felsooktatasirangsor.hu/pest_budai_latkep/kaszas-attila-dijat-alapitottak-18060

http://felsooktatasirangsor.hu/pest_budai_latkep/kaszas-attila-dijat-alapitottak-18060

A nyugalom szigete

/ 2018.04.25., szerda 15:32 /

Hamarosan megkezdődik Erzsébetváros legnagyobb közparkjának építése a Klauzál tér közvetlen szomszédságában.

A beton- és kőfelületek uralta nagyvárosban minden zöldfelület érték, s ez Budapest belső kerületeire különösen igaz. Az egyik legsűrűbben lakott terület, Belső-Erzsébetváros (vagyis a VII. kerület Nagykörúton belüli része) építészetileg és kulturálisan is a főváros egyik legsokszínűbb városrésze, zöldfelületből azonban meglehetősen kevés van. Ebből adódóan itt minden növény nagy értéknek számít, a parkok pedig valóságos kincsek, hiszen a természet közelségét idézik.

Szerencsére Erzsébetváros Önkormányzata évről évre igyekszik növelni a zöldfelület mértékét, amelyre jó példa az idei év legnagyobb zöldberuházása, az úgynevezett „15-ös tömb” rehabilitációja. A Klauzál tér szomszédságában lévő, három oldalról házakkal körülvett területet minden arra járó ismerheti, Dob utcai frontja ugyanis nyitott. Innen remek rálátás nyílik a jókora, majd hatezer négyzetméteres részre, amely első látásra az azt körülvevő házak belső udvarának tűnik, valójában azonban önálló egység, önkormányzati tulajdon.

A már említett Dob utca, a Nagy Diófa utca és a Wesselényi utca által határolt terület az itt álló épületek bontásának következtében jött létre az 1980-as években. Bár annak idején parkosították és sportpályát is létrehoztak rajta, a szakszerűtlen bontási munkálatok miatt a talaj süllyedni kezdett, több helyen életveszélyessé vált, így a kétezres évek elején végül lezárták, bár egy része egészen a legutóbbi időkig parkolóként funkcionált.

Négy-öt éve vetődött fel először, hogy a hányatott sorsú parkot felújítva vissza lehetne adni a közösségnek, új zöldfelületet létrehozva ezzel. Azonban már a tervezés első szakaszában világossá vált, hogy teljes rekultiváció szükséges: a talajt meg kellett tisztítani a benne maradt épületmaradványoktól, majd földdel feltölteni. Ez meg is történt, így elkezdődhetett a leendő park megtervezése. Ehhez több szempontot is mérlegelni kellett: a meglévő, jó állapotú fák megtartásán túl a lakók érdekeit is figyelembe kellett venni, hiszen hiába óriási a terület, három oldalról lakóházak veszik körbe.

A lakossággal való egyeztetések és a különböző szempontok figyelembevétele után végül a nyugalmas, pihenésre alkalmas közpark funkció ötlete győzött. Az új park terveit Frischmann Judit tájépítész és csapata dolgozta ki. Bár ez a terület elhelyezkedése miatt nem volt könnyű munka, végül olyan terv született, amely képes intergrálni az eltérő igényeket. A parkban lesz mediterrán díszkert, fűszerillatkert, sziklakert, örökzöld díszkert, rózsakert, napozó-pihenőkert, valamint árnyékos piknikező. A legjobb hír pedig, hogy a park szökőkúttal is gazdagodik: az öt méter átmérőjű, feszített víztükrű medence mellett a nyári melegben párásító fúvókák hűsítik majd a környezetet. A felújítást a VII. kerületi önkormányzat finanszírozza, a munkák hamarosan megkezdődnek.

Néhány hónap múlva tehát új parkkal gazdagodik Erzsébetváros, amelyben a nyugalomé és a pihenésé lesz a főszerep: ennek megóvása érdekében pedig a területet éjszakánként bezárják majd.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?

A falu, ahol az LMP-s jelölt megsemmisítette a fideszest

A Zemplén egyik kis falujában, Komlóskán április 8-án előállították az egész ország egyik legfurcsább választási eredményét: egyéniben az összes érvényes szavazat 62 százalékát az LMP-s jelölt vitte, a fideszes alig látszott. Hogy lehetséges ez? Miért rontott rájuk Lázár János az időközi választási kampányban? Miért fideszesek az aprófalvak a dacos mintafalu polgármestere szerint? Riport a Heti Válasz csütörtöki számában!

Brüsszel most tényleg büntet? – Navracsics Tibor válaszol

Navracsics Tibor szerint a 2019-es európai parlamenti választáson minden országban közös lesz a téma: a migráció. Az oktatásért és kultúráért felelős uniós biztost az EU-költségvetés hazánkat is célzó szankcióiról és Manfred Weber néppárti frakcióvezető Fidesz-kizárással fenyegető szavairól is kérdeztük. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban. 

Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

Vannak, akik kifejezetten örülnek Fekete Péter kulturális államtitkárrá történő kinevezésének, egyesek agilisnak, mások törtetőnek-törekvőnek nevezik. Nem tudni, milyen tervekkel érkezik a kulturális életbe a cirkuszigazgató, de a vele kapcsolatos várakozás inkább bizakodó. Az új államtitkár portréja a friss Heti Válaszban.