Telefonreklám még soha nem volt ennyire hazug

/ 2018.02.09., péntek 14:05 /

Addicted To You – szól a Huawei nevű techcég új szlogenje. Magyarul: rád szoktam vagy megszállottad vagyok. A YouTube agresszív hirdetésközvetítője mostanában nagyjából minden ötödik lejátszás elé benyomja a mondat köré írt rövid reklámfilmet, így világszerte milliók láthatták már.

Erről van szó:

A csattanós sztori, hogy a mindenki által krónikus telefonfüggőnek hitt, még menet közben, az életét kockáztatva is a kis világító képernyőt bámuló lány VALÓJÁBAN nem is a mobil rabja, hanem a barátjáé.

Az általános üzenetté alakított sztori így hangzik: mondjanak bármit a rád mutogató hipokrita kretének, nincs baj non-stop telefonba révedéssel, hiszen az csak arról szól, hogy a kapcsolatainkat ápoljuk. Hogy társaságban legyünk. Hogy azokkal foglalkozzunk, akiket szeretünk.

Nem is tudom, láttam-e már hazugabb telefonreklámot. Bizonyítottnak mondható, hogy a telefonfüggőség létezik és komoly személyiségtorzításokra képes. Az amerikai Pew kutatása szerint a tengerentúli mobiltulajdonosok közel 50 százaléka azt mondja, nem is lenne képes élni a készüléke nélkül.

Ha drogot nem ad a gyereknek, miért vesz neki mobilt? – szólt az Index Tari Annamária pszichológussal készült minapi interjújának címe. Tari pont arról beszélt, hogy komoly szorongást okozhat a közösségi média kiskamaszkorban, miközben a gyerekek nem tanulják meg a felnőttkorhoz szükséges érzelmi stratégiákat.

És akkor a Huawei – a cég, aminek gyártóként elemi érdeke, hogy az emberek minél többet használják és cseréljék a telefonjukat – képes arról filmet forgatni, hogy a tipikus telefonfüggő nem is telefonfüggő, csak a szeretteivel foglalkozik. Micsoda sikoltozásokba öltöztetett, rézhasú, repedtsarkú, ritka fogú hazugság ez már?

A reklámban látható lányhoz hasonló mobilfüggők nem a kapcsolataikat ápolják, hanem Facebookot, fail videókat, pontagyú játékokat és Instagramot bújnak, 70 százalékban különösebb „koncepció” nélkül.

„A Föld nevű bolygó offline még mindig sokkal klasszabb” – mondta Tari Annamária az imént idézett interjúban. Igaza van.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.