Túl lehet-e élni egy klasszikus zenei koncertet?

/ 2017.08.11., péntek 18:48 /

Vicces Facebook-üzenetekben tudatta a közönséggel Bolyki György fesztiváligazgató, hogy az augusztus 13. és 19. közti Kaposfestre nem reménytelen még jegyet szerezni.

Fotó: Kaposfeszt / Lafferton Zsolt

„Kedves Mindenki! Óriási szeretettel várunk titeket a Kaposfesten, de szeretném kérni, hogy 13-14-15-én az esti koncertekre ne kérjetek »valahogy oldd meg légyszi« belépőt, mert jelenleg 150 fővel többen vagyunk, mint ahány szék van a teremben. De a többi koncertre gyertek, kárpótolunk benneteket!” Így szólt Bolyki György fesztiváligazgató egyik üzenete, a másik pedig így: „Kedves Mindenki! Bősze Ádám stand up estjének bemutatójára minden jegy elkelt. Most gyorsan kitaláljuk, milyen új helyszínre tudjuk áttenni az előadást, ahova többen beférnek, tehát, kérlek, ne adjátok fel, nemsokára ismét lehet majd jegyet venni az estre! Szeretettel várunk titeket!”

Európa egyik legrangosabb és egyben legvagányabb kamarazenei eseményének programját tehát érdemes még böngészni, mert biztosan mindegyik előadás élvezetes és színvonalas, és megéri Kaposvárra utazni már csak a hangulat, a szabadtéri koncertek miatt is. A teltházas hangversenyekre a diákok úgy is bejuthatnak, hogy földön, párnákon ülve hallgatják a muzsikát. A tizennégy klasszikus zenei koncert műsorát Baráti Kristóf hegedűművész és Várdai István csellóművész, a Kaposfest művészeti vezetői állították össze. A művészek között ismert és kevésbé ismert nevek is szerepelnek, akikkel a művészeti vezetők szerint a közönségnek mindenképpen érdemes megismerkednie.

Fellép többek között a Borodin Quartet (vonósnégyes), akik késői Beethoven-kvartettel érkeznek a fesztiválra, a Trio Catch, akik kortárs darabokat adnak elő, Gilles Apap hegedűművész, aki a zene örömét viszi bele a klasszikus zenébe. Ott lesz Zarina Shimanskaya zongoraművész, Josef Spacek cseh hegedűművész, Diemut Poppen brácsaművész, Thomas Hoppe zongoraművész, Tomoko Akasaka hegedűművész, Uxia Martinez Botana nagybőgős és Jean-Eflam Bavouzet zongoraművész is, aki az egyik legjobb Bartók-előadó, de most Haydn-darabot fog játszani. Károlyi Katalin népzenét hoz a fesztiválra.

A magyarok közül fellép mások mellett Farkas Gábor, Balog József és Fejérvári Zoltán, mindhárman zongoraművészek, Pusker Júlia hegedűművész, Oláh Kálmán jazz-zongorista és Rost Andrea énekművész, és természetesen a művészeti vezetők is különböző formációkban.

Bősze Ádám is a fellépők között

Fotó: Sebestyén László

A klasszikus zenei koncertek mellett minden eddiginél több kísérőprogram lesz. Bemutatkozik Bősze Ádám már említett zenei stand up estje, valamint a Kaposfest Kamarazenekar – Prieger Zsolt (Anima Sound System), Beck Zoltán (30Y), Szendrői Csaba (Elefánt), Saiid és Závada Péter (A.K.K.E.Z.D.E.T.P.H.I.A.I.) – közös, erre az alkalomra készült produkciója, a Kaposfest Underground, melyet szabadtéren lehet majd meghallgatni.

Folytatódik a tavaly nagy sikerrel elindított sakkverseny, és ismét lesz „beavatási szertartás”: az önként jelentkező budapesti és kaposvári egyetemistáknak egy feladatuk van, túlélni egy klasszikus zenei koncertet. A szervezők számára ugyanis misszió, hogy megszerettessék a klasszikus zenét.

Segal Viktor fesztiválséf elkészíti Beethoven kedvencét, a sajtos makarónit, emellett idén a közönség is megkóstolhatja a művészek jó közérzetét évek óta biztosító Amedei-csokoládét, a Tóth Sándor barista (Lucky Cap) által készített, különleges pörkölésű Kaposfest-kávét, valamint a Bolyki György fesztiváligazgató által megálmodott Rippl-Rónai-tortát. A Garamvári pince már megszokott pezsgője mellett az idén újdonságként bemutatják a Kaposfest borát is: Szepsy István adja a nevét és 2015-os furmintját ehhez az együttműködéshez.

Az irodalom kedvelői Lackfi János „fesztiválköltő” műveit megtalálják a naponta megjelenő Kaposfest Timesban. Emellett szokás szerint képzőművészeti kiállítások, a klasszikus zenei koncertekhez kapcsolódó műismertető előadások, kirándulások, éjszakai fürdőzés, Sárközy Lajos cigányzenekara és könnyűzenei koncertek gazdagítják a programot.

Lapozzon bele a Kapostfest Timesba itt

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.