Telefonreklám még soha nem volt ennyire hazug

/ 2018.02.09., péntek 14:05 /

Addicted To You – szól a Huawei nevű techcég új szlogenje. Magyarul: rád szoktam vagy megszállottad vagyok. A YouTube agresszív hirdetésközvetítője mostanában nagyjából minden ötödik lejátszás elé benyomja a mondat köré írt rövid reklámfilmet, így világszerte milliók láthatták már.

Erről van szó:

A csattanós sztori, hogy a mindenki által krónikus telefonfüggőnek hitt, még menet közben, az életét kockáztatva is a kis világító képernyőt bámuló lány VALÓJÁBAN nem is a mobil rabja, hanem a barátjáé.

Az általános üzenetté alakított sztori így hangzik: mondjanak bármit a rád mutogató hipokrita kretének, nincs baj non-stop telefonba révedéssel, hiszen az csak arról szól, hogy a kapcsolatainkat ápoljuk. Hogy társaságban legyünk. Hogy azokkal foglalkozzunk, akiket szeretünk.

Nem is tudom, láttam-e már hazugabb telefonreklámot. Bizonyítottnak mondható, hogy a telefonfüggőség létezik és komoly személyiségtorzításokra képes. Az amerikai Pew kutatása szerint a tengerentúli mobiltulajdonosok közel 50 százaléka azt mondja, nem is lenne képes élni a készüléke nélkül.

Ha drogot nem ad a gyereknek, miért vesz neki mobilt? – szólt az Index Tari Annamária pszichológussal készült minapi interjújának címe. Tari pont arról beszélt, hogy komoly szorongást okozhat a közösségi média kiskamaszkorban, miközben a gyerekek nem tanulják meg a felnőttkorhoz szükséges érzelmi stratégiákat.

És akkor a Huawei – a cég, aminek gyártóként elemi érdeke, hogy az emberek minél többet használják és cseréljék a telefonjukat – képes arról filmet forgatni, hogy a tipikus telefonfüggő nem is telefonfüggő, csak a szeretteivel foglalkozik. Micsoda sikoltozásokba öltöztetett, rézhasú, repedtsarkú, ritka fogú hazugság ez már?

A reklámban látható lányhoz hasonló mobilfüggők nem a kapcsolataikat ápolják, hanem Facebookot, fail videókat, pontagyú játékokat és Instagramot bújnak, 70 százalékban különösebb „koncepció” nélkül.

„A Föld nevű bolygó offline még mindig sokkal klasszabb” – mondta Tari Annamária az imént idézett interjúban. Igaza van.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.