Dolomitbérc a város fölött

/ 2007.11.21., szerda 07:35 /

A csúcsra már csak távoli morajlásként ér fel az autóáradat zúgása: a Sas-hegy magányos sziklaként emelkedik ki a nagyvárosi kavargásból.

Szokatlan szögből látszik a város erről a hegytetőről: alattunk Dél-Buda lélektelen sugárútjai, a dombokra felkúszó villanegyedek, szemben a Citadella háta és a Várhegy nyugati oldala. Ezt a lenyűgöző, széles vásznú panorámát nem fényképezik turisták, nem szerepel képeslapokon - a budapestiek jól őrzött titka.

Több mint három évszázaddal ezelőtt, amikor az egyesült keresztény seregek katonai parádéval ünnepelték Buda visszafoglalását a töröktől, a legenda szerint sasok szálltak fel a Várheggyel szemben emelkedő bércről. A győzelem madarai üdvözölték a romok közt diadalünnepet tartó győzteseket, akik hálából róluk nevezték el az addig névtelen ormot. Míg az alanti síkságok sűrűn beépültek, a házak fölé emelkedő dolomitkúp nem sokat változott. Ez a főváros egyik legrégebbi természetvédelmi területe, amelyet még 1958-ban alapítottak. A bejáratnál kis fogadóépület várja a kirándulókat, akik a jelzett tanösvényt követve alig tízperces sétával négy-öt különféle élőhelyet ismerhetnek itt meg. A napos, sziklás déli oldal málló kövei között melegkedvelő növények - sárga kövirózsa, István király szegfűje, magyar gurgolya - élnek.

A hűvösebb északkeleti lejtőn vastagabb a gyeptakaró, és bőven tenyészik a ritka budai nyúlfarkfű. A hegyoldal horpadásaiban karsztbokorerdő foltok alakultak ki, a vékony termőtalajon egy-egy csökött, göcsörtös tölgyfa próbál megkapaszkodni. Az őshonos fajok élet-halál harcot vívnak a szomszéd kertekből betolakodó orgonaés aranyesőbokrokkal. Fent, a csúcson már csak a szikla marad, körülötte lepkerajok és madarak köröznek - a büszke sasok réges-rég elköltöztek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.