Budapest, a vizek városa

/ 2018.03.28., szerda 17:19 /

Ak-ink, jó víz – így nevezték a kelták a települést, melyet Krisztus előtt az első század környékén alapítottak a mai Budapest területén.

Az eltelt kétezer év során fővárosunk igencsak rászolgált erre a névre. Nemcsak a világ számos országában nem magától értetődően jó minőségű ivóvíz miatt, hanem gyógyfürdőinek köszönhetően is. Ám a fejlődéssel egyre nehezebben tartottak lépést a kis kapacitású kutak, és a reformkori város utcaképéhez szervesen hozzátartozó, csacsikkal Duna-vizet szállító árusok sem tudtak minden igényt kiszolgálni. Utóbbi gyakorlat fokozta a járványok kialakulásának kockázatát is. Ezért 1868-ban az angol mérnök, William Lindley javaslatára a mai Parlament helyén dugattyús gőzgépes és szivattyús berendezésekkel megépült az első, nagy teljesítményű vízmű. A 150 évvel ezelőtti pillanattól számítja fennállását a Fővárosi Vízművek. Kiváló műszaki létesítményekkel alapozták meg a máig jól működő rendszert. Például a kőbányai Óhegyen lévő víztárolót olasz mesteremberek építették 1869–1871 között. Az első pesti vízmű tárolójának két, egyenként 11 ezer köbméteres medencéje ma is gond nélkül üzemel. Olyan gondossággal építették meg, hogy máig tökéletes a vízzáró hatás. Csak remélni lehet, hogy a szemre is tetszetős épület és társai még legalább százötven évig biztosítják a budapestieknek a jó minőségű ivóvizet.

Rosta

Dévényi István

Találkozunk 2016-ban!

Új kormány – oktatáspolitikai fordulat jön?

Ha valóban a jegybanki ajánlások alapján kezd bele a kormány a versenyképesség javításába, akkor az oktatásban át kell állítani a váltókat. Részletes háttér a Heti Válaszban.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.