A holnap városáért

/ 2017.11.08., szerda 15:44 /

A Holnap Városáért elismerés egyetlen fővárosi díjazottja idén a XIII. kerület, amely három kategóriában is a legjobbnak bizonyult.

Vajon hányan büszkék Magyarországon saját falujuk, városuk értékeire? Bizonyára nem vagyunk híján lokálpatriótáknak. De vajon tesznek is azért, hogy lakókörnyezetük szebb legyen? A City Hungary Program 2010-ben azzal a céllal jött létre, hogy követésre érdemes magyar és külföldi modelleket mutasson be: miként lehetne összefogni, hogy településünk élhetőbb, fenntarthatóbb legyen. Ennek jegyében 2013-tól adják át a Holnap Városáért Díjat, amelyre helyi közösségek önkéntes pályázat útján jelentkezhetnek. Bemutathatják, a megcélzott területen hogyan sikerült javítani az adott város vagy falu életminőségén. Vagyis hogyan lett tisztább a lakókörnyezetük, miként használják a korábbiaknál hatékonyabban a természeti erőforrásokat, vagy milyen megtartó közösségek kovácsolódtak. „Fontos, hogy egy város különböző részei harmonikusan kapcsolódjanak egymáshoz, hogy az emberek átlássák az egészet” – hívta fel a figyelmet a Pest Megyei Önkormányzat Városház utcai épületében rendezett átadón dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, a díj fővédnöke.

A főváros egyetlen díjazottja 2017-ben a XIII. kerület. Három kategóriában is sikerült elismerést kivívni: a természeti erőforrások hatékony felhasználását ismerte el a zsűri a passzívház színvonalúra átalakított Meséskert tagóvoda esetében, az „Üzlet a városért” kategória díjazottja a kerületi szociális bolthálózat lett, míg az újlipótvárosi forgalomtechnika a „Mozgásban a város” területen bizonyult a legjobbnak. Az elismeréseket Holopné Schramek Kornélia alpolgármester vette át.

A kerületet korábban is jutalmazta már a City Hungary Program a Holnap Városáért védjegyhasználattal, legutóbb 2015-ben, amikor „Fenntartható városért” kategóriában érkezett az elismerés.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Rangos díjat nyert a Heti Válasz újságírója

Élő Anita nyerte a Média a családért díjat. Lapunk munkatársa a Melyik nem kellett volna? című, Heti Válaszban megjelent cikkével érdemelte ki az elismerést, amelyet Lévai Anikótól vett át csütörtökön a Várkert Bazárban.

Összeomlott a kormánykommunikáció

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal támogatást és segítséget nyújt az oltalmazott státuszt megszerző személyeknek annak érdekében, hogy minél hamarabb beilleszkedhessenek a magyar társadalomba.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.

Mibe bukott bele az akasztós román miniszterelnök?

A székely zászló miatt akasztással fenyegetőző román kormányfő gyorsan megbukott, de a botrányos eset rávilágít: fokozódik a magyarellenes hangulatkeltés Romániában. És a „centenáriumi év” éppen csak elkezdődött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.