heti-valasz.hu/kultura/mi-all-a-szinte-semmibol-keszult-nemzetkozi-filmsiker-hattereben-120646

http://heti-valasz.hu/kultura/mi-all-a-szinte-semmibol-keszult-nemzetkozi-filmsiker-hattereben-120646

Túl lehet-e élni egy klasszikus zenei koncertet?

/ 2017.08.11., péntek 18:48 /

Vicces Facebook-üzenetekben tudatta a közönséggel Bolyki György fesztiváligazgató, hogy az augusztus 13. és 19. közti Kaposfestre nem reménytelen még jegyet szerezni.

Fotó: Kaposfeszt / Lafferton Zsolt

„Kedves Mindenki! Óriási szeretettel várunk titeket a Kaposfesten, de szeretném kérni, hogy 13-14-15-én az esti koncertekre ne kérjetek »valahogy oldd meg légyszi« belépőt, mert jelenleg 150 fővel többen vagyunk, mint ahány szék van a teremben. De a többi koncertre gyertek, kárpótolunk benneteket!” Így szólt Bolyki György fesztiváligazgató egyik üzenete, a másik pedig így: „Kedves Mindenki! Bősze Ádám stand up estjének bemutatójára minden jegy elkelt. Most gyorsan kitaláljuk, milyen új helyszínre tudjuk áttenni az előadást, ahova többen beférnek, tehát, kérlek, ne adjátok fel, nemsokára ismét lehet majd jegyet venni az estre! Szeretettel várunk titeket!”

Európa egyik legrangosabb és egyben legvagányabb kamarazenei eseményének programját tehát érdemes még böngészni, mert biztosan mindegyik előadás élvezetes és színvonalas, és megéri Kaposvárra utazni már csak a hangulat, a szabadtéri koncertek miatt is. A teltházas hangversenyekre a diákok úgy is bejuthatnak, hogy földön, párnákon ülve hallgatják a muzsikát. A tizennégy klasszikus zenei koncert műsorát Baráti Kristóf hegedűművész és Várdai István csellóművész, a Kaposfest művészeti vezetői állították össze. A művészek között ismert és kevésbé ismert nevek is szerepelnek, akikkel a művészeti vezetők szerint a közönségnek mindenképpen érdemes megismerkednie.

Fellép többek között a Borodin Quartet (vonósnégyes), akik késői Beethoven-kvartettel érkeznek a fesztiválra, a Trio Catch, akik kortárs darabokat adnak elő, Gilles Apap hegedűművész, aki a zene örömét viszi bele a klasszikus zenébe. Ott lesz Zarina Shimanskaya zongoraművész, Josef Spacek cseh hegedűművész, Diemut Poppen brácsaművész, Thomas Hoppe zongoraművész, Tomoko Akasaka hegedűművész, Uxia Martinez Botana nagybőgős és Jean-Eflam Bavouzet zongoraművész is, aki az egyik legjobb Bartók-előadó, de most Haydn-darabot fog játszani. Károlyi Katalin népzenét hoz a fesztiválra.

A magyarok közül fellép mások mellett Farkas Gábor, Balog József és Fejérvári Zoltán, mindhárman zongoraművészek, Pusker Júlia hegedűművész, Oláh Kálmán jazz-zongorista és Rost Andrea énekművész, és természetesen a művészeti vezetők is különböző formációkban.

Bősze Ádám is a fellépők között

Fotó: Sebestyén László

A klasszikus zenei koncertek mellett minden eddiginél több kísérőprogram lesz. Bemutatkozik Bősze Ádám már említett zenei stand up estje, valamint a Kaposfest Kamarazenekar – Prieger Zsolt (Anima Sound System), Beck Zoltán (30Y), Szendrői Csaba (Elefánt), Saiid és Závada Péter (A.K.K.E.Z.D.E.T.P.H.I.A.I.) – közös, erre az alkalomra készült produkciója, a Kaposfest Underground, melyet szabadtéren lehet majd meghallgatni.

Folytatódik a tavaly nagy sikerrel elindított sakkverseny, és ismét lesz „beavatási szertartás”: az önként jelentkező budapesti és kaposvári egyetemistáknak egy feladatuk van, túlélni egy klasszikus zenei koncertet. A szervezők számára ugyanis misszió, hogy megszerettessék a klasszikus zenét.

Segal Viktor fesztiválséf elkészíti Beethoven kedvencét, a sajtos makarónit, emellett idén a közönség is megkóstolhatja a művészek jó közérzetét évek óta biztosító Amedei-csokoládét, a Tóth Sándor barista (Lucky Cap) által készített, különleges pörkölésű Kaposfest-kávét, valamint a Bolyki György fesztiváligazgató által megálmodott Rippl-Rónai-tortát. A Garamvári pince már megszokott pezsgője mellett az idén újdonságként bemutatják a Kaposfest borát is: Szepsy István adja a nevét és 2015-os furmintját ehhez az együttműködéshez.

Az irodalom kedvelői Lackfi János „fesztiválköltő” műveit megtalálják a naponta megjelenő Kaposfest Timesban. Emellett szokás szerint képzőművészeti kiállítások, a klasszikus zenei koncertekhez kapcsolódó műismertető előadások, kirándulások, éjszakai fürdőzés, Sárközy Lajos cigányzenekara és könnyűzenei koncertek gazdagítják a programot.

Lapozzon bele a Kapostfest Timesba itt

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.