felsooktatasi-rangsor.hu/kultura/o-cipelte-az-szdsz-erzsebet-teri-satra-ele-a-muanyag-tehenet-107271

http://felsooktatasi-rangsor.hu/kultura/o-cipelte-az-szdsz-erzsebet-teri-satra-ele-a-muanyag-tehenet-107271

Vallomások ideje

/ 2018.06.06., szerda 11:37 /

„Mer azé, hogy nem fejlődsz, még kurva jó színész lehet belőled, Jóska, csak ne hagyd abba!” – a főiskolás Cserna Antal mondta ezt a szintén főiskolás Szarvas Józsefnek, aki nagy utat járt be, mire 1983-ban felvették a Színművészeti Főiskolára.

Az idézet a Könnyű neked, Szarvas Józsi… című könyvből való, melyet a Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész Szarvas József jegyez, Bérczes Lászlóval közösen.

Eredetileg nem önéletrajzot terveztek ők ketten, hanem tavaly, a viszáki Kaszás Attila Pajta Színház tízéves jubileumára készült volna egy könyv, de más dolguk akadt, a kötet pedig elfelejtődött. Vagyis csak majdnem, mert Bérczes unszolására Szarvas József végül megírta az élete történetét, és sok minden mást is – kegyetlenül őszintén. Szinte magunk előtt látjuk a kisfiú Jóskát, mindennapi küzdelmeit a tanyasi léttel, a meg nem értettséggel, megismerjük szüleit, testvéreit, szomszédait, tanítóit. Érezzük és értjük folytonos elvágyódását, s vele tartunk a saját maga által szőtt mesék birodalmába. Ő pedig cserébe hullámvasútra ülteti az olvasót, akinek egyik pillanatban összeszorul a szíve és a torka, a másikban pedig potyognak a könnyei a nevetéstől.

Mert Szarvas József novellái olyan elemi erővel ragadnak magukkal, szippantanak be, amitől a könyv letehetetlenné válik. Azonnal meg szeretnénk tudni, hogyan alakul ennek a tanyasi mélyszegénységben élő családba született, de előadóművészi őstehetséggel megáldott fiúnak-fiatalembernek az élete, miért kerül Debrecenbe hentestanulónak (ha amúgy népművelő vagy táncdalénekes szeretne lenni), és hogyan lesz belőle végül színész. Vicces történeteken és mélyről jövő vallomásokon keresztül kísérjük el a Vígszínházból Kaposvárig, majd a Nemzeti Színházig, végigjátszunk vele fontos szerepeket, elkísérjük filmforgatásokra, látjuk életveszélyes helyzetekben, és eljutunk vele az Őrségbe, Viszákig, ahol évek óta lankadatlan energiával dolgozik a kultúra megismertetésén, közvetítésén és átörökítésén.

Szarvas Józsefről eddig is tudtuk, hogy őszinte, egyenes ember, és nem mellesleg az egyik legjobb színész, aki képes volt távol tartani magát minden sallangtól, manírtól, műviségtől. Most az is kiderül, mitől vált ilyenné, és hogyan tudott megmaradni ilyennek. A kötet a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában jelenik meg, és természetesen Viszákon is lesz bemutatója: június 9-én, szombaton, a Kaszás Attila Pajta Színházban.

Szarvas József és Bérczes László június 7-én, csütörtökön 18.30-tól dedikál a Magvető Kiadó pavilonjánál.

SZARVAS JÓZSEF– BÉRCZES LÁSZLÓ: Könnyű neked, Szarvas Józsi…
Magvető Kiadó, 2018, 3999 Ft

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.