valasz.hu/pest_budai_latkep/pesten-szulettem-61949

http://valasz.hu/pest_budai_latkep/pesten-szulettem-61949

A megújulás éve

/ 2018.03.28., szerda 17:25 /

Erzsébetvárosban tavaly számtalan épület született újjá, elég csak a Dob utcai iskola szenzációs, szecessziós homlokzatára gondolnunk. A munka azonban nem áll le, idén újabb épületek nyerhetik vissza régi fényüket.

A hetedik kerületben sétálva és a házak között nézelődve az ember nem győz álmélkodni azon, mennyi minden újult meg az elmúlt években. Igaz, hogy még számos épület várja, hogy egyszer visszanyerhesse egykori fényét, de az összkép jelentősen megváltozott a 10-15 évvel ezelőttihez képest. Jó példa erre az elmúlt években teljesen átépített Madách tér, amely a kerület kapuja (a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt), mégis hosszú ideig nem volt más, mint egy parkoló, amelyet sem az ott lakók, sem az arra járók nem éreztek magukénak. Az átfogó felújításnak köszönhetően azonban a tér kézzelfogható elemein (a burkolatokon, a padokon és a növényeken) túl a szemmel nem látható, de érzékelhető jellemzők is megváltoztak: más lett a funkció, amelynek köszönhetően a hely azóta valódi közösségi térként szolgál.

Még izgalmasabb a sorsa a Király utca 11. alatti, eredetileg Pollack Mihály által tervezett, műemlékvédelem alatt álló klasszikus háznak és a vele egybeépült Bauhaus társának. Hosszú története során az épületegyüttes sok mindennek otthont adott már: volt szövőgyár, gyapjúkereskedés, kocsma, a Lakóterv Rt. székhelye, de az építés óta eltelt hosszú idő és a méltatlan funkciók sajnos látványosan rajta hagyták a nyomukat. Ezért is jelentett újjászületést a ház számára a K11 Művészeti és Kulturális Központ 2016-os beköltözése, hiszen a teljes felújítást követően pezsgő kulturális élet költözött a sokat látott falak közé. A 200 fős, változtatható funkciójú teremmel ellátott épület jó példa arra, hogyan lehet egy korábban használhatatlan házat sikeresen újjávarázsolni.

Erzsébetváros önkormányzata az Erzsébet Terv Fejlesztési Program keretein belül idén is folytatja a munkákat, az ehhez szükséges forrásokat a kerület 2018-as költségvetése tartalmazza is. Idén folytatódhat a város egyik legszebb szecessziós iskolájának, a Dob utca 85. alatti intézménynek a megújítása. A különleges épület egyedi, mozaikképekkel díszített homlokzatát két éve már restaurálták, most pedig a belső munkálatok folytatódnak, megújul a fűtési rendszer és újjászületnek a tantermek. Hasonló munkák várnak az Alsóerdősor utcai Bárdos Lajos iskolára is, amelynek szintén a tantermeit és a folyosóit tervezik felújítani. Az önkormányzat hat ingatlanban tervez energetikai korszerűsítést, napkollektorokat és fotovoltaikus rendszereket építenek ki (utóbbi a nap energiáját közvetlenül alakítja át elektromos árammá) a Kópévár, Nefelejcs és Magonc óvodákban, a Dob bölcsődében, továbbá a Wesselényi utca 17. szám alatti Erőművházban. De ugyanilyen korszerűsítési munkálatokat terveznek a VII. kerületi polgármesteri hivatal Erzsébet körút 6. szám alatti épületében is.

Két várva várt homlokzatfelújítás is megkezdődhet idén: a Damjanich utca 4. és 6. szám alatti egyemeletes palotácskák év végére remélhetőleg ismét régi fényükben pompáznak majd.

Végül pedig az egész főváros szempontjából jelentős eseménynek ígérkezik a Dob utca 37. szám alatti, a Wesselényi utca szomszédságában lévő, úgynevezett „15-ös tömb” megújítása. A beépítetlen területen hamarosan megkezdődik a belváros legnagyobb zöldterület-fejlesztése. A tervek már készen vannak, jelenleg a közbeszerzési eljárás zajlik.

Az elmúlt évek fejlesztései tehát idén is folytatódnak, a tervek pedig világosan mutatják, hogy Erzsébetváros egy év múlva ismét sok megújult épülettel lesz gazdagabb.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.