Feltárul a múlt

/ 2018.05.23., szerda 16:55 /

A III. kerületi Kórház utcában felállított hagyományos traverz kiállítás a középkori Óbuda ma már föld alatt rejlő épületeit „hozza felszínre” Templomok a talpunk alatt címmel.

„A Flórián téri aluljáróban karnyújtásnyi távolságban láthatók az ókori aquincumi légiós tábor közfürdőjének romjai, s ha Óbudáról esik szó, a legtöbben Aquincumra és az ókori maradványokra gondolnak” – mondta Bús Balázs polgármester, aki Óbuda napján, május 5-én nyitotta meg a Kórház utcában látható szabadtéri kiállítást. Hozzátette: azt kevesebben tudják, hogy a Fő téren helyezkedett el a XII. századi Szent Péter prépostsági templom, a mai Vöröskereszt utcánál a XIII. században alapított ferences templom, illetve a XIV. században épült gótikus Szűz Mária-templom. Nem véletlen tehát, hogy a kiállítás címe Templomok a talpunk alatt. Buda néven itt volt az ország középkori központja, a királyné városa, mely kétségtelenül egyfajta szellemi és szakrális központ is lehetett. A feljegyzések szerint már a római korban is léteztek ezen a helyen keresztény közösségek, és maradtak is erre utaló emlékek, így bátran állíthatjuk, tekintélyes hagyománya van errefelé a kereszténységből fakadó alkotói erőnek.

Régi hagyomány, hogy az egymást követő korok a lerombolt épületek köveiből építkeztek. Így épült fel a római maradványokon az Árpád-kori Szent Péter-templom, ennek romjaiból pedig a gótikus Szűz Mária-templom. Legutóbb a Zichy-kastély építőmesterei hasznosították a török kor rombolásából még megmaradt köveket.

Óbuda címerében az Anjou-ház magyarországi uralkodóinak jelentőségére a liliom, míg a lengyel hatásra a sas ábrázolása utal. (Óbuda és Lengyelország közismerten baráti és ma is virágzó kapcsolatban áll.) A kutatások szerint Piast Erzsébet korából, az 1300-as évekből származik Óbuda első pecsétje, az Anjou-pecsét is, ami ugyancsak emeli a városrész történelmi tekintélyét. Bár a kiállítás témája látszólag nem illeszkedett Óbuda napja szórakoztató tematikájához, mégis a nap közösségi, lokálpatrióta jellege összekapcsolta vele. A helyi identitás erősítéséhez hozzátehet valamit a hely eredettörténete és a kerületet érintő tudás, mely ma még nagyobbrészt csak kutatások anyagaiban lelhető fel.

A Kórház utcai kiállítás egyfajta összefoglalót nyújt az Óbudai Múzeum állandó kiállításainak anyagairól. Népessy Noémi, a múzeum igazgatója elmondta: szakembereikkel évek óta nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a helyiek megismerhessék az egykori királynéi város történetét és jelentőségét. Az Óbudai Múzeumban tartott középkori sétákon a még látható romokat, maradványokat mutatják be. A különleges helyszínen berendezett állandó kiállításon a látogatók megismerhetik a középkori főtéren állt gótikus Szűz Mária-templom és az Árpád-kori Szent Péter-templom történetét, alapításának, pusztításának körülményeit. A metszetek által a korabeli Európa művészetéről szerezhetünk képet, és megtudhatjuk, mit is tett a városrészért Óbuda híres mecénása, Piast Erzsébet királyné.

A Kórház utcai tárlat október közepéig ingyenesen látogatható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.