valasz.hu/pest_budai_latkep/pesten-szulettem-61949

http://valasz.hu/pest_budai_latkep/pesten-szulettem-61949

Barátságosabb, zöldebb Lipócia

/ 2018.03.28., szerda 17:21 /

Az önkormányzat intézkedési tervet dolgozott ki, a cél Újlipótváros humanizálása.

Újlipótvárosban lakni világnézet. Itt még köszönnek egymásnak az utcán az emberek, s állítják, ki sem kell mozdulniuk szűkebb pátriájukból: van minden, amire szükség lehet. Könyvesbolt, kávézó, étterem és megannyi szolgáltató, ami a hétköznapokban jól jöhet. Ahogy a városrész fesztiválja, a Pozsonyi Piknik hirdeti: „Újlipótváros csak látszólag része Budapestnek. Újlipótváros falu a városban.” A kisvárosi hangulatot azonban nem adják olcsón: az ingatlanárak szempontjából Pest egyik legdrágább kerületéről beszélünk. S miközben a lokálpatrióták méltán büszkék a Szent István parkra, a Pozsonyi utca miliőjére, tagadhatatlan, azért van még mit javítani. Mert a sűrűn beépített utcák között kevés a zöldfelület, a járdán is parkoló autók miatt sok helyen nehézkes a gyalogosközlekedés, a kutyapiszok kerülgetése lankadatlan figyelmet igényel.

Újlipótváros humanizálása nem most került napirendre. A jelenlegi önkormányzati ciklus programjában, a Lendületben a XIII. kerület című stratégiában is fellelhetők erre vonatkozó ötletek. Sőt, a városrész zöldterület-fejlesztési bibliája, az Angyalzöld+ is tesz javaslatokat. Legyenek például újabb sétálóutcák, a zsúfolt, szürke pontokat oldják fákkal, virágokkal, közösségi terekkel, az utcai homlokzatokat futtassák be növényzettel. De most nem csupán elvont fejtegetésről van szó, az önkormányzat ugyanis a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.-vel együttműködve konkrét cselekvési tervet dolgozott ki a városrész barátságosabbá tételére. Honlapjukon közzétették Újlipótváros mobilitási terve cím alatt, és várják a helyiek jobbító szándékú észrevételeit, sőt a közszolgáltató honlapján szavazni is lehet a legfontosabbnak ítélt feladatokról. Mint írják, a céljuk, hogy a közlekedés biztonsága mellett élhető közösségi terek, kényelmes járdák, zöldebb lakókörnyezet alakuljon. Hogy jó legyen itt élni, dolgozni, kikapcsolódni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.