valasz.hu/pest_budai_latkep/pesten-szulettem-61949

http://valasz.hu/pest_budai_latkep/pesten-szulettem-61949

Feltárul a múlt

/ 2018.03.28., szerda 17:22 /

A XIII. kerület eddig rejtett kincsei mostantól online elérhetők.

Több mint százéves kép az Első Magyar Csavargyár munkásairól. A boldog békeidőket idéző margitszigeti kávéház, a frissen megépült Palatinus-házak a Duna-parton. A dübörgő szocializmus mementói: a Rézhengerművek, az Árpád híd és a Váci úti metrómegálló építése. És málló vakolatú „Vasas sörbár”. A városrész elmúlt száz évének eddig kevesek által látott fotói mostantól minden érdeklődő számára megismerhetők lesznek. Az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény ugyanis tavaly nyáron szerződést kötött a MúzeumDigitárral, céljuk, hogy a birtokukban lévő mintegy tizenötezer, XIII. kerületi vonatkozású fotót közkinccsé tegyék. Simon Zsuzsa, a Helytörténeti Gyűjtemény kulturális munkatársa a Pest-budai Látképnek elmondta, már több mint kétszáz képet digitalizáltak, a munkát várhatóan jövő év végéig fejezik be. „A fotók elsősorban gyűjtőktől érkeztek, de sok felajánlást kapunk kerületi lakosoktól is, akik öröklés útján jutottak hozzá a régi fényképekhez, és szeretnék azokat megőrizni a jövő generációi számára. Emellett a kutatók is folyamatos gyűjtőmunkát végeznek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.