Végre: megszületett a Huszárik Zoltán Alapítvány

/ 2016.04.27., szerda 18:38 /

Születésének nyolcvanadik és halálának harmincadik évfordulóján, a 42. Magyar Filmszemlén senki nem emlékezett meg Huszárik Zoltánról, az 1990-ben Szindbádra keresztelt hajdani Tanács mozit ma már Kinónak hívják, a filmrendező szülőháza pedig megállíthatatlanul pusztul – dohogtam öt évvel ezelőtt a Heti Válasz hasábjain. Pedig a Szindbád ott van az „Új Budapesti Tizenkettő” néven emlegetett 12 legjobb magyar játékfilm között, a mai Film Mánia csatorna (korábbi nevén: Filmmúzeum) voksolásán pedig a nézők szavazatai alapján nyerte el minden idők legjobb magyar filmjének címét.

Ezért is volt szomorú azt hallani, hogy a Galga-parti Domonyban álló kis házat újra kifosztották, és a bölcsőt, amelyben a csecsemő Huszárik feküdt, tűzifának darabolták fel a betörők; a felújításra nincs pénz, az egyedülálló képzőművészeti hagyaték pedig szétszóródva várja, hogy valaki felkutassa, és egybegyűjtse, amit lehet. És ezért örömteli hír, hogy (hosszú jogi procedúra után) végre létrejött a Huszárik Zoltán Alapítvány, amelynek célja a sokoldalú alkotó – filmes, színházi és rádiórendező, forgatókönyvíró, képzőművész, színész – hagyatékának ápolása, szellemi örökségének megőrzése a magyar és az európai kultúra számára.

Az alapítvány minden elérhetősége megtalálható a huszarikzoltanalapitvany.hu oldalon, de – az adóbevallások leadásának végső határideje előtt három héttel – különösen hangsúlyosan írom ide számlaszámukat, ahová a személyi jövedelemadónk egy százalékát is irányíthatjuk:

Budapest Bank, 10101016-11858800-01003003

Aki teheti, segítse őket – garantáltan jó helyre megy a támogatás.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.