Évszázadok emlékei

/ 2018.03.28., szerda 17:30 /

A magyar építészetről nem lehet eleget beszélni. Ez jut eszembe A magyar építészet rövid története című kötetet lapozgatva, amely nemrég jelent meg a Holnap Kiadónál. Két művészettörténész, Rozsnyai József és Szakács Béla Zsolt vállalkozott arra, hogy a honfoglalás korától egészen 2015-ig bemutassa, mit találtak, majd építettek eleink az elmúlt több mint egy évezredben a Kárpát-medencében.

Ez a kis kötet végigkísér bennünket a magyar történelmen, korokon és stílusokon, és nem is hinnénk, hogy az elmúlt századok gazdag örökségéből mennyi tudnivaló belefér. Megismerhetjük az épületek múltját, a legfontosabb építészek életét, tevékenységét Szent István korától a romantikán és gótikán át a reneszánsz, a barokk, a klasszicizmus, a historizmus évtizedeiig, de a vasbetonépítés, a szecesszió, az art deco, a modern és kortárs irányzatok világa is feltárul az olvasó előtt. Nem kis felelősség sok évszázad építészeti emlékeiből kiválasztani azt, amit képen is kötelező megmutatni. Mégis, az embernek olyan érzése van, hogy sok minden belefért a kötetbe, ami fontos: templomok, várak, kastélyok, fürdők, múzeumok, hidak, pályaudvarok, vásárcsarnokok, kultúrpaloták, oktatási épületek, lakóházak, Budapestről, nagy-és kisvárosokból. A kötet összefoglalása mindannak, amit illik tudnunk a magyar építészet történetéről.

Rosta

Dévényi István

Találkozunk 2016-ban!

Új kormány – oktatáspolitikai fordulat jön?

Ha valóban a jegybanki ajánlások alapján kezd bele a kormány a versenyképesség javításába, akkor az oktatásban át kell állítani a váltókat. Részletes háttér a Heti Válaszban.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.