heti-valasz.hu/kultura/70-eves-rubik-erno-a-buvos-kocka-atyja-101915

http://heti-valasz.hu/kultura/70-eves-rubik-erno-a-buvos-kocka-atyja-101915

Mi lesz a Divatcsarnokkal? Új élményközpont születik

/ 2018.04.12., csütörtök 13:00 /
Mi lesz a Divatcsarnokkal? Új élményközpont születik

Állítólag lehetett volna Guggenheim Múzeum, legutóbb egy ideig könyváruház működött benne, jelenleg zárva van, de nem sokáig: a hónap végén élményközpont nyílik az egykori Divatcsarnokban. Részletek a friss Heti Válaszban.

A Budapest-szerte egyre több helyen látható plakátok szerint április végén új fejezet nyílik az egykori Divatcsarnok épületének történetében. A patinás Andrássy úti építményben ugyanis olyan élményközpontot alakítanak ki, amely befogadó teret nyújt a világszerte nagy érdeklődést keltő tudományos, ismeretterjesztő, szórakoztató, interaktív kiállításoknak.

Százhét évvel ezelőtt, 1911. március 3-án minden bizonnyal népes, bámészkodó-érdeklődő tömeg gyűlt össze az Andrássy út 39. előtt, a Párisi Nagyáruház megnyitásának alkalmából. Az áruház egy 1892-től működő, szerény boltocskából nőtt ki, egy szerencsétlen tűzeset után. Cikkünkből megtudható, miért került az áruház az Andrássy útra, hogyan alakult az épület sorsa a háború előtt és után, és miként lett belőle Divatcsarnok. Kiderül az is, hogy milyen tervek voltak eddig a hasznosítására, kik szerették volna magukénak, és hogy mi jelenti a legnagyobb nehézséget az épülettel kapcsolatban. Írunk arról is, hogy mitől válhat egy hely élményközponttá, és hogy április 28-án miért éppen a Future Park című kiállítással nyitják újra az épületet.

 

 

 

 

A Divatcsarnokról szóló cikkünk a Heti Válasz április 12-i számában olvasható, amely elektronikusan a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.