Tényleg elégtételt vesznek a választás után – a Panta Rhei

/ 2018.04.11., szerda 18:14 /
Tényleg elégtételt vesznek a választás után – a Panta Rhei

Bartók örököse bezúzatta a lemezüket a hetvenes években, április 19-én ezért az A38 színpadán vesz késői elégtételt a Panta Rhei. A progresszív rock, majd az elektronikus zene magyar úttörőinek lélegzetelállító története a csütörtöki Heti Válasz hasábjain.

A Szalay-testvérpár. Fizikusok és mindketten világhírűek a maguk területén. András, a fiatalabb már a nyolcvanas években olyan gitárszintetizátort alkotott, amellyel az egész világpiacra rávert minőségben, legutóbbi basszusszintetizátorát világsztárok vásárolják. Sándor pedig... Nos, ő az egyik legnagyobb idézettségű magyar tudós, a Johns Hopkins Egyetem professzora. Épp csak megérkezett Amerikából, amikor Margit körúti lakásában találkozunk. Nem tudományos ügyben jár itthon. A galaxiskeletkezés nemzetközi hírű kutatója elektromos gitárral a nyakában fog koncertezni április 19-én az A38 hajón. Öccse basszusgitárral. Zenekaruk, a reaktivált Panta Rhei a hetvenes-nyolcvanas évek legendás együttese: itthon ők játszottak először Bartókot progresszív rockzenekari felállásban, saját készítésű szintetizátoron, s az első magyar elektronikus poplemez is nevükhöz kötődik.

De ez még semmi. Sándor 1963-ban élőben látta a Beatlest Svédországban, az indította a könnyűzene felé a debreceni atommagkutatóban felnőtt testvérpár idősebbik tagját. Ma a legmenőbb gitárkészítő jóbarátja és üzlettársa is Amerikában: a koncerten is a legújabb PRS gitár prototípusával játszik majd.

 

 

 

Emellett a neutrínók tömegéről is szó esik a Heti Válasz páros interjújában, amely az április 12-én megjelenő számban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Dévényi István

Találkozunk 2016-ban!

Új kormány – oktatáspolitikai fordulat jön?

Ha valóban a jegybanki ajánlások alapján kezd bele a kormány a versenyképesség javításába, akkor az oktatásban át kell állítani a váltókat. Részletes háttér a Heti Válaszban.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.