Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

/ 2018.04.26., csütörtök 13:00 /
Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

A hagyomány nem rab, hogy őrizzük, nem beteg, hogy ápoljuk, a hagyományt megélni kell – Sebő Ferenc mondásának igazságtartalma felől szemernyi kétség sem marad azokban, akik megnézik a Műcsarnok Kéz/Mű/Remek című monumentális tárlatát. Az idei Nemzeti Szalonon ugyanis azok a népi kézműves mesterek és művészek mutatkoznak be, akik alkotó munkájukban a népművészeti hagyományt tekintik ihlető forrásnak. A tárlat már csak azért is izgalmas kísérlet, mert ez a művészeti ág eddig soha nem kerülhetett ebbe a kiállítótérbe.

Cikkünkben bemutatjuk a kiállítás koncepcióját, hogy mi volt a kiinduló pont, hogy honnan és milyen elvek alapján válogatták össze a közel 3500 tárgyat bemutató anyagot. Kiderül, hogy hazánkat miért nevezhetjük nagyhatalomnak a népművészeti mozgalom tekintetében, hogy a mai alkotók milyen utakon indulhatnak el, kell-e követniük a hagyományt, melyek a legfőbb inspirációs forrásaik, illetve, hogy miért örvendetes és hasznos, ha a kurátor személyesen is jó barátságban van a ma is a saját közösségüknek alkotó mesterekkel.

 

 

 

 

A Nemzeti Szalonról szóló cikk a Heti Válasz április 26-i számában olvasható, amely elektronikusan a Digitaltandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.