valasz.hu/kultura/a-groteszk-marx-imadat-egyetlen-foton-128426

http://valasz.hu/kultura/a-groteszk-marx-imadat-egyetlen-foton-128426

Zaklatásügy – megszólal a színművészeti egyetem rektora!

/ 2017.11.19., vasárnap 16:00 /
Zaklatásügy – megszólal a színművészeti egyetem rektora!

A próbán mondhatom, hogy vedd le a pólódat, és ülj az ölébe, de a próba végeztével nem kérhetem, hogy ülj az ölembe – mondja M. Tóth Géza rendező. A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora tiltott határátlépésekről és az önvizsgálat fontosságáról. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Marton László ügyének kirobbanása óta aki a témában megszólalt – Verebes Istvántól Stohl Andráson át Oroszlán Szonjáig –, össztűz alá került, ezért is kérdeztük M. Tóth Gézától, nem tart-e hasonló támadásoktól a Heti Válasznak adott interjúja után.

Nem fél, és nem is enged a közvélemény nyomásának. Sokan már akkor Marton László munkaviszonyának megszüntetése iránt érdeklődtek nála, amikor még csak egy ember – Sárosdi Lilla színésznő – vallott ellene. „A válaszom egyértelmű »nem« volt. Egy állítás és egy cáfolat között nem szolgáltathatok igazságot. Nyomozni sem jogosultságom, sem apparátusom nincs. Hogy magánemberként mit gondolok, az századrangú, az intuícióim alapján nincs jogom ítélkezni.”

Egy másik zaklatási botrányról is kérdeztük a rektort. Papadimitriu Athina színésznő panaszkodott még korábban arra, hogy egyik lányát a felvételije során atrocitás érte: „eléggé izgult, egy Shakespeare-monológgal készült, amikor egy lány, anélkül, hogy Rékától erre engedélyt kért volna, a színpadra ugrott, és simogatni, csókolgatni kezdte”. Az esetet azóta kivizsgálták, M. Tóth Géza ennek eredményét is elárulta nekünk. A konkrét esetek mellett azonban általánosságban is kérdeztük a rendező-rektort, hogyan lehet határt szabni a visszaéléseknek egy olyan szakmában, ahol a testi közelség mindennapos.

 

 

 

 

M. Tóth Gézával készült interjúnkat teljes terjedelemben elolvashatja a Heti Válasz november 16-i számában, amelyet elektronikus formában megvásárolhat a Digitalstandon is.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?