Szobrász és aktmodell

/ 2018.02.28., szerda 18:28 /

„Azt hallottam, Budapesten / Megnyílott már a pokol / Vigyázzon kend, komámasszony, / nemsokára meglakol...”

Gárdonyi Géza és Dankó Pista kupléját halljuk, miközben egy VR-szemüveg képein keresztül bebarangolhatjuk Gárdonyi Poklát: a balsikerű vállalkozás igazi pokoljárás kezdetét jelentette az író számára, hiszen csődbe vitte. Gárdonyi Dante művét feldolgozó Pokol-látványosságának emlékei mellett a kiállítás bemutatja annak előképét is, a Feszty-körképet, amelynek népszerűsítésén az író korábban dolgozott, és ezekkel mintegy párhuzamba állítva a szabadságharc történetét megörökítő Bem–Petőfi-körképről készült fotósorozatot is.

A kiállítás a Képzőművészeti Egyetem fényképgyűjteményének rejtett kincseiből rendezett, sajátos szempontú válogatás, amely egyrészt a Mintarajztanoda, másrészt az Epreskertben működő szobrász tanszék munkájába enged bepillantást, és különleges összefüggésekre mutat rá. Láthatjuk például Strobl Alajost alkotóként és múzsaszerepben is: a szobrászművész ugyanis aktmodellként állt dr. Hermann Heid kamerája elé, aki szobrászok és festők számára készített művészi tanulmány-aktfelvételeket.

A felejtés emlékei – Fotó/Modell 2.
Magyar Képzőművészeti Egyetem, március 25-ig
****

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.