Budapest, a vizek városa

/ 2018.03.28., szerda 17:19 /

Ak-ink, jó víz – így nevezték a kelták a települést, melyet Krisztus előtt az első század környékén alapítottak a mai Budapest területén.

Az eltelt kétezer év során fővárosunk igencsak rászolgált erre a névre. Nemcsak a világ számos országában nem magától értetődően jó minőségű ivóvíz miatt, hanem gyógyfürdőinek köszönhetően is. Ám a fejlődéssel egyre nehezebben tartottak lépést a kis kapacitású kutak, és a reformkori város utcaképéhez szervesen hozzátartozó, csacsikkal Duna-vizet szállító árusok sem tudtak minden igényt kiszolgálni. Utóbbi gyakorlat fokozta a járványok kialakulásának kockázatát is. Ezért 1868-ban az angol mérnök, William Lindley javaslatára a mai Parlament helyén dugattyús gőzgépes és szivattyús berendezésekkel megépült az első, nagy teljesítményű vízmű. A 150 évvel ezelőtti pillanattól számítja fennállását a Fővárosi Vízművek. Kiváló műszaki létesítményekkel alapozták meg a máig jól működő rendszert. Például a kőbányai Óhegyen lévő víztárolót olasz mesteremberek építették 1869–1871 között. Az első pesti vízmű tárolójának két, egyenként 11 ezer köbméteres medencéje ma is gond nélkül üzemel. Olyan gondossággal építették meg, hogy máig tökéletes a vízzáró hatás. Csak remélni lehet, hogy a szemre is tetszetős épület és társai még legalább százötven évig biztosítják a budapestieknek a jó minőségű ivóvizet.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.