Túlélni Harry Pottert

/ 2017.10.25., szerda 16:08 /

Erős idegek és gyomor – e kettő nélkül nem lehet teljes a szórakozása annak, aki végre nem varázslótanonc-szemüvegben akarja viszontlátni Daniel Radcliffe-et.

A nem túl fantáziadús cím ugyanis izgalmas túlélőfilmet takar, ráadásul a Dzsungel megtörtént eseményt dolgoz fel. E tudás nélkül a néző azt gondolná, a forgatókönyvíró legmerészebb fantáziáit próbálta történetbe ágyazni. Pedig a film annak a Yossi Ghinsbergnek a visszaemlékezéseire épül, aki a nyolcvanas években éppen leszolgálta a maga három évét az izraeli hadseregben, s elhatározza, világot lát. Kalandozásaiba a Bolívia és Peru határán elterülő Titicaca-tónál kapcsolódunk bele. Itt ismerkedik össze két másik utazóval és a titokzatos Karllal, aki a három fiatalembert elkalauzolná az érintetlen dzsungel közepén élő, ismeretlen indián törzshöz. Hőseink nem véletlenül haboznak, a túra többnek tűnik egyszerű erdőjárásnál.

A túlélőfilm mára szinte önálló műfaj lett. A brit Bear Grylls a tévében csinált karriert a „hogyan éljünk túl a vadonban” tematikából, a 127 óra című film Grand Canyonban szorult hegymászójának története Oscar-díjat hozott Danny Boyle rendezőnek, Leonardo di Caprio élete első aranyszobrocskáját köszönheti A visszatérőnek. A szuperprodukciók mellett szerény kísérletnek tűnhet ez az ausztrál–kolumbiai független film, pedig nemcsak hátborzongató, hanem elgondolkodtató is. Járulékos siker, hogy a főszereplő elkezdte lebontani a skatulyát, amibe az elmúlt évtizedben került: úgy tűnik, túlélte Harry Pottert.

Dzsungel – Ausztrál–kolumbiai kalandfilm, 115 perc
Rendezte: Greg McLean
Főbb szereplők: Daniel Radcliffe, Thomas Kretschmann, Alex Russell
****

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Boldog születésnapot, MúzeumCafé!

Tíz év nagy idő – főleg egy olyan periodika életében, amely elsősorban a szakmának készül, de a nagyközönség számára is érdekes szeretne lenni. Vékony mezsgyén kell lépkedni, könnyű elbillenni bármelyik oldalra. A MúzeumCafénak eddig sikerült megőrizni az egyensúlyát.

Új kormány – oktatáspolitikai fordulat jön?

Ha valóban a jegybanki ajánlások alapján kezd bele a kormány a versenyképesség javításába, akkor az oktatásban át kell állítani a váltókat. Részletes háttér a Heti Válaszban.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.