Tényleg elégtételt vesznek a választás után – a Panta Rhei

/ 2018.04.11., szerda 18:14 /
Tényleg elégtételt vesznek a választás után – a Panta Rhei

Bartók örököse bezúzatta a lemezüket a hetvenes években, április 19-én ezért az A38 színpadán vesz késői elégtételt a Panta Rhei. A progresszív rock, majd az elektronikus zene magyar úttörőinek lélegzetelállító története a csütörtöki Heti Válasz hasábjain.

A Szalay-testvérpár. Fizikusok és mindketten világhírűek a maguk területén. András, a fiatalabb már a nyolcvanas években olyan gitárszintetizátort alkotott, amellyel az egész világpiacra rávert minőségben, legutóbbi basszusszintetizátorát világsztárok vásárolják. Sándor pedig... Nos, ő az egyik legnagyobb idézettségű magyar tudós, a Johns Hopkins Egyetem professzora. Épp csak megérkezett Amerikából, amikor Margit körúti lakásában találkozunk. Nem tudományos ügyben jár itthon. A galaxiskeletkezés nemzetközi hírű kutatója elektromos gitárral a nyakában fog koncertezni április 19-én az A38 hajón. Öccse basszusgitárral. Zenekaruk, a reaktivált Panta Rhei a hetvenes-nyolcvanas évek legendás együttese: itthon ők játszottak először Bartókot progresszív rockzenekari felállásban, saját készítésű szintetizátoron, s az első magyar elektronikus poplemez is nevükhöz kötődik.

De ez még semmi. Sándor 1963-ban élőben látta a Beatlest Svédországban, az indította a könnyűzene felé a debreceni atommagkutatóban felnőtt testvérpár idősebbik tagját. Ma a legmenőbb gitárkészítő jóbarátja és üzlettársa is Amerikában: a koncerten is a legújabb PRS gitár prototípusával játszik majd.

 

 

 

Emellett a neutrínók tömegéről is szó esik a Heti Válasz páros interjújában, amely az április 12-én megjelenő számban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.