Magyarok a piacon

Szülőnek tanulni

/ 2018.02.28., szerda 17:06 /

A mai gyerekek nyelve már nem a tábla és a kréta, viszont a látszat ellenére minden eddiginél jobban szükségük van az érzelmekre. Ebbe a világba szülőként és pedagógusként is bele kell tanulnunk – állítja Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapító-ügyvezetője.

Miért kellene iskolába járniuk a szülőknek?

Mert kevés a hiteles és jó minta, bizonytalanok vagyunk, és szükség van a megerősítésre. Ehhez felkészült szakemberekre és közösségre is szükség van. A felelős szülők folyamatosan tanulni szeretnének, együtt a gyerekükkel, vagy épp őmiatta. Keresni az okát, hogy miért nem kúszik-mászik, vagy épp miért visszahúzódó, miben tehetséges, melyik a számára megfelelő óvoda, iskola, hogy kamaszként miért nem értünk vele szót, miért csak a neten lóg.

Régebben ezt nem tanulták a szülők. Most miért volna rá szükségük?

Szép és nehéz feladat a szülőség, manapság talán nehezebb, mint valaha. Noha ösztönösen szeretünk, nem biztos, hogy tudjuk, melyik életkorban van helye a hisztinek, a leválásnak, a közösségbe helyezésnek. A mai értékeket nem a szülők, nagyszülők, hanem a világháló adja. Már az ovisok is olyan tempóban kattintgatnak a táblagépeken, hogy nem is tudjuk, merre jár a gyerekünk az online térben. Ahhoz, hogy velük együtt, őket támogatva növekedjünk, segít, ha kicsit pedagógusnak, pszichológusnak is kiképezzük magunkat – nem elfelejtve, hogy elsősorban szülők vagyunk.

Hogyan tud ebben segíteni a Felelős Szülők Iskolája?

Közel kétezer, gyermekneveléssel foglalkozó cikk, száz videointerjú érhető el online felületeinken. Előadásainkon foglalkozunk érzelmi intelligenciával, iskolaválasztással, érzékenyítéssel. Iskolákba járunk, tanárokat és gyerekeket buzdítunk kíváncsiskodásra, megmutatjuk, hogy a frontális oktatáson túl van más lehetőség, például az élménypedagógia. A legfontosabbnak azt tartjuk, hogy a szülő minél több minőségi időt töltsön a gyerekével. Egy amerikai felmérés szerint ez átlagosan napi hét perc. Ebben szemléletváltásra van szükség. Kellenek hozzá a közös „csavargások”, a konyhai beszélgetések és a jó társaságban való bolondozás is. Talán egy családi beszélgetés is könnyebben indulna el, ha a szülők vállalnának egy kört gyerekük kedvenc számítógépes játékán.

Mi az élménypedagógia lényege?

Célja a gyerek belső motivációjának megőrzése, hogy tudjon és merjen kérdezni. A gyerekek agya ma már másként működik, másodpercek alatt többször annyi információt képesek befogadni, mint korábban, viszont nem képesek 20 percnél tovább koncentráltan figyelni. A mai gyerekek nyelve már nem a tábla és a kréta, ők a rövid, színes történeteket és online tartalmakat fogyasztják. Viszont a látszat ellenére minden eddiginél jobban szükségük van a kapcsolódásra, elfogadásra, érzelmekre.

Mi a munkamódszerük?

Hasznos gyakorlatokat mutatunk az érintetteknek. Fél éve a Da Vinci Tv magyarországi nagyköveteként is dolgozom. Fantasztikus élményként élem meg a gyerekekkel közös kísérletezéseket, amikor vulkánból feltörő lávafolyamot idézünk elő, vagy megmutatjuk nekik a Da Vinci Kids játékos oktató applikációját. Ezen élményórák alatt nemcsak a gyermekek csillogó tekintetét látom, de a tanárok hozzáállásának változását is megélem, ahogy rácsodálkoznak, mennyivel könnyebb és jobb így tanítani. A Mozaik Múzeumtúra keretében már több mint háromezer kisiskoláshoz vittünk el múzeumpedagógiai foglalkozásokat – foghattak mamutlábszárakat vagy épp VR-szemüveggel repülhettek a Balaton fölött. Ez is egyfajta szemléletformálás.

Milyen további programjaik vannak?

Büszke vagyok a már tíz előadást megért iskolaszínházi előadásunkra, a Rögtönzött Szülői Értekezletre. A közönség soraiban tinik, szülők, tanárok ülnek, akik az iskolai zaklatás, a feszített oktatási tempó lehetséges megoldásaira kapnak ötleteket, miközben jól szórakozunk.

Mit takar az iskolán belül működő edukációs projektiroda?

Kollégáimmal oktatási, mentálhigiénés, érzelmiintelligencia-fejlesztő előadásokat, minikonferenciákat, iskolaszínházi programokat és előadókat fogunk össze. A Felelős Szülők Iskolája szakmai ajánlásával „közvetítjük ki” őket tehetséggondozással, oktatással vagy egyéb iskolai programmal, családi nappal kapcsolatos eseményekre, ahol a szervezők értéket és szakmai tartalmat szeretnének látni.

Idén kiemelten foglalkoznak az édesapákkal.

A Családbarát Újbuda Programmal közösen Az apák szerepe a családban címmel ingyenes előadás-sorozat indult. A programon Böjte Csaba ferences testvér, Kádár Annamária meseterapeuta, Léder László pszichológus, Varga István jövőkutató, Tari Annamária klinikai szakpszichológus és vendégeik világítják meg az apai, atyai feladatokat a gyermek születésétől a felnőttkorig.

Tibenszky Moni Lisa
Budapesten született, marketingszakértő, újságíró, műsorvezető. • Főbb munkái: Da Vinci Tv, Mozaik Múzeumtúra, Campus Hungary, Szolnoki Szimfonikus Zenekar, Felsőoktatási Médiakonferencia, kultura.hu, edupress.hu, felelosszulokiskolaja.hu. • 2010-ben alapította a Felelős Szülők Iskoláját, melyet 2015 óta Vargacz Alexandrával együtt vezet. 2017-ben elnyerték a Társadalmi Összefogásért díjat és Az Év Anyavállalata különdíjat. • Családos, két fiú édesanyja.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.