Musical, nyomdagép és ünnepi hajfonat március 15-én

/ 2018.03.09., péntek 19:30 /

Idén is változatos programokkal várja az érdeklődőket március 15-én a Petőfi Irodalmi Múzeum. Bárki kipróbálhatja például Landerer és Heckenast nyomdagépét, amelyen a forradalom 12 pontját nyomtathatták. Készítenek emellett nemzeti szalagos, ünnepi hajfonatot, ki lehet tölteni játékos feladatlapot Petőfi Sándor izgalmas, fordulatokban bővelkedő életéről, de lesz kézműves foglalkozás is. A Petőfi- és az Arany-kiállításon március 15-e jelenik meg kettős tükörben, 13 órakor pedig kiállítás nyílik Ország(h), város, híres ember. Arany János és a fényképezés címmel. Közreműködik: Tasnádi Bence színművész. A megnyitót követően a kiállítás kurátorai, E. Csorba Csilla, Sipőcz Mariann és Gadányi György tartanak tárlatvezetést. 15 órától Arany János Toldiját hallhatják az érdeklődők Kuncz László vers- és énekmondó feldolgozásában.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából különleges kiállításra készülnek a Magyar Nemzeti Múzeumban is: két hétig látható majd az a kivételes értékű dagerrotípia, amely egy magyar nemzetőrről készült. A kevés fennmaradt magyarországi dagerrotípia között is különösen ritka az a feltehetően az 1848–49-es szabadságharc idején készült portré, amely nagy valószínűséggel egy nemzetőr tisztet ábrázol. A dagerrotípiát a Magyar Művészeti Akadémia vásárolta meg és helyezte letétbe a Magyar Nemzeti Múzeumban – a kiállításról a jövő héten tudhatunk meg bővebbet.

Talpra, magyar! címmel pedig ősbemutatóra kerül sor március 15-én a Papp László Budapest Sportarénában. A látványosnak ígért rockmusical segítségével a szervezők szándéka szerint új szemszögből ismerhetjük meg a történelmi eseményt többek között Kiss Ramóna, Détár Enikő, Egyházi Géza, Oláh Ibolya, Xantus Barbara, Varga Miklós, Vastag Tamás előadásában. A kétrészes produkció táncosokkal és hatalmas, korhű díszletekkel tárja a nézők elé a történelemformáló pillanatokat.

Az első, a debreceni színházban játszódó rész 1849 januárjától március 15-ig, a forradalom első évfordulójáig tart. Jellasics és Windisch-Grätz elfoglalja Pestet, a kormány és a Nemzeti Színház társulata Debrecenbe menekül. A szegedi színházban játszódó második rész 1849 júliusának három hetét öleli fel. Az oroszok már Debrecent fenyegetik, Pest újra ostrom alatt. A kormány, a debreceni valamint a pesti színészek is kénytelenek Szegedre tenni a székhelyüket. A darab rendezője Szurdi Miklós, aki Topolcsányi Laurával közösen írta a darabot. A zeneszerző Mátyássy Szabolcs, a Bartók Plusz Operafesztivál 2016. évi operaíró versenyének nyertese.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Putyin a székelyeknél − itt a magyar geopolitikai thriller!

Ideges román rohamrendőrök gyűrűjében tízezrek éneklik Marosvásárhelyen: „Mi egy vérből valók vagyunk” – majd elszabadul az erőszak. Ez a nem is olyan távoli jövőben játszódó Máglyatűz – a háború peremén című regény egyik kulcsjelenete. Interjú a David Autere álnéven író szerzővel.

„Siralmas” – itt a Fidesz által beígért elszámoltatás teljes mérlege

Az Andrássy úti palotaper ítélethirdetésével, majd Kocsis István volt MVM-vezér múlt heti felmentésével lényegében lezárult a Fidesz által beígért elszámoltatás. Az egykori célszemélyek közül mára többen NER-barátokká váltak. Nagy elszámoltatási mérleg a március 15-i ünnep miatt már szerdán megjelenő Heti Válaszban.