Zaklatásügy – megszólal a színművészeti egyetem rektora!

/ 2017.11.19., vasárnap 16:00 /
Zaklatásügy – megszólal a színművészeti egyetem rektora!

A próbán mondhatom, hogy vedd le a pólódat, és ülj az ölébe, de a próba végeztével nem kérhetem, hogy ülj az ölembe – mondja M. Tóth Géza rendező. A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora tiltott határátlépésekről és az önvizsgálat fontosságáról. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Marton László ügyének kirobbanása óta aki a témában megszólalt – Verebes Istvántól Stohl Andráson át Oroszlán Szonjáig –, össztűz alá került, ezért is kérdeztük M. Tóth Gézától, nem tart-e hasonló támadásoktól a Heti Válasznak adott interjúja után.

Nem fél, és nem is enged a közvélemény nyomásának. Sokan már akkor Marton László munkaviszonyának megszüntetése iránt érdeklődtek nála, amikor még csak egy ember – Sárosdi Lilla színésznő – vallott ellene. „A válaszom egyértelmű »nem« volt. Egy állítás és egy cáfolat között nem szolgáltathatok igazságot. Nyomozni sem jogosultságom, sem apparátusom nincs. Hogy magánemberként mit gondolok, az századrangú, az intuícióim alapján nincs jogom ítélkezni.”

Egy másik zaklatási botrányról is kérdeztük a rektort. Papadimitriu Athina színésznő panaszkodott még korábban arra, hogy egyik lányát a felvételije során atrocitás érte: „eléggé izgult, egy Shakespeare-monológgal készült, amikor egy lány, anélkül, hogy Rékától erre engedélyt kért volna, a színpadra ugrott, és simogatni, csókolgatni kezdte”. Az esetet azóta kivizsgálták, M. Tóth Géza ennek eredményét is elárulta nekünk. A konkrét esetek mellett azonban általánosságban is kérdeztük a rendező-rektort, hogyan lehet határt szabni a visszaéléseknek egy olyan szakmában, ahol a testi közelség mindennapos.

 

 

 

 

M. Tóth Gézával készült interjúnkat teljes terjedelemben elolvashatja a Heti Válasz november 16-i számában, amelyet elektronikus formában megvásárolhat a Digitalstandon is.

Rosta

Ablonczy Bálint

Találkozunk 2016-ban!

Szülők harca – amikor a gyerek a fegyver

Érzelmi manipuláció, zsarolás és fenyegetés, s a gyermek lassan teljesen elfordul a másik szülőtől – Szaniszló Csaba, az Apák az Igazságért Egyesület elnöke szerint gyakori, mégis kevésbé közismert jelenségről van szó. Interjú.

Ez a legnagyobb veszély a Fideszre: pár nap, és élesben látjuk

Az LMP mellett a Momentum is bejuthat a parlamentbe, az MSZP-nek viszont lehet, hogy 2018 lesz a sírkövére vésve – véli Mráz Ágoston Sámuel. A „solymári modell” a legnagyobb veszély a Fideszre nézve – mondja Török Gábor. Elemzők csatája a csütörtöki Heti Válaszban!

Boldogkői vs. Radnai – itt a nagy homeopátia-vita

Idén az európai tudományos akadémiák hatástalannak minősítették a homeopátiát. A médiában rendre Boldogkői Zsolt professzor képviselte a tudomány álláspontját, sorban „fogyasztva el” vitapartnereit. Most először áll vele szemben Radnai Andrea, a magyar homeopata orvosok elnöke. Nagy homeopátia-vita a csütörtöki Heti Válaszban.

Nincs több titok: ezért nem javul a magyar–amerikai viszony

Több mint egy éve nyert választást Donald Trump, de a magyar–amerikai kapcsolatok beharangozott változásából nem lett semmi. Tényleg obamista szabotőrök akadályozzák a viszony javulását? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

A legjobb ajándék karácsonyra a kultúra!

Élményt adni ma talán már népszerűbb, mint tárgyi ajándékot, hiszen az együtt töltött időnél semmi sem értékesebb. Nincs viszont könnyű helyzetben az, aki az ajánlatokat böngészi, ezért a friss Heti Válaszban segítünk átlátni a kulturális kínálatot.