Végre: megszületett a Huszárik Zoltán Alapítvány

/ 2016.04.27., szerda 18:38 /

Születésének nyolcvanadik és halálának harmincadik évfordulóján, a 42. Magyar Filmszemlén senki nem emlékezett meg Huszárik Zoltánról, az 1990-ben Szindbádra keresztelt hajdani Tanács mozit ma már Kinónak hívják, a filmrendező szülőháza pedig megállíthatatlanul pusztul – dohogtam öt évvel ezelőtt a Heti Válasz hasábjain. Pedig a Szindbád ott van az „Új Budapesti Tizenkettő” néven emlegetett 12 legjobb magyar játékfilm között, a mai Film Mánia csatorna (korábbi nevén: Filmmúzeum) voksolásán pedig a nézők szavazatai alapján nyerte el minden idők legjobb magyar filmjének címét.

Ezért is volt szomorú azt hallani, hogy a Galga-parti Domonyban álló kis házat újra kifosztották, és a bölcsőt, amelyben a csecsemő Huszárik feküdt, tűzifának darabolták fel a betörők; a felújításra nincs pénz, az egyedülálló képzőművészeti hagyaték pedig szétszóródva várja, hogy valaki felkutassa, és egybegyűjtse, amit lehet. És ezért örömteli hír, hogy (hosszú jogi procedúra után) végre létrejött a Huszárik Zoltán Alapítvány, amelynek célja a sokoldalú alkotó – filmes, színházi és rádiórendező, forgatókönyvíró, képzőművész, színész – hagyatékának ápolása, szellemi örökségének megőrzése a magyar és az európai kultúra számára.

Az alapítvány minden elérhetősége megtalálható a huszarikzoltanalapitvany.hu oldalon, de – az adóbevallások leadásának végső határideje előtt három héttel – különösen hangsúlyosan írom ide számlaszámukat, ahová a személyi jövedelemadónk egy százalékát is irányíthatjuk:

Budapest Bank, 10101016-11858800-01003003

Aki teheti, segítse őket – garantáltan jó helyre megy a támogatás.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.