Magyarok a piacon

Megmozgatni az országot

/ 2018.04.25., szerda 15:44 /

„Akinek nincsenek elérhetetlen vágyai, az az elérhetőt sem éri el” – vallja Balczó Andrással a munkavállalóknak kedvezményes sportbérletet biztosító All You Can Move egyik ügyvezetője, Mihalik Zsuzsa.

Nyolc év telt el azóta, hogy lapunk ugyanebben a rovatban bemutatta az All You Can Move-ot. Akkor közel száz cég dolgozóinak biztosítottak kedvezményes sportolást – most hol tartanak?

Úgy látszik, a növekedésünk nem időarányos, ugyanis mostanra túlléptük az 1200-at, a klubtagok száma pedig meghaladja az 50 ezret. Kevés olyan nagy cég van Magyarországon, amely nem a partnerünk, úgyhogy a jövőben egyre inkább a kis- és középvállalatokra kell koncentrálnunk. Közel 20 éve indultunk, akkor még öt sportlétesítménnyel álltunk kapcsolatban – most ez a szám 700 fölött van.

Határ a csillagos ég?

Ez családi vállalkozás, melyet örökségül szeretnénk hagyni, ezért nem az „utánunk az özönvíz” elvet valljuk. A hirtelen növekedés helyett a fenntartható építkezésben hiszünk, a folyamatos, állandó munkában, a szerves fejlődésben. Ettől függetlenül vannak nagyszabású terveink: jó lenne például mind a négymillió magyar munkavállalót a klubtagjaink között tudni.

A fenntarthatóság jegyében?

A nemrég életműdíjat kapott öttusázó, Balczó András elvét tettük magunkévá: „Akinek nincsenek elérhetetlen vágyai, az az elérhetőt sem éri el.” A négymillió klubtagot egyébként ambiciózusnak tartom, de nem teljesen elérhetetlennek. Az AYCM SportPass kiváló céges motivációs eszköz – és mi más lenne a munkaadó célja a béren kívüli juttatásokkal? A rendszeres sportolás egészségesebbé, lelkesebbé, teherbíróbbá teszi az embert; ez a munkavállalóknak és a vállalatoknak is rendkívül előnyös. És az államról még nem is beszéltünk. A megelőzés, az egészségmegőrzés lehetőségének biztosítása valójában állami feladat, melyhez mi az erőfeszítéseinkkel nagymértékben hozzájárulunk.

Amennyiben a munkavállaló jó kondija nem szükséges közvetlenül a munkájához. Egy rendőr vagy egy modell például nem kaphat klubkártyát. Miért?

Tizenkilenc éve azt tűztük ki célul, hogy a bérből és fizetésből élők számára biztosítunk jutányos és korlátlan sportolási lehetőséget, az ő rekreálódásukat, szabadidősportjukat támogatva a kártyánkkal. Akinek a jó kondíció, fizikum a hivatása, annak a munkáltatója vagy egyesülete meg tudja teremteni a testedzés feltételeit.

A számok azt mutatják, hogy bírják a terhelést.

Erős cég vagyunk, de ez nagyrészt épp a megfontolt építkezésnek köszönhető. Még így is többször előfordult, hogy megrendült alattunk a talaj, vagy olyan hibát vétettünk, ami miatt újra kellett gondolnunk a stratégiánkat. Sokáig bárki vehetett kártyát, de a sportlétesítmények visszajelzései ezzel kapcsolatban nem voltak pozitívak, hiszen nem az ő bérletüket vették az emberek, hanem a jóval olcsóbb AYCM SportPasst. Ekkor erőteljesen meg kellett határoznunk a célcsoportunkat, hogy olyan új embereket vigyünk a termekbe, akiket a létesítmények kevésbé tudnak megszólítani, így szűkült a kör a munkavállalókra. Hiszek benne, hogy fejlődést csak úgy lehet elérni, ha képesek vagyunk szembenézni a hibáinkkal. Rossz példát bőven találunk a közéletben: az ellenzék több ciklus óta a megújulásról beszél, aztán minden választáskor megismétlik ugyanazokat a ballépéseket, amelyek az előző kudarchoz vezettek.

Hatással van az AYCM működésére a politikai környezet?

Csak annyira, mint minden vállalkozásra. Amikor 2009 májusában a kormány megemelte az áfakulcsot, az év végén veszteséget kellett elkönyvelnünk, hiszen a klubtagjaink nem fogadták volna el, ha év közben öt százalékkal megugranak az áraink. Lenyeltük a veszteséget, és alkalmazkodtunk. A politikához való viszonyunk egyébként is inkább fordított. John Kennedy néhai amerikai elnök ezt úgy fogalmazta meg, hogy „ne azt kérdezd, mit tud érted tenni a hazád, inkább azt, hogy te mit tudsz tenni a hazádért”.

És mit tudnak tenni a hazáért?

Már az alaptevékenységünk keretében is fontos társadalmi célért dolgozunk. Ezért egyébként – családi vállalkozások között egyedülálló módon – tavaly átvehettük a társadalmi felelősségvállalás díjat. Idén újabb nagy lépést teszünk ezen a téren: új, kedvezményes csomagot vezetünk be, melyet a gyerekükkel otthon maradó kismamák vehetnek majd igénybe. Napjainkban minden közügyekkel foglalkozó ember számára nyilvánvaló, hogy a népesedéssel kapcsolatos problémák megoldása halaszthatatlanná vált. Azt hiszem, valamennyi cégvezető felelőssége, hogy a saját területén tegyen valamit a válság megoldásáért. Ebben mint példaadóként – vagy divatos szóval: influencerként – szeretnénk elöl járni. Magam is háromgyerekes anyuka vagyok, így tudom, hogy minden apróság számít, ami könnyebbé teszi a gyerekvállalást.

Mihalik Zsuzsa
1962-ben született Budapesten. • Történelem–filozófia szakon, majd a jogi egyetemen szerezte diplomáit. • A Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese volt. • 1999-ben férjével, Schneider Balázzsal alapította a Klub Rekreáció Kft.-t. • Három gyermek édesanyja.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.