Zaklatásügy – megszólal a színművészeti egyetem rektora!

/ 2017.11.19., vasárnap 16:00 /
Zaklatásügy – megszólal a színművészeti egyetem rektora!

A próbán mondhatom, hogy vedd le a pólódat, és ülj az ölébe, de a próba végeztével nem kérhetem, hogy ülj az ölembe – mondja M. Tóth Géza rendező. A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora tiltott határátlépésekről és az önvizsgálat fontosságáról. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Marton László ügyének kirobbanása óta aki a témában megszólalt – Verebes Istvántól Stohl Andráson át Oroszlán Szonjáig –, össztűz alá került, ezért is kérdeztük M. Tóth Gézától, nem tart-e hasonló támadásoktól a Heti Válasznak adott interjúja után.

Nem fél, és nem is enged a közvélemény nyomásának. Sokan már akkor Marton László munkaviszonyának megszüntetése iránt érdeklődtek nála, amikor még csak egy ember – Sárosdi Lilla színésznő – vallott ellene. „A válaszom egyértelmű »nem« volt. Egy állítás és egy cáfolat között nem szolgáltathatok igazságot. Nyomozni sem jogosultságom, sem apparátusom nincs. Hogy magánemberként mit gondolok, az századrangú, az intuícióim alapján nincs jogom ítélkezni.”

Egy másik zaklatási botrányról is kérdeztük a rektort. Papadimitriu Athina színésznő panaszkodott még korábban arra, hogy egyik lányát a felvételije során atrocitás érte: „eléggé izgult, egy Shakespeare-monológgal készült, amikor egy lány, anélkül, hogy Rékától erre engedélyt kért volna, a színpadra ugrott, és simogatni, csókolgatni kezdte”. Az esetet azóta kivizsgálták, M. Tóth Géza ennek eredményét is elárulta nekünk. A konkrét esetek mellett azonban általánosságban is kérdeztük a rendező-rektort, hogyan lehet határt szabni a visszaéléseknek egy olyan szakmában, ahol a testi közelség mindennapos.

 

 

 

 

M. Tóth Gézával készült interjúnkat teljes terjedelemben elolvashatja a Heti Válasz november 16-i számában, amelyet elektronikus formában megvásárolhat a Digitalstandon is.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Technológia és józan paraszti ész

A Kaspersky Lab soha egyetlen kormányt sem segített kiberhírszerzésben, a vállalat az orosz-amerikai geopolitikai csaták vétlen áldozata – állítja Dragan Martinovic, a gyanúba kevert cég délkelet-európai régiós vezetője. Interjúnk a friss Heti Válaszban.