Menekülés a valóságba

/ 2018.01.17., szerda 18:53 /

Mielőtt mindent elöntenek a közelgő Oscar-gálával kapcsolatos hírek és filmek, no és a menetrendszerűen érkező szuperhős- és fantasymozik, valódi filmélményekhez is juthatunk. A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál (BIDF) válogatása idén is reprezentatív, hiszen jól mutatja, mire lehet képes a kortárs dokumentumfilm. És mire nem. Két ellentétes példa a versenyprogramból.

Korunk divatja a szituatív dokumentumfilm – olyan nem fikciós mozgókép, amelyben nincsenek beszélő fejek (interjúk), csupán spontán élethelyzetek egymás után rendezéséből áll. Divat ez a formátum, ráadásul sokan dogmatikusan hisznek benne. Gondoljuk csak el, ezen elv alapján ma senki sem adna pénzt Sára Sándor korszakos Krónika sorozatára, ahogy Fliegauf Bence szintén beszélő fejes és ugyancsak kiváló Csillogás című alkotása sem valósulhatna meg.

De a szituatív formának önmagában is vannak kockázatai. A BIDF-en versenyző Szabadíts meg a gonosztól! című olasz film például egy szicíliai plébániát mutat be, amely afféle ördögűző központként működik. Látunk is szertartásokat, epilepsziás rohamhoz hasonló vergődéseket, egy-két merengést a témáról. De hiába a mégoly exkluzív képsorok, magyarázat – például az ördögűző atyákkal készült interjú – nélkül a néző magára és kételyeire van hagyva.

Talán éppen a tisztázatlanságok miatt dönthettek viszont úgy A monostor gyermekei című, részben magyar produkció alkotói, hogy a fiát buddhista kolostorba szánó bhutáni apával interjúkat készítenek. Ez is az oka, hogy a távolinak tűnő problematika ellenére a film átélhető európai szemmel is. Egyrészt jelentősen árnyalja a Nyugaton divatos képet, miszerint minden, ami buddhista, csakis jó és kedves lehet. Másrészt a történet nem úti film, inkább a hagyományos értékek és a XXI. század elvárásai közötti feszültségről, barátságról, apa-fiú viszonyról szól.

Néhány éve már felmerült egy A kategóriás magyar filmfesztivál gondolata, de hamar kiderült, hogy a pesti Cannes-hoz sok minden hiányzik még. A miskolci CineFest sikere viszont azt mutatja, hogy egy adott réteget bemutató hazai rendezvény (fiatal filmesek alkotásait láthatjuk ott) válhat tekintélyessé külföldön is. Egyáltalán nem veszett ötlet tehát a dokumentumfilmre összpontosítani. Ráadásul a BDIF egyik fesztiváligazgatója, Soós Ágnes (Láthatatlan húrok – A tehetséges Pusker nővérek, Szerelempatak) maga is parádés dokumentumfilmek alkotója. Vagyis a BIDF néhány éven belül akár megkerülhetetlen rendezvény is lehet.

Szabadíts meg a gonosztól! – Olasz dokumentumfilm, 94 perc
Rendezte: Federica di Giacomo
**

A monostor gyermekei – Magyar–bhutáni dokumentumfilm, 75 perc
Rendezte: Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai
****

BIDF – Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál
Január 23–28., Cinema City Aréna

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Putyin a székelyeknél − itt a magyar geopolitikai thriller!

Ideges román rohamrendőrök gyűrűjében tízezrek éneklik Marosvásárhelyen: „Mi egy vérből valók vagyunk” – majd elszabadul az erőszak. Ez a nem is olyan távoli jövőben játszódó Máglyatűz – a háború peremén című regény egyik kulcsjelenete. Interjú a David Autere álnéven író szerzővel.

„Siralmas” – itt a Fidesz által beígért elszámoltatás teljes mérlege

Az Andrássy úti palotaper ítélethirdetésével, majd Kocsis István volt MVM-vezér múlt heti felmentésével lényegében lezárult a Fidesz által beígért elszámoltatás. Az egykori célszemélyek közül mára többen NER-barátokká váltak. Nagy elszámoltatási mérleg a március 15-i ünnep miatt már szerdán megjelenő Heti Válaszban.