„Talán az ördög majd eljátssza” – Szokolay Balázs szólóestje a Zeneakadémián

/ 2018.05.18., péntek 19:00 /

A legendás zenészcsaládból származó, 2001-ben Liszt-díjat nyert Szokolay Balázs május 31-i zongoraestjének műsora a fantázia műfaja köré csoportosul. A fantázia fogalma az évszázadok során leginkább a leírt improvizációval kapcsolódott össze, amely lehetővé tette a virtuóz előadók számára tehetségük, technikájuk és invenciójuk megcsillogtatását.

Johann Sebastian Bach mesterien párosította a legszigorúbb műfajt a legszabadabbal, a Kromatikus fantázia és fúga máig nagy intellektuális kihívást nyújt az előadók számára. A két bécsi mester, Mozart és Beethoven fantáziái rendkívül szokatlannak számítottak koruk bécsi közönsége előtt, Schubert pedig Wandererjével kapcsolatban mondta azt, hogy „Talán az ördög majd eljátssza.” Schumann és Chopin mindketten életük nagyon nehéz szakaszában komponáltak egy-egy fantáziát, a saját művéről pedig időközben megfeledkező Szkrjabin alkotásában Izolda szerelmi halálának motívumát fedezhetjük fel.

Szokolay Balázs nemcsak a budapesti, hanem a weimari Liszt Ferenc Zeneakadémia zongoraprofesszora is, rengeteg tanítványa van a világ számos országából, növendékei sorra nyerik a nemzetközi zongoraversenyeket. Idén nyáron Szokolay Kínában zsűrizik a Chopin Nemzetközi Zongoraversenyen, majd mesterkurzust tart a sanghaji zeneakadémián, továbbá szólóestet is ad Sanghajban.

Ősszel egy amerikai filmrendező Liszt Ferenc életéről forgat dokumentumfilmet, ahol Szokolay Balázst kérték fel, hogy mint a zongoraművész-zeneszerző egyik méltó képviselője és az egyik leghitelesebb Liszt előadó mutassa be Liszt Ferenc nemzetközileg is hangsúlyos munkásságát, életének jelentős állomásait, műveinek előadásának kíséretében.

 

A május 31-i koncert programja:

J. S. Bach: Kromatikus fantázia és fúga, BWV 903

Beethoven: g-moll fantázia, op. 77

Schubert: C-dúr („Wanderer”) fantázia, D. 760

SZÜNET

Mozart: c-moll fantázia, K.396

Schumann: Három fantáziadarab, op. 111

Chopin: f-moll fantázia, op. 49

Szkrjabin: h-moll fantázia, op. 28

A hangversenyre jegyek itt vásárolhatók.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.