heti-valasz.hu/magyarokapiacon/folveszik-a-braille-kesztyut-128229

http://heti-valasz.hu/magyarokapiacon/folveszik-a-braille-kesztyut-128229

Magyarok a piacon

Kézműves sör a lakótelepről

/ 2017.12.06., szerda 17:23 /

Aszaltszilva-ágyon érlelt, naranccsal ízesített vörös sört ajánl az ünnepi időszakra a Synthesis sörfőzde egyik alapítója, Schindler József és a főzde óbudai sörözőjének egyik vezetője, Kapitány Ambrus.

A Pók utcai lakótelep távol esik a pesti bulinegyedtől. Itt is fogynak a citrusos aromájú, szűretlen kézműves sörök?

Schindler József: Azzal, hogy tavasszal megnyitottuk a helyet, missziót is vállaltunk. A kézműves söröket nem kell úri huncutságként vagy kizárólag a magas gasztronómia bűvkörébe tartozó ínyenc különlegességként számon tartanunk. Én egy San Diegó-i utazáson találkoztam először ilyen sörökkel, és érdekes volt látni, hogy a városban szinte minden pub főzdét üzemeltetett. Ott a kézművesség a hétköznapi élet magától értetődő része volt – nem véletlen, hogy San Diegót sokan a kisüzemi főzdék Mekkájaként emlegetik.

Kapitány Ambrus: Először azt láttuk, hogy azok a helyiek jönnek be, akik a belvárosban járva már hozzászoktak a kisüzemi sörözőkhöz. Nekik innentől kezdve könnyebb a dolguk: nem feltétlenül kell elhagyniuk a szomszédságot. De igyekszünk elérni az idősebb korosztályt is, akik értékelik, hogy a nagyüzemi sörgyári árakhoz képest épp csak egy picivel kell többet fizetniük prémium sörökért.

A főzdés szakma szerint jobb minőséget csak magasabb áron lehet előállítani.

S. J.: Ez természetesen igaz, hiszen nem ipari szemléletű, gépesített eljárást használunk, az emberi munkaerő pedig drága. A minőségre áldozni kell, de nem mindegy, hogy utána még mekkora hasznot teszünk rá a bekerülési költségre. Persze nem tartanánk fent egy olyan üzletet, ami nem kifizetődő, de nem is arra törekszünk, hogy a lehető legnagyobb nyereséget fölözzük le. Az a célunk, hogy minél több ember ismerje és szeresse meg ezeket a különleges söröket.

A kínálatban vannak olyan főzetek is, amelyek távol állnak a Magyarországon népszerű lager jellegű söröktől. Mennyire fogékony ezekre a közönség?

K. A.: Van lager sörünk is, ha valaki semmi másra nem kíváncsi, de szerencsére sokan kipróbálják a különlegességeket is. Főleg az idősebb urak szoktak bizalmatlankodni. Amikor először ajánlunk nekik egy erősebben komlózott, karakteresebb ízvilágú, gyümölcsös aromájú sört, jellemzően azt hiszik, a nagyipari gyárak gyümölcsös ízesítésű limonádéit akarjuk csapolni nekik. Ilyenkor le kell hűtenünk a kedélyeket, ezért elmagyarázzuk, hogy abban a sörben semmilyen ízesítés nincs, valódi ízek viszont annál inkább.

S. J.: Készítünk különböző ízesített söröket is, de a legtöbb főzethez mindössze vízre, komlóra, malátára és élesztőre van szükség. Az alapösszetevőkből is nagyságrendekkel többet lehet kihozni, mint amihez itthon hozzá vagyunk szokva.

Pedig az utóbbi években a nagy gyárak is egyre több, kézművesekre jellemző sörrel lépnek piacra.

S. J.: Nagyon jól teszik, és örülök, hogy ezek az új termékek egyre népszerűbbek itthon. A sör ízekben, illatokban gazdag ital, amelynek rengeteg árnyalata lehet; érdemes ezeket megismertetni a fogyasztókkal.

Azt feltételeznénk, hogy ha a gyárak a kisüzemekre jellemző sörökkel jönnek ki, az nem vált ki lelkesedést a kézművesekből.

S. J.: Pedig nincs ezzel baj, hiszen csak növelik az igényesebb sörök ismertségét.

K. A.: Így van. Ráadásul a kisüzemi sörfőzdék jelenléte hatott a nagyok kreativitására is, akik a korábbinál jobb minőségű söröket kezdtek el gyártani. Nagy dolog ez!

A kézműves főzdék is igyekeznek saját, rögtön felismerhető karaktert adni a söreiknek. Milyen a Synthesis stílusa?

S. J.: Elég sok, 15-17 típust készítünk, így nehéz volna olyan jellegzetességet találni, ami mindegyikre igaz és jellemzi a teljes választékot. Ha egyetlen sört kellene kiemelni, akkor a Zodiak lenne a zászlóshajónk. Ez egy keserű, félbarna India pale ale, röviden IPA típusú sör – de nem a hagyományos fajtából. Szeretünk csavarni egy kicsit mindegyik recepten; a Zodiak esetében például sok rozsmalátát használtunk, amitől a sör a típusra jellemző gyümölcsösség mellett dohányra vagy csokoládéra emlékeztető ízjegyeket is hordoz.

K. A.: Ha valami általánosan jellemző a Synthesisre, akkor épp ez a „csavarás”, amitől a hagyományos sörök is új „értelmet” nyernek. A kínálat is folyton változik: legfeljebb két-három sör kapható állandóan, a maradék három csapon mindig valami új van.

Mitől függ, hogy milyen új sörök készülnek?

S. J.: A fogyasztók visszajelzései alapján mindig tudjuk, mi iránt van kereslet, de nem korlátozzuk magunkat pusztán a piaci racionalitásra. Van, hogy épp főzés közben jön egy ötletünk, és rögtön kipróbáljuk – vagy bejön, vagy nem. Készítettünk például ilyen módszerrel egy saját porter főzetet. Ez tradicionális, angol dokkmunkások által kedvelt típus, de mi adtunk hozzá némi kókuszsűrítményt, ami jól harmonizált a sör ízvilágával. Időnként készítünk szezonális főzeteket is; az ünnepekre hangolódáshoz például aszaltszilva-ágyon érlelt, karamellel, narancshéjjal és egyéb fűszerekkel ízesített vörös sört ajánlunk.

* * *

Schindler József

1976-ban született Budapesten. • A Műegyetemen szerzett vegyipari diplomát, majd ugyanott PhD-fokozatot. • Gyógyszerkutatóként helyezkedett el. • 2016-ban Puszta Balázzsal és Králl Zoltánnal indította a Synthesist.

Kapitány Ambrus

1989-ben született Budapesten. • Az Államigazgatási Főiskolán szerzett diplomát. • A Heti Válasz újságíróműhelyének diákja volt. • Április óta ikertestvérével és gyerekkori barátjával üzemelteti a Synthesis óbudai sörözőjét.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.