Musical, nyomdagép és ünnepi hajfonat március 15-én

/ 2018.03.09., péntek 19:30 /

Idén is változatos programokkal várja az érdeklődőket március 15-én a Petőfi Irodalmi Múzeum. Bárki kipróbálhatja például Landerer és Heckenast nyomdagépét, amelyen a forradalom 12 pontját nyomtathatták. Készítenek emellett nemzeti szalagos, ünnepi hajfonatot, ki lehet tölteni játékos feladatlapot Petőfi Sándor izgalmas, fordulatokban bővelkedő életéről, de lesz kézműves foglalkozás is. A Petőfi- és az Arany-kiállításon március 15-e jelenik meg kettős tükörben, 13 órakor pedig kiállítás nyílik Ország(h), város, híres ember. Arany János és a fényképezés címmel. Közreműködik: Tasnádi Bence színművész. A megnyitót követően a kiállítás kurátorai, E. Csorba Csilla, Sipőcz Mariann és Gadányi György tartanak tárlatvezetést. 15 órától Arany János Toldiját hallhatják az érdeklődők Kuncz László vers- és énekmondó feldolgozásában.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából különleges kiállításra készülnek a Magyar Nemzeti Múzeumban is: két hétig látható majd az a kivételes értékű dagerrotípia, amely egy magyar nemzetőrről készült. A kevés fennmaradt magyarországi dagerrotípia között is különösen ritka az a feltehetően az 1848–49-es szabadságharc idején készült portré, amely nagy valószínűséggel egy nemzetőr tisztet ábrázol. A dagerrotípiát a Magyar Művészeti Akadémia vásárolta meg és helyezte letétbe a Magyar Nemzeti Múzeumban – a kiállításról a jövő héten tudhatunk meg bővebbet.

Talpra, magyar! címmel pedig ősbemutatóra kerül sor március 15-én a Papp László Budapest Sportarénában. A látványosnak ígért rockmusical segítségével a szervezők szándéka szerint új szemszögből ismerhetjük meg a történelmi eseményt többek között Kiss Ramóna, Détár Enikő, Egyházi Géza, Oláh Ibolya, Xantus Barbara, Varga Miklós, Vastag Tamás előadásában. A kétrészes produkció táncosokkal és hatalmas, korhű díszletekkel tárja a nézők elé a történelemformáló pillanatokat.

Az első, a debreceni színházban játszódó rész 1849 januárjától március 15-ig, a forradalom első évfordulójáig tart. Jellasics és Windisch-Grätz elfoglalja Pestet, a kormány és a Nemzeti Színház társulata Debrecenbe menekül. A szegedi színházban játszódó második rész 1849 júliusának három hetét öleli fel. Az oroszok már Debrecent fenyegetik, Pest újra ostrom alatt. A kormány, a debreceni valamint a pesti színészek is kénytelenek Szegedre tenni a székhelyüket. A darab rendezője Szurdi Miklós, aki Topolcsányi Laurával közösen írta a darabot. A zeneszerző Mátyássy Szabolcs, a Bartók Plusz Operafesztivál 2016. évi operaíró versenyének nyertese.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.