Magyarok a piacon

Az ügynök élete

/ 2018.05.02., szerda 17:02 /

Ha a magyar családokban a megtakarítások mértéke meghaladja a hitelekét, akkor az ország élhetőbb hely lesz – állítja Deák Ferenc István, a pénzügyi tanácsadó Grantis Hungary Zrt. egyik alapítója.

A biztosításinál talán csak az ingatlanügynököket utálják jobban, de egy keresztény vállalkozói konferencián azt állította, önökre ez nem igaz. Miért ilyen biztos ebben?

Az ügynököket leginkább három dologért utálják: nem függetlenek, az ügyfél igényei helyett az eladandó termékre koncentrálnak; nyomulósak, csak a jutalék érdekli őket; nem értenek ahhoz, amit csinálnak. Nálunk nem ez a helyzet. Mi ismerjük a teljes piacot, de nincs saját pénzügyi termékünk – ez adja a valódi függetlenségünket. Nem hívunk fel ismeretleneket és nem házalunk, minket a szakmai cikkeinket olvasók keresnek, ügyfeleink ajánlanak egymásnak. Nagyon odafigyelünk munkatársaink kiválasztására és képzésére, és nem csak a kötött szerződések mennyisége és értéke szerint jutalmazzuk őket.

Hogyan tudnak függetlenek maradni?

Egyetlen saját termékünk az általunk kifejlesztett összehasonlító kalkulátor, amely a piacon létező legtöbb mérhető megtakarítási formát tartalmazza. Ezeket mi gyűjtöttük és raktuk össze kezdetben több mint 50 Excel-tábla bő félmillió cellájába. Ezekben valós, nem becsült költségek szerepelnek, tehát a kalkulátor alkalmazásával egyénre szabott és konkrét tanácsot tudunk nyújtani. Nem terméket adunk el, hanem ismertetjük az ügyféllel a számára megfelelő lehetőségeket, amelyek alapján ő dönt.

Nyilvános információból dolgoznak, vagy együttműködnek a biztosítókkal?

Mindkettőből, viszont a teljes termékpalettát úgy mutatjuk be, hogy egyetlen pénzintézettel sem kell kapcsolatba lépniük. A kalkulátort a biztosítókkal együttműködve hoztuk létre és működtetjük. Minden piaci szereplőt megkerestünk, és amelyek erre nyitottak voltak, azokkal a fejlesztőink együtt dolgozták ki a megfelelő számításokat – sokszor a sajátjuknál jobban személyre szabhatót. Ma már a biztosítók 80 százaléka együttműködik velünk, sőt egyikük nemrég tanácsot kért tőlünk egy terméke kidolgozásához. Viszont tőlük függetlenül működtetjük a kalkulátort. Persze volt már, hogy megkérdezték: mit kellene tenniük, hogy a kalkulátor az ő terméküket hozza ki elsőnek, de nálunk valóban nincs „támogatott” termék.

És valóban nincs nyomulás, sem jutalékvadászat?

A pénzügyi tanácsadás a legnagyobb kényszervállalkozás. Az egyetemistától a nyugdíjasig úgymond mindenki ért hozzá. A valóságban azonban a legtöbben azt a három terméket ismerik, amit el akarnak adni, de nincsenek valós piac-és gazdasági ismereteik. A válság előtt az 55 ezer ügynök országa voltunk, ami elképesztő. Most már „csak” 30 ezer körül járunk, tisztul a piac, elsősorban a szabályozásnak köszönhetően. Ma már nem adhat bárki kéthetes képzés után 20-25 évre szóló tanácsokat. Kollégáim szigorú kiválasztási rendszeren mentek át: többkörös interjún, viselkedéselemzési vizsgálaton, régebben grafológiai, most egy úgynevezett PI teszten. Feltérképezzük korábbi munkavégzésüket, és van egy három hónapos tesztidőszak is. Nincs kezdő, az átlagos munkatapasztalat 7-8 év; van, aki 25 éve ezen a területen dolgozik. És mindent megkapnak ahhoz, hogy a teljes piacot átlátó független tanácsadók legyenek.

Mégis mivel motiválják őket, ha nem jutalékkal?

Egyrészt a piaci átlagnál két-háromszor magasabb kereseti lehetőséggel, másrészt fenntartási jutalékkal. Nekünk nem a szerződések száma az elsődleges, hanem az, hogy betöltsék eredeti céljukat. Munkatársaink végigkísérik az ügyfeleket, évente találkoznak velük. Ezért megtakarítási szerződéseink 99,4 százaléka él, szemben a 80-85 százalékos piaci átlaggal. Ezeket azért is szeretem, mert nem a jelen feléléséről, hanem a jövőről szólnak. Hiszem, hogy ha a magyar családokban a megtakarítások mértéke meghaladja a hitelekét, akkor az ország élhetőbb hely lesz.

Kezdetben is ezekkel foglalkoztak?

Az első piaci rés, amit felfedeztünk, a gyermekek számára elindítható megtakarítások voltak. Kidolgoztunk egy módszert, feltérképeztük a piacot, és rengeteg cikket írtunk róla. Ennek sikereire alapozva kiépítettük az online jelenlétet, és a kalkulátort más területekre is kidolgoztuk. Az üzleti áttörést a következő év hozta el, amikor a nyugdíjcélú biztosításra ismét bevezették az adókedvezményt.

Ön szerint fenntartható a magyar nyugdíjrendszer?

A felosztó-kirovó rendszer kihívásokkal néz szembe mindenhol, ahol demográfiai válság – és feketemunka – van. A megoldást a Nyugaton jól működő vállalati nyugdíjalapokban látom, segítségükkel 20-30 év alatt rendbe lehetne hozni a magyar nyugdíjrendszert. Ez olyan, mint a mostani önkéntes nyugdíjpénztár, csak vállalati alapon, minimális állami befolyással. Jelenleg a cafeteriarendszerben csak önkéntes nyugdíjpénztári támogatás adható, és az ehhez kapcsolódó adókedvezmény csak a saját részre vonatkozik, a vállalati befizetésekre nem. Fontos volna a cégeket is érdekelté tenni a hosszú távú gondolkodásban, hogy ne a csak a mai fogyasztást serkentő SZÉP-kártyát nyújtsák, hanem a jövőt képviselő nyugdíjbiztosítást is támogassák. Ez növelné a munkavállalói lojalitást, és óriási terhet venne le az állami nyugdíjrendszerről.

Deák Ferenc István
1984-ben született. • 2008-ban végzett a Budapesti Műszaki Főiskolán (ma Óbudai Egyetem) projektmenedzserként. • Biztosítási ügynökként dolgozott hat évig. • 2009-ben alapította a Grantis jogelődjét, melyet 2013 óta Sebestyén Andrással vezet.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.