Barátságosabb, zöldebb Lipócia

/ 2018.03.28., szerda 17:21 /

Az önkormányzat intézkedési tervet dolgozott ki, a cél Újlipótváros humanizálása.

Újlipótvárosban lakni világnézet. Itt még köszönnek egymásnak az utcán az emberek, s állítják, ki sem kell mozdulniuk szűkebb pátriájukból: van minden, amire szükség lehet. Könyvesbolt, kávézó, étterem és megannyi szolgáltató, ami a hétköznapokban jól jöhet. Ahogy a városrész fesztiválja, a Pozsonyi Piknik hirdeti: „Újlipótváros csak látszólag része Budapestnek. Újlipótváros falu a városban.” A kisvárosi hangulatot azonban nem adják olcsón: az ingatlanárak szempontjából Pest egyik legdrágább kerületéről beszélünk. S miközben a lokálpatrióták méltán büszkék a Szent István parkra, a Pozsonyi utca miliőjére, tagadhatatlan, azért van még mit javítani. Mert a sűrűn beépített utcák között kevés a zöldfelület, a járdán is parkoló autók miatt sok helyen nehézkes a gyalogosközlekedés, a kutyapiszok kerülgetése lankadatlan figyelmet igényel.

Újlipótváros humanizálása nem most került napirendre. A jelenlegi önkormányzati ciklus programjában, a Lendületben a XIII. kerület című stratégiában is fellelhetők erre vonatkozó ötletek. Sőt, a városrész zöldterület-fejlesztési bibliája, az Angyalzöld+ is tesz javaslatokat. Legyenek például újabb sétálóutcák, a zsúfolt, szürke pontokat oldják fákkal, virágokkal, közösségi terekkel, az utcai homlokzatokat futtassák be növényzettel. De most nem csupán elvont fejtegetésről van szó, az önkormányzat ugyanis a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.-vel együttműködve konkrét cselekvési tervet dolgozott ki a városrész barátságosabbá tételére. Honlapjukon közzétették Újlipótváros mobilitási terve cím alatt, és várják a helyiek jobbító szándékú észrevételeit, sőt a közszolgáltató honlapján szavazni is lehet a legfontosabbnak ítélt feladatokról. Mint írják, a céljuk, hogy a közlekedés biztonsága mellett élhető közösségi terek, kényelmes járdák, zöldebb lakókörnyezet alakuljon. Hogy jó legyen itt élni, dolgozni, kikapcsolódni.

Rosta

Dévényi István

Találkozunk 2016-ban!

Új kormány – oktatáspolitikai fordulat jön?

Ha valóban a jegybanki ajánlások alapján kezd bele a kormány a versenyképesség javításába, akkor az oktatásban át kell állítani a váltókat. Részletes háttér a Heti Válaszban.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.