Trump-országi vígjáték

/ 2017.09.13., szerda 18:18 /

Az Oscar-díjas Steven Soderbergh rendező (Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi) korábban elhatározta, hogy nem készít több filmet. Soha rosszabb szószegést. A rendező visszatérése, a Logan Lucky olyan nyár végi komédia lett, ami nemcsak méltó főhajtás A nagy balhé című klasszikus előtt, hanem egy elvesztett piac újrafelfedezése is. A politika után a szórakoztatóipar is felkarolja a Trump-szavazókat. A mozivásznon mindez legalább vicces.

Egy csapat kékgalléros vidéki elhatározza, hogy kirabolja a nagyhírű charlotte-i Nascar futam szervezőit. Az Észak-Karolina állami autóverseny éppen annak a rétegnek a zarándokhelye, amelynek tagjai elnökké választották Donald Trumpot. A rendező erre a politikai fordulatra játszik rá a filmjével. Mit tehet a high-tech berendezésekkel felszerelt rendőrség egy olyan férfival, akinek az autójában nincs GPS, nem használ mobilt, a közösségi médiában sem aktív? A digitális világ számára az ilyen ember követhetetlen, mert nem hagy nyomot. Ilyen a kifürkészhetetlen, meglepetést okozó szavazó, de a tökéletes bűnöző is. Márpedig esetünkben – egy jó kis bűnügyi vígjátékhoz – ez utóbbi kell. És persze poénok.

A humorral már kicsit szűkmarkúbban bánik a rendező, mint a remek helyismeretből származó részletekkel (milyen családi gondjai vannak, milyen zenét hallgat, milyen sportágért rajong, mit iszik egy átlagos amerikai munkás), de a kissé vontatott tempó ellenére is hangulatos vígjátékot produkál az egyébként remek színészgárda.

Logan Lucky – A tuti balhé – Amerikai vígjáték, 119 perc
Rendezte: Steven Soderbergh
Szereplők: Channing Tatum, Adam Driver, Daniel Craig, Katie Holmes
*** és fél

Rosta

Dévényi István

Találkozunk 2016-ban!

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?

A falu, ahol az LMP-s jelölt megsemmisítette a fideszest

A Zemplén egyik kis falujában, Komlóskán április 8-án előállították az egész ország egyik legfurcsább választási eredményét: egyéniben az összes érvényes szavazat 62 százalékát az LMP-s jelölt vitte, a fideszes alig látszott. Hogy lehetséges ez? Miért rontott rájuk Lázár János az időközi választási kampányban? Miért fideszesek az aprófalvak a dacos mintafalu polgármestere szerint? Riport a Heti Válasz csütörtöki számában!

Brüsszel most tényleg büntet? – Navracsics Tibor válaszol

Navracsics Tibor szerint a 2019-es európai parlamenti választáson minden országban közös lesz a téma: a migráció. Az oktatásért és kultúráért felelős uniós biztost az EU-költségvetés hazánkat is célzó szankcióiról és Manfred Weber néppárti frakcióvezető Fidesz-kizárással fenyegető szavairól is kérdeztük. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban. 

Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

Vannak, akik kifejezetten örülnek Fekete Péter kulturális államtitkárrá történő kinevezésének, egyesek agilisnak, mások törtetőnek-törekvőnek nevezik. Nem tudni, milyen tervekkel érkezik a kulturális életbe a cirkuszigazgató, de a vele kapcsolatos várakozás inkább bizakodó. Az új államtitkár portréja a friss Heti Válaszban.