Musical, nyomdagép és ünnepi hajfonat március 15-én

/ 2018.03.09., péntek 19:30 /

Idén is változatos programokkal várja az érdeklődőket március 15-én a Petőfi Irodalmi Múzeum. Bárki kipróbálhatja például Landerer és Heckenast nyomdagépét, amelyen a forradalom 12 pontját nyomtathatták. Készítenek emellett nemzeti szalagos, ünnepi hajfonatot, ki lehet tölteni játékos feladatlapot Petőfi Sándor izgalmas, fordulatokban bővelkedő életéről, de lesz kézműves foglalkozás is. A Petőfi- és az Arany-kiállításon március 15-e jelenik meg kettős tükörben, 13 órakor pedig kiállítás nyílik Ország(h), város, híres ember. Arany János és a fényképezés címmel. Közreműködik: Tasnádi Bence színművész. A megnyitót követően a kiállítás kurátorai, E. Csorba Csilla, Sipőcz Mariann és Gadányi György tartanak tárlatvezetést. 15 órától Arany János Toldiját hallhatják az érdeklődők Kuncz László vers- és énekmondó feldolgozásában.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából különleges kiállításra készülnek a Magyar Nemzeti Múzeumban is: két hétig látható majd az a kivételes értékű dagerrotípia, amely egy magyar nemzetőrről készült. A kevés fennmaradt magyarországi dagerrotípia között is különösen ritka az a feltehetően az 1848–49-es szabadságharc idején készült portré, amely nagy valószínűséggel egy nemzetőr tisztet ábrázol. A dagerrotípiát a Magyar Művészeti Akadémia vásárolta meg és helyezte letétbe a Magyar Nemzeti Múzeumban – a kiállításról a jövő héten tudhatunk meg bővebbet.

Talpra, magyar! címmel pedig ősbemutatóra kerül sor március 15-én a Papp László Budapest Sportarénában. A látványosnak ígért rockmusical segítségével a szervezők szándéka szerint új szemszögből ismerhetjük meg a történelmi eseményt többek között Kiss Ramóna, Détár Enikő, Egyházi Géza, Oláh Ibolya, Xantus Barbara, Varga Miklós, Vastag Tamás előadásában. A kétrészes produkció táncosokkal és hatalmas, korhű díszletekkel tárja a nézők elé a történelemformáló pillanatokat.

Az első, a debreceni színházban játszódó rész 1849 januárjától március 15-ig, a forradalom első évfordulójáig tart. Jellasics és Windisch-Grätz elfoglalja Pestet, a kormány és a Nemzeti Színház társulata Debrecenbe menekül. A szegedi színházban játszódó második rész 1849 júliusának három hetét öleli fel. Az oroszok már Debrecent fenyegetik, Pest újra ostrom alatt. A kormány, a debreceni valamint a pesti színészek is kénytelenek Szegedre tenni a székhelyüket. A darab rendezője Szurdi Miklós, aki Topolcsányi Laurával közösen írta a darabot. A zeneszerző Mátyássy Szabolcs, a Bartók Plusz Operafesztivál 2016. évi operaíró versenyének nyertese.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.