olyan ez, mint a tavaszi nagytakarítás, amelynek a legpedánsabb és legrendszeretőbb ember is nagyobb figyelmet szentel; az április 22-én világszerte megrendezett Föld napja pedig mindennek remek apropójául szolgál.

Budapest VII. kerülete immár hatodik éve rendezi meg nagyszabású programsorozatát, a Zöld7-et. Igen jelentős rendezvényről van szó, hiszen ebben a kerületben – elhelyezkedése és területe okán – jóval nehezebb zöldfelületet létesíteni, mint a külső vagy nagyobb parkkal rendelkező városrészekben. A kerület vezetése ennek ellenére évek óta komoly erőfeszítéseket tesz a „zöldítés” előmozdítása érdekében, amelyre az egyik legjobb példa a Zöld7. Az idén április 20–27. között megrendezett eseménysorozat hét napja folyamán valóban a természet és a környezettudatos városi életmód került a figyelem középpontjába. A VII. kerületi önkormányzat a rendezvénysorozat keretein belül meghirdette a „Zöldebb Erzsébetvárosért!” ültetési programot, melynek során a kerületi oktatási, nevelési intézményekhez különféle idénynövényekből, földből és a munkákhoz szükséges eszközökből álló ültetési „egységcsomagot” juttattak el, s az intézmények maguk ültethettek, a nekik megfelelő időpontban, zöldebbé téve környezetüket.

A Zöld7 egyik leglátványosabb programjának a pénteki napon a kerület legnagyobb tere, a Klauzál tér adott otthont. A „Takarítsunk együtt!” rendezvény amellett, hogy szebbé, rendezettebbé varázsolta a legfontosabb közterületeket és az iskolák környékét, valódi szemléletformáló erővel is bírt. Az önkormányzat dolgozói ugyanis több ezer kerületi iskolással takarítottak együtt, így az ifjabb generációk maguk is megtapasztalhatták, hogy a közterület mindenkié, az övék is, ezért annak rendben tartása közös érdekük. Ezt a szemléletet erősítette az ugyancsak a Klauzál téren lezajlott molinófestés is, melynek során a diákok több, egyenként 5 négyzetméteres, környezettudatos témájú vásznat festhettek ki.

A városi kutyatartás a szemeteléshez hasonlóan leginkább akkor képes konfliktusokat okozni, ha akadnak olyanok, akik nem tartják be az együttélés legalapvetőbb szabályait. A Zöld7 keretein belül azonban több olyan beszélgetést és bemutatót is tartottak, amelyek a felelős ebtartás témakörét járták körül. A zenés kutyabemutatón és kézműves foglalkozásokon kívül a városi kutyázásról is szó esett, és az érdeklődők közösségi tervezés formájában hozzájárulhattak a kerületi kutyásstratégia kidolgozásához is.

Az erzsébetvárosi Zöld7 komplex eseménysorozata a természet tavaszi megújulását hozza el Budapest belvárosába, programjai pedig nemcsak a városi környezet zöldebbé tételéhez járulnak hozzá, de a környezet iránti alázat látásmódját is erősítik.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?

A falu, ahol az LMP-s jelölt megsemmisítette a fideszest

A Zemplén egyik kis falujában, Komlóskán április 8-án előállították az egész ország egyik legfurcsább választási eredményét: egyéniben az összes érvényes szavazat 62 százalékát az LMP-s jelölt vitte, a fideszes alig látszott. Hogy lehetséges ez? Miért rontott rájuk Lázár János az időközi választási kampányban? Miért fideszesek az aprófalvak a dacos mintafalu polgármestere szerint? Riport a Heti Válasz csütörtöki számában!

Brüsszel most tényleg büntet? – Navracsics Tibor válaszol

Navracsics Tibor szerint a 2019-es európai parlamenti választáson minden országban közös lesz a téma: a migráció. Az oktatásért és kultúráért felelős uniós biztost az EU-költségvetés hazánkat is célzó szankcióiról és Manfred Weber néppárti frakcióvezető Fidesz-kizárással fenyegető szavairól is kérdeztük. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban. 

Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

Vannak, akik kifejezetten örülnek Fekete Péter kulturális államtitkárrá történő kinevezésének, egyesek agilisnak, mások törtetőnek-törekvőnek nevezik. Nem tudni, milyen tervekkel érkezik a kulturális életbe a cirkuszigazgató, de a vele kapcsolatos várakozás inkább bizakodó. Az új államtitkár portréja a friss Heti Válaszban.