A holnap városáért

/ 2017.11.08., szerda 15:44 /

A Holnap Városáért elismerés egyetlen fővárosi díjazottja idén a XIII. kerület, amely három kategóriában is a legjobbnak bizonyult.

Vajon hányan büszkék Magyarországon saját falujuk, városuk értékeire? Bizonyára nem vagyunk híján lokálpatriótáknak. De vajon tesznek is azért, hogy lakókörnyezetük szebb legyen? A City Hungary Program 2010-ben azzal a céllal jött létre, hogy követésre érdemes magyar és külföldi modelleket mutasson be: miként lehetne összefogni, hogy településünk élhetőbb, fenntarthatóbb legyen. Ennek jegyében 2013-tól adják át a Holnap Városáért Díjat, amelyre helyi közösségek önkéntes pályázat útján jelentkezhetnek. Bemutathatják, a megcélzott területen hogyan sikerült javítani az adott város vagy falu életminőségén. Vagyis hogyan lett tisztább a lakókörnyezetük, miként használják a korábbiaknál hatékonyabban a természeti erőforrásokat, vagy milyen megtartó közösségek kovácsolódtak. „Fontos, hogy egy város különböző részei harmonikusan kapcsolódjanak egymáshoz, hogy az emberek átlássák az egészet” – hívta fel a figyelmet a Pest Megyei Önkormányzat Városház utcai épületében rendezett átadón dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, a díj fővédnöke.

A főváros egyetlen díjazottja 2017-ben a XIII. kerület. Három kategóriában is sikerült elismerést kivívni: a természeti erőforrások hatékony felhasználását ismerte el a zsűri a passzívház színvonalúra átalakított Meséskert tagóvoda esetében, az „Üzlet a városért” kategória díjazottja a kerületi szociális bolthálózat lett, míg az újlipótvárosi forgalomtechnika a „Mozgásban a város” területen bizonyult a legjobbnak. Az elismeréseket Holopné Schramek Kornélia alpolgármester vette át.

A kerületet korábban is jutalmazta már a City Hungary Program a Holnap Városáért védjegyhasználattal, legutóbb 2015-ben, amikor „Fenntartható városért” kategóriában érkezett az elismerés.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.