Magyarok a piacon

Hotel 2.0

/ 2018.04.11., szerda 18:12 /

A jövő szállodáiban okostelefonnal jelentkezhetünk be, applikációval nyithatjuk a szobaajtót, és chaten rendelhetünk takarítást – mondja Budapest első okosszállodája, a KViHotel igazgatója, Palicz Péter.

A szálloda megnyitóján úgy fogalmaztak: a hotelt a jövő utazói számára indították. Miben ad többet egy „okosszálloda”, mint egy hagyományos?

Új, a mindennapi életmódunkhoz jobban illeszkedő szemléletet igyekszünk meghonosítani. A szállodai kiszolgálás nagymértékben automatizálható: a be- és kijelentkezés, az általános ügyintézés, szolgáltatások megrendelése vagy az épület helyiségeinek használata nem igényel külön emberi munkaerőt – okostelefonos applikációval mindez megoldható, és így a működési költségek is csökkenthetők. Az automatizálás gyorsabbá, pontosabbá, olcsóbbá és gördülékenyebbé teszi a hotel szolgáltatásait, amivel nemcsak időt spórolunk, de XXI. századi élményt is nyújtunk a vendégeinknek.

A magas színvonalú vendéglátás élménye sokszor épp a személyességből és a figyelmes kiszolgálásból fakad.

Valóban, létezik olyan kategória, ahol a személyzet névről ismeri a fontosabb vendégeket, és külön kérés nélkül, előre kiszolgálja az igényeiket, de nem ez a színvonal egyetlen fokmérője. Ami célcsoportunk tagjai okostelefonnal a kezükben élik az életüket, így intézik hivatalos ügyeiket, és ha választhatnak, azt a szolgáltatást veszik igénybe, amelyik megrendelhető ilyen úton. Leegyszerűsítve: ennek a vendégkörnek a személyes kiszolgálásnál fontosabb, hogy akár multitaskingolás közben, az ágyon fekve, egy chatablakból is elintézhesse szállodai ügyeit.

Ha minden funkció automatizált, ki van a chatablak túloldalán?

Az alkalmazásunkon keresztül állandóan elérhető egy diszpécser, aki mindenben segít a vendégeknek. Feladata hasonló a hagyományos recepcióséhoz, de itt a kollégának nem kell testben is jelen lennie. Egy szállodában mindig van olyan kérdés, amire nem lehet felkészülni, de eddig még minden igényt azonnal tudtunk kezelni.

A szálloda a bulinegyed közepén található, ahol nyitásuk előtt pár héttel népszavazást tartottak a szórakozóhelyek korlátozásáról. Kedvezőtlen döntés esetén bedőlt volna a beruházás?

Figyeltük az eseményeket, de az esetleges korlátozások sem érintették volna a szálloda működését. Bár elsősorban fiatalabb külföldi vendégeink vannak, kifejezetten nem a buliturizmus közönségét célozzuk. Akik a szórakozóhelyek miatt jönnek Budapestre, inkább a hosteleket vagy az Airbnb-vel kivehető stúdiólakásokat keresik. A KViHotel négycsillagos minőséget nyújt, éjfélig igénybe vehető bárral, és olyan különleges szolgáltatással, ami önmagában megkülönbözteti az ország minden más vendéglátóhelyétől.

Külföldön elterjedtebbek az okoshotelek?

Van egy-két hasonló kezdeményezés, de az okoshotelek még Nyugat-Európában is kuriózumnak számítanak, ráadásul egyik hely sem használ olyan összetett technológiát, mint a miénk. Azok a szállodák, amelyek okosszolgáltatásokkal hirdetik magukat, legtöbbször kiépítenek valamilyen konzolt a szobákban, amivel bizonyos funkciók szabályozhatók. Mi viszont azt vettük észre, hogy a turizmus területén szinte minden adminisztráció vagy foglalás elintézhető okostelefonról – a reptéri becsekkolástól a múzeumi belépőjegyekig –, következésképp nem hardverre, hanem szoftverre, vagyis egy applikációra van szükségünk.

Az alkalmazással más szálloda is „felokosítható”?

Igen, ez az egyik fő terjeszkedési irányunk. Az applikációt eleve úgy terveztük meg, hogy más szállodák is alkalmazhassák. A KViHotelre tekinthetünk úgy is, mint modellünk demonstrációjára, az új generációs okosszállodák prototípusára. Az a célunk, hogy ezt a modellt az alkalmazás értékesítésén keresztül világszerte elterjesszük.

Milyen technikai feltételei vannak az applikáció bevezetésének?

Ez nagyrészt az adott hotel igényeitől és lehetőségeitől függ, nem muszáj rögtön az alkalmazás összes funkcióját igénybe venni. A bevezetésnek egyetlen alapfeltétele van: olyan szállodamenedzsment-rendszer használata, ami képes nyilvántartani a foglalásokat, vezetni a számlázást, szervezni a takarítást és a többi szállodai szolgáltatást. Ehhez a rendszerhez kapcsolódik a mi alkalmazásunk, ami így lehetővé teszi az okostelefonos be- és kijelentkezést, illetve egyéb ügyintézést. A KViHotelben ugyanez az app használható az ajtók nyitására és zárására is – ennek a funkciónak az a feltétele, hogy távolról vezérelhető, elektronikus zár legyen beszerelve.

Csak az alkalmazásra építik az üzleti tervüket, vagy a hotellel is terjeszkednének?

Még egy budapesti szállodában gondolkodunk, utána pedig a térség olyan országaiban terjeszkednénk, ahol a jövőben várhatóan erősen fellendül az idegenforgalom. Horvátország, Szlovénia vagy Montenegró a szélesebb utazóközönség számára még ismeretlen terület, viszont a tendenciák arra utalnak, hogy közeledik a robbanás.

Palicz Péter
1989-ben született Budapesten. • Az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskolán szerzett diplomát marketing szakon. • A budapesti Intercontinental Hotelben dolgozott marketingmenedzserként, majd Portugáliába költözött, ahonnan a szállodalánc több tagjának nyújtott grafikai és marketinges szolgáltatásokat. • 2017 óta a KViHotel igazgatója.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.