Tényleg elégtételt vesznek a választás után – a Panta Rhei

/ 2018.04.11., szerda 18:14 /
Tényleg elégtételt vesznek a választás után – a Panta Rhei

Bartók örököse bezúzatta a lemezüket a hetvenes években, április 19-én ezért az A38 színpadán vesz késői elégtételt a Panta Rhei. A progresszív rock, majd az elektronikus zene magyar úttörőinek lélegzetelállító története a csütörtöki Heti Válasz hasábjain.

A Szalay-testvérpár. Fizikusok és mindketten világhírűek a maguk területén. András, a fiatalabb már a nyolcvanas években olyan gitárszintetizátort alkotott, amellyel az egész világpiacra rávert minőségben, legutóbbi basszusszintetizátorát világsztárok vásárolják. Sándor pedig... Nos, ő az egyik legnagyobb idézettségű magyar tudós, a Johns Hopkins Egyetem professzora. Épp csak megérkezett Amerikából, amikor Margit körúti lakásában találkozunk. Nem tudományos ügyben jár itthon. A galaxiskeletkezés nemzetközi hírű kutatója elektromos gitárral a nyakában fog koncertezni április 19-én az A38 hajón. Öccse basszusgitárral. Zenekaruk, a reaktivált Panta Rhei a hetvenes-nyolcvanas évek legendás együttese: itthon ők játszottak először Bartókot progresszív rockzenekari felállásban, saját készítésű szintetizátoron, s az első magyar elektronikus poplemez is nevükhöz kötődik.

De ez még semmi. Sándor 1963-ban élőben látta a Beatlest Svédországban, az indította a könnyűzene felé a debreceni atommagkutatóban felnőtt testvérpár idősebbik tagját. Ma a legmenőbb gitárkészítő jóbarátja és üzlettársa is Amerikában: a koncerten is a legújabb PRS gitár prototípusával játszik majd.

 

 

 

Emellett a neutrínók tömegéről is szó esik a Heti Válasz páros interjújában, amely az április 12-én megjelenő számban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.