Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

/ 2018.04.26., csütörtök 13:00 /
Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

A hagyomány nem rab, hogy őrizzük, nem beteg, hogy ápoljuk, a hagyományt megélni kell – Sebő Ferenc mondásának igazságtartalma felől szemernyi kétség sem marad azokban, akik megnézik a Műcsarnok Kéz/Mű/Remek című monumentális tárlatát. Az idei Nemzeti Szalonon ugyanis azok a népi kézműves mesterek és művészek mutatkoznak be, akik alkotó munkájukban a népművészeti hagyományt tekintik ihlető forrásnak. A tárlat már csak azért is izgalmas kísérlet, mert ez a művészeti ág eddig soha nem kerülhetett ebbe a kiállítótérbe.

Cikkünkben bemutatjuk a kiállítás koncepcióját, hogy mi volt a kiinduló pont, hogy honnan és milyen elvek alapján válogatták össze a közel 3500 tárgyat bemutató anyagot. Kiderül, hogy hazánkat miért nevezhetjük nagyhatalomnak a népművészeti mozgalom tekintetében, hogy a mai alkotók milyen utakon indulhatnak el, kell-e követniük a hagyományt, melyek a legfőbb inspirációs forrásaik, illetve, hogy miért örvendetes és hasznos, ha a kurátor személyesen is jó barátságban van a ma is a saját közösségüknek alkotó mesterekkel.

 

 

 

 

A Nemzeti Szalonról szóló cikk a Heti Válasz április 26-i számában olvasható, amely elektronikusan a Digitaltandon is megvásárolható.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?

A falu, ahol az LMP-s jelölt megsemmisítette a fideszest

A Zemplén egyik kis falujában, Komlóskán április 8-án előállították az egész ország egyik legfurcsább választási eredményét: egyéniben az összes érvényes szavazat 62 százalékát az LMP-s jelölt vitte, a fideszes alig látszott. Hogy lehetséges ez? Miért rontott rájuk Lázár János az időközi választási kampányban? Miért fideszesek az aprófalvak a dacos mintafalu polgármestere szerint? Riport a Heti Válasz csütörtöki számában!

Brüsszel most tényleg büntet? – Navracsics Tibor válaszol

Navracsics Tibor szerint a 2019-es európai parlamenti választáson minden országban közös lesz a téma: a migráció. Az oktatásért és kultúráért felelős uniós biztost az EU-költségvetés hazánkat is célzó szankcióiról és Manfred Weber néppárti frakcióvezető Fidesz-kizárással fenyegető szavairól is kérdeztük. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban. 

Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

Vannak, akik kifejezetten örülnek Fekete Péter kulturális államtitkárrá történő kinevezésének, egyesek agilisnak, mások törtetőnek-törekvőnek nevezik. Nem tudni, milyen tervekkel érkezik a kulturális életbe a cirkuszigazgató, de a vele kapcsolatos várakozás inkább bizakodó. Az új államtitkár portréja a friss Heti Válaszban.