Feltárul a múlt

/ 2018.03.28., szerda 17:22 /

A XIII. kerület eddig rejtett kincsei mostantól online elérhetők.

Több mint százéves kép az Első Magyar Csavargyár munkásairól. A boldog békeidőket idéző margitszigeti kávéház, a frissen megépült Palatinus-házak a Duna-parton. A dübörgő szocializmus mementói: a Rézhengerművek, az Árpád híd és a Váci úti metrómegálló építése. És málló vakolatú „Vasas sörbár”. A városrész elmúlt száz évének eddig kevesek által látott fotói mostantól minden érdeklődő számára megismerhetők lesznek. Az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény ugyanis tavaly nyáron szerződést kötött a MúzeumDigitárral, céljuk, hogy a birtokukban lévő mintegy tizenötezer, XIII. kerületi vonatkozású fotót közkinccsé tegyék. Simon Zsuzsa, a Helytörténeti Gyűjtemény kulturális munkatársa a Pest-budai Látképnek elmondta, már több mint kétszáz képet digitalizáltak, a munkát várhatóan jövő év végéig fejezik be. „A fotók elsősorban gyűjtőktől érkeztek, de sok felajánlást kapunk kerületi lakosoktól is, akik öröklés útján jutottak hozzá a régi fényképekhez, és szeretnék azokat megőrizni a jövő generációi számára. Emellett a kutatók is folyamatos gyűjtőmunkát végeznek.

Rosta

Dévényi István

Találkozunk 2016-ban!

Új kormány – oktatáspolitikai fordulat jön?

Ha valóban a jegybanki ajánlások alapján kezd bele a kormány a versenyképesség javításába, akkor az oktatásban át kell állítani a váltókat. Részletes háttér a Heti Válaszban.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.