felsooktatasirangsor.hu/pest_budai_latkep/kaszas-attila-dijat-alapitottak-18060

http://felsooktatasirangsor.hu/pest_budai_latkep/kaszas-attila-dijat-alapitottak-18060

Az aranykor vonzereje

/ 2018.04.25., szerda 15:36 /

Vajon hány épület jut eszünkbe, ha meghalljuk azt a nevet, hogy Lang Adolf? Valószínűleg kevesebb, mint amennyit a német anyanyelvű, Csehországban született, 1848–1913 között élt építész megérdemel. Pedig ő tervezte a régi zeneakadémia épületét az Andrássy úton, amelyben ma a Liszt Ferenc Emlékmúzeum működik, és a régi Műcsarnok épületét is az Andrássy úton, amelyet a magyarországi neoreneszánsz egyik kiemelkedő műveként tartanak számon.

A belvárosban naponta elsétálunk lakóépületei előtt, mint az Andrássy út 1. szám alatti Stein-palota – amely az egyik legkorábbi budapesti neobarokk épület –, a Bajcsy-Zsilinszky út– Podmaniczky utca sarkán álló bérház, a Bajcsy-Zsilinszky út 27–29.–Dessewffy utca 1. alatti, három bérházból álló épületegyüttes. A Terc Kiadónál jelent meg az életművét bemutató kötet, fekete-fehér kiadásban, de így is meggyőzően mutatja be Lang sokoldalú tevékenységét. A városegyesítés évében érkezett Budapestre, ahol akkor csak öt évet töltött, de 1890-ben visszatért, hogy újabb 18 évig itt próbálja hasznosítani tudását: ő tervezte például a millenniumi kiállítás építőipari csarnokát vagy a Magyar Színház épületét. A Pilkhoffer Mónika által írt kötet is bizonyítja: a magyar építészet aranykorának nem szűnik a vonzereje, s tisztelettel tekintünk minden olyan mesterre, aki hozzátette tudását a világváros kiépítéséhez.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?

A falu, ahol az LMP-s jelölt megsemmisítette a fideszest

A Zemplén egyik kis falujában, Komlóskán április 8-án előállították az egész ország egyik legfurcsább választási eredményét: egyéniben az összes érvényes szavazat 62 százalékát az LMP-s jelölt vitte, a fideszes alig látszott. Hogy lehetséges ez? Miért rontott rájuk Lázár János az időközi választási kampányban? Miért fideszesek az aprófalvak a dacos mintafalu polgármestere szerint? Riport a Heti Válasz csütörtöki számában!

Brüsszel most tényleg büntet? – Navracsics Tibor válaszol

Navracsics Tibor szerint a 2019-es európai parlamenti választáson minden országban közös lesz a téma: a migráció. Az oktatásért és kultúráért felelős uniós biztost az EU-költségvetés hazánkat is célzó szankcióiról és Manfred Weber néppárti frakcióvezető Fidesz-kizárással fenyegető szavairól is kérdeztük. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban. 

Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

Vannak, akik kifejezetten örülnek Fekete Péter kulturális államtitkárrá történő kinevezésének, egyesek agilisnak, mások törtetőnek-törekvőnek nevezik. Nem tudni, milyen tervekkel érkezik a kulturális életbe a cirkuszigazgató, de a vele kapcsolatos várakozás inkább bizakodó. Az új államtitkár portréja a friss Heti Válaszban.