valasz.hu/pest_budai_latkep/az-elet-felen-102391

http://valasz.hu/pest_budai_latkep/az-elet-felen-102391

Az aranykor vonzereje

/ 2018.04.25., szerda 15:36 /

Vajon hány épület jut eszünkbe, ha meghalljuk azt a nevet, hogy Lang Adolf? Valószínűleg kevesebb, mint amennyit a német anyanyelvű, Csehországban született, 1848–1913 között élt építész megérdemel. Pedig ő tervezte a régi zeneakadémia épületét az Andrássy úton, amelyben ma a Liszt Ferenc Emlékmúzeum működik, és a régi Műcsarnok épületét is az Andrássy úton, amelyet a magyarországi neoreneszánsz egyik kiemelkedő műveként tartanak számon.

A belvárosban naponta elsétálunk lakóépületei előtt, mint az Andrássy út 1. szám alatti Stein-palota – amely az egyik legkorábbi budapesti neobarokk épület –, a Bajcsy-Zsilinszky út– Podmaniczky utca sarkán álló bérház, a Bajcsy-Zsilinszky út 27–29.–Dessewffy utca 1. alatti, három bérházból álló épületegyüttes. A Terc Kiadónál jelent meg az életművét bemutató kötet, fekete-fehér kiadásban, de így is meggyőzően mutatja be Lang sokoldalú tevékenységét. A városegyesítés évében érkezett Budapestre, ahol akkor csak öt évet töltött, de 1890-ben visszatért, hogy újabb 18 évig itt próbálja hasznosítani tudását: ő tervezte például a millenniumi kiállítás építőipari csarnokát vagy a Magyar Színház épületét. A Pilkhoffer Mónika által írt kötet is bizonyítja: a magyar építészet aranykorának nem szűnik a vonzereje, s tisztelettel tekintünk minden olyan mesterre, aki hozzátette tudását a világváros kiépítéséhez.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Magyarország kétharmada alkalmas lakóhely lehet a medvéknek

Egyre gyakrabban főszereplői a híreknek az országon keresztül-kasul trappoló medvék, a Bükkben szaporodó farkascsaládok, sőt, néha hiúzokról is hallani. Örüljünk-e a nagyragadozók újbóli megjelenésének, vagy inkább féljünk tőlük?