Hallgatni arany

/ 2018.05.09., szerda 17:42 /

A horrorfilm a legpazarlóbb műfaj. Ha igazán hatásos, időnként bármi pereghet a filmvásznon, a nézők többsége oda sem mer nézni. Ezeknek a filmeknek a java részét szinte felesleges is leforgatni. A Hang nélkül mindezt azzal fejeli meg, hogy néha se odanézni, se pisszenni nem merünk.

Kissé homályos a magyar mukk szó eredete, mert hivatalosan hangutánzó szó, másrészt nem tudni pontosan, mit is utánoz. Egy mukkot se – így használjuk, ez biztos. És nagyjából ennyi a Hang nélkül kiinduló ötlete. Vak, de rendkívüli hallású idegen lények lepik el a Földet és irtanak ki mindenkit, aki csak megmukkan. Egy túlélő család életébe nyerhetünk betekintést, a történet mégsem mondható családi mozinak. Az apa látszólag alkalmazkodott a gyötrő körülményekhez, a gyerekek nem tudnak mindig fegyelmezetten csendben maradni, az anya gyermeket vár. A nézőt pedig gyötri a kérdés: mi lesz, ha felsír a kisded? A némaságra ítélt emberiség víziója igazi lidércnyomás, olyan, mára klasszikussá vált horrorelemekkel, mint a lopakodás, annak hangsúlyozása, hogy a szereplőket valaki figyeli, a suspense, a váratlan tempóváltások, és hogy ne legyünk annyira elvontak: a csákány.

Mindezeket mesterien kezeli ez a film, amiért műfajának legigényesebbjei között a helye. A hatáskeltő eszközöket fölényes magabiztossággal használja, de a műfajtörténeti kérdésre persze nem ad választ. Szörnyek, vér, visszafojtott lélegzet csakis az öncélú félelemkeltés kedvéért – ki ne akarna megnézni egy ilyen filmet?

Hang nélkül – Amerikai horror, 95 perc
Rendezte: John Krasinski
Főbb szereplők: Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmonds
*** és fél

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Matteo, az igazságos?

Olaszország lehet az első nyugat-európai állam, ahol az új, populista jobboldal bedarálja a mérsékelt jobboldalt.