Túl lehet-e élni egy klasszikus zenei koncertet?

/ 2017.08.11., péntek 18:48 /

Vicces Facebook-üzenetekben tudatta a közönséggel Bolyki György fesztiváligazgató, hogy az augusztus 13. és 19. közti Kaposfestre nem reménytelen még jegyet szerezni.

Fotó: Kaposfeszt / Lafferton Zsolt

„Kedves Mindenki! Óriási szeretettel várunk titeket a Kaposfesten, de szeretném kérni, hogy 13-14-15-én az esti koncertekre ne kérjetek »valahogy oldd meg légyszi« belépőt, mert jelenleg 150 fővel többen vagyunk, mint ahány szék van a teremben. De a többi koncertre gyertek, kárpótolunk benneteket!” Így szólt Bolyki György fesztiváligazgató egyik üzenete, a másik pedig így: „Kedves Mindenki! Bősze Ádám stand up estjének bemutatójára minden jegy elkelt. Most gyorsan kitaláljuk, milyen új helyszínre tudjuk áttenni az előadást, ahova többen beférnek, tehát, kérlek, ne adjátok fel, nemsokára ismét lehet majd jegyet venni az estre! Szeretettel várunk titeket!”

Európa egyik legrangosabb és egyben legvagányabb kamarazenei eseményének programját tehát érdemes még böngészni, mert biztosan mindegyik előadás élvezetes és színvonalas, és megéri Kaposvárra utazni már csak a hangulat, a szabadtéri koncertek miatt is. A teltházas hangversenyekre a diákok úgy is bejuthatnak, hogy földön, párnákon ülve hallgatják a muzsikát. A tizennégy klasszikus zenei koncert műsorát Baráti Kristóf hegedűművész és Várdai István csellóművész, a Kaposfest művészeti vezetői állították össze. A művészek között ismert és kevésbé ismert nevek is szerepelnek, akikkel a művészeti vezetők szerint a közönségnek mindenképpen érdemes megismerkednie.

Fellép többek között a Borodin Quartet (vonósnégyes), akik késői Beethoven-kvartettel érkeznek a fesztiválra, a Trio Catch, akik kortárs darabokat adnak elő, Gilles Apap hegedűművész, aki a zene örömét viszi bele a klasszikus zenébe. Ott lesz Zarina Shimanskaya zongoraművész, Josef Spacek cseh hegedűművész, Diemut Poppen brácsaművész, Thomas Hoppe zongoraművész, Tomoko Akasaka hegedűművész, Uxia Martinez Botana nagybőgős és Jean-Eflam Bavouzet zongoraművész is, aki az egyik legjobb Bartók-előadó, de most Haydn-darabot fog játszani. Károlyi Katalin népzenét hoz a fesztiválra.

A magyarok közül fellép mások mellett Farkas Gábor, Balog József és Fejérvári Zoltán, mindhárman zongoraművészek, Pusker Júlia hegedűművész, Oláh Kálmán jazz-zongorista és Rost Andrea énekművész, és természetesen a művészeti vezetők is különböző formációkban.

Bősze Ádám is a fellépők között

Fotó: Sebestyén László

A klasszikus zenei koncertek mellett minden eddiginél több kísérőprogram lesz. Bemutatkozik Bősze Ádám már említett zenei stand up estje, valamint a Kaposfest Kamarazenekar – Prieger Zsolt (Anima Sound System), Beck Zoltán (30Y), Szendrői Csaba (Elefánt), Saiid és Závada Péter (A.K.K.E.Z.D.E.T.P.H.I.A.I.) – közös, erre az alkalomra készült produkciója, a Kaposfest Underground, melyet szabadtéren lehet majd meghallgatni.

Folytatódik a tavaly nagy sikerrel elindított sakkverseny, és ismét lesz „beavatási szertartás”: az önként jelentkező budapesti és kaposvári egyetemistáknak egy feladatuk van, túlélni egy klasszikus zenei koncertet. A szervezők számára ugyanis misszió, hogy megszerettessék a klasszikus zenét.

Segal Viktor fesztiválséf elkészíti Beethoven kedvencét, a sajtos makarónit, emellett idén a közönség is megkóstolhatja a művészek jó közérzetét évek óta biztosító Amedei-csokoládét, a Tóth Sándor barista (Lucky Cap) által készített, különleges pörkölésű Kaposfest-kávét, valamint a Bolyki György fesztiváligazgató által megálmodott Rippl-Rónai-tortát. A Garamvári pince már megszokott pezsgője mellett az idén újdonságként bemutatják a Kaposfest borát is: Szepsy István adja a nevét és 2015-os furmintját ehhez az együttműködéshez.

Az irodalom kedvelői Lackfi János „fesztiválköltő” műveit megtalálják a naponta megjelenő Kaposfest Timesban. Emellett szokás szerint képzőművészeti kiállítások, a klasszikus zenei koncertekhez kapcsolódó műismertető előadások, kirándulások, éjszakai fürdőzés, Sárközy Lajos cigányzenekara és könnyűzenei koncertek gazdagítják a programot.

Lapozzon bele a Kapostfest Timesba itt

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Ingyen ház az államtól nászajándékba?

Hatvanhat százalékra nőtt az esélye annak, hogy egy nőt 50 éves kora előtt feleségül vegyenek. De miért lettünk a furcsa párok országa? Megfejtésünk szerint azért, mert az állam házat ad nászajándékba.

Rockenbauer Zoltán nem bírálja Nyáry Krisztiánt, sőt…

Nem szűnik az érdeklődés Ady özvegye iránt: Rockenbauer Zoltán Csinszka, a halandó múzsa című könyvét alig várták a boltok, mert tudják, hogy mindet elkapkodják. A művészettörténész szerzővel világjáró édesapjáról is beszélgettünk. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Tényleg iszlám lesz Európa? – végre itt a válasz

Néhány évtizeden belül muszlim többségűvé válhat Európa, jósolják sokan, míg mások ezt puszta riogatásnak, az iszlamofóbia megnyilvánulásának tartják. Egy rangos amerikai kutatóintézet viszont megmérte, mekkorára növekedhet az európai iszlám népesség a század közepére. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ahol hős a baltás gyilkos – a Heti Válasz titkos tudósítója Azerbajdzsánból

Európában legfeljebb egy német menekülttáborban lehet ilyen kis területen ennyi különböző nemzetiséget találni, mint a Kaukázusban. Ami egyrészt lenyűgöző sokszínűség, másrészt végtelen lehetőség egymás utálatára. A világon kevesen művelik ezt olyan magas szinten, mint az azeriek és az örmények. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ezért kellett mennie a legnépszerűbb lengyel politikusnak

Többen kedvelték, mint pártját és kormányát, mégis leváltották: Beata Szydłónak két év adatott Lengyelország élén. Utódja egy egykori bankár az elitellenes Jog és Igazságosság (PiS) elnökének kívánságára. Miért vállalt kockázatot Jarosław Kaczyński Mateusz Morawiecki felemelésével? A csütörtöki Heti Válaszból minden kiderül.

Fidesz-csapda a Jobbiknak – ezt benézte az Állami Számvevőszék?

Az Állami Számvevőszék 662 millió forintos büntetés kivetésével a választások előtt a Jobbik ellehetetlenülésével fenyegető lépést tett. A politikai szándék világos, a jogi megalapozottság viszont gyenge lábakon áll. Részletes háttér a csütörtöki Heti válaszban.

Ez volt Donald Trump ösztönös felismerése Jeruzsálem ügyében

Izraelnek és a keresztény jobboldalnak tett rövidlátó gesztus vagy Donald Trump politikai tehetségének megnyilvánulása, hogy az amerikai elnök Jeruzsálemet Izrael fővárosának ismerte el? Az elnök élesebben látja a lényeget, mint kritikusai, de ettől még kockázatosat húzott. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.