felsooktatasi-rangsor.hu/kultura/o-cipelte-az-szdsz-erzsebet-teri-satra-ele-a-muanyag-tehenet-107271

http://felsooktatasi-rangsor.hu/kultura/o-cipelte-az-szdsz-erzsebet-teri-satra-ele-a-muanyag-tehenet-107271

Sikertelen hajsza

/ 2018.06.06., szerda 11:50 /

Lassan felnő egy nemzedék, amelynek fogalma sincs, ki volt Josef Mengele.

Oly sokat emlegették neki holokausztot, a nácizmus rémségeit, hogy akkor is befogta a fülét, amikor jó lett volna, ha figyel. Itt az ideje, hogy új szempontok alapján, okos és türelmes tanárok segítségével újra beszélgessünk Hitlerről és munkatársairól. Oliver Gucz könyve jó kiindulópont. Ráadásul nekünk, magyaroknak – azontúl, hogy közreműködött zsidó származású honfitársaink megbocsáthatatlan elpusztításában – azért is érdekes figura Mengele, mert tevékenységét Nyiszli Miklós magyar orvos sonderkommandósként pontosan megfigyelte, s erről számot is adott Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az auschwitzi krematóriumban címmel megjelent munkájában. De nem ez az egyetlen magyar szál Josef Mengele életében: a nyomozati anyagok szerint Stammer Géza és felesége, Gitta fogadja be Brazíliában az 1960-as évek elején, anélkül, hogy kilétét ismernék. Később sejtik, hogy a különc férfi nem akárki, hiszen egyre több pénzt tudnak kicsikarni az elszállásolásáért. Idővel Gitta asszony szexuális kapcsolatot is létesít vele. Stammerék nem nyilasok, nem bűnrészesek, hanem kisemberek, akiknek jól jön a pénz.

A könyv első részében már Argentínában vagyunk, Perón uralma idején. Itt gyűlnek össze Hitler hű követői, akik megúszták Nürnberget. Itt bujkál Eichmann és az általa mélyen lenézett Mengele is. Eichmannt 1960-ban elkapják, de Mengelét, noha a Moszad ügynökei a nyomában vannak, nem sikerül kézre keríteni.

Túl azon, hogy Gucz munkája izgalmas hajszát tár elénk, alapkérdéseket tesz fel: van-e értelme a bűnnel terhelt életnek, hová vezet a megszállottság, szabad-e mégoly nemesnek hitt célok érdekében embereken kísérletezni?

OLIVER GUCZ: Josef Mengele eltűnése
Fordította: Balla Katalin
Ulpius Baráti Kör/Művelt Nép, 2018, 3590 Ft

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.