Magyarország legnagyobb pezsgőkóstolója vár június közepén

Lenyűgöző választék a Winelovers Pezsgő Június Nagykóstolón

/ 2018.06.07., csütörtök 12:29 /
Magyarország legnagyobb pezsgőkóstolója vár június közepén

Hazánkban még soha nem látott választékkal várja a pezsgőrajongókat a Winelovers Pezsgő Június Nagykóstoló, június 16-án!

A korábbi évekhez képest sikerült a rendezvényt még izgalmasabbá és vonzóbbá tenni: a belépőjegy több, mint 30 hazai és 50-nél több nemzetközi márka válogatott tételeinek kóstolását foglalja magában, így közel 200 pezsgő, franciacorta, cava, crémant, prosecco, sekt és újvilági pezsgő szerepel a kínálatban. A champagne teremben – külön térítés ellenében - 120 tétel között válogathatnak az ínyencek.

Június 16-án 14.00 órakor nyitja meg kaput az év legnagyobb és legszínvonalasabb pezsgős rendezvénye, és egészen 22.00 óráig várja a Corinthia Hotel Budapest termeiben a vendégeket a Winelovers Pezsgő Június Nagykóstoló. Az ismert magyar pezsgőkészítők (Törley, Garamvári) mellett számos olyan pincészet is elhozza pezsgőit, akik elsősorban csendes boraikról ismertek. Az Etyek-Budai borvidék termelői közös standjukon 8 etyeki pezsgőt mutatnak be. A gyümölcsös, könnyed tankpezsgőktől a tradicionális eljárással készült, érlelt, évjáratos pezsgőkig számos pezsgőstílus vonul fel; a hazai kínálaton túl pedig Európa és az Újvilág pezsgői is elérhetőek lesznek a forgalmazó kiállítóknál, alkalmat kínálva a különböző tételek összekóstolására, az adott termőhelyek, szőlőfajták és pezsgőkészítései eljárások összehasonlítására.

Champagne terem: 34 márka, 120 tétel

A Champagne Terem egyedülálló lehetőséget biztosít a világklasszis champagne-ok alaposabb megismerésére, hiszen számos tétel poharazva is elérhető lesz. A különböző champagne házak és stílusok közötti eligazodásban Varró-Turóczi Anett champagne-kereskedő lesz a vendégek segítségére. Összesen 34 champagne ház 120 tételét lehet nyugodt körülmények között, akár előzetes asztalfoglalással megkóstolni; a legnagyobb nevek (Moët&Chandon, Piper Heidsieck, Bollinger, Roederer, Veuve Clicquot) ugyanúgy képviseltetik magukat, mint az ikonikus szuperprémium márkák (Dom Pérignon, Salon, Krug) és az egyedi karakterük miatt keresett kisebb pezsgőházak (Lancelot-Pienne, Moussé&Fils). A Palmer champagne ház pedig ezen az eseményen debütál Magyarországon, hat különböző tétellel.

Két exkluzív mesterkurzus, négy rövid minikurzus

A szervezők már 13 órától várják a Caviar&Bull étterembe mindazokat, akik egy-egy témában szakértő kalauzolással kívánnak elmélyedni – és fantasztikus pezsgőket kóstolni. Az első mesterkurzuson Szabó Péter osztriga sommelier és Szik Mátyás háromszoros sommelier bajnok mesélnek arról, hogy miért alkot tökéletes párost az osztriga és a pezsgő – természetesen kóstolással alátámasztva mondanivalójukat. 14.45-től Márkus György, a világ egyik legelismertebb pezsgőszakértője és Bálint László nemzetközi borakadémikus 8 olyan prestige cuvée-t mutat be, amelyek még a gyakorlott champagne kóstolókat is minden bizonnyal lenyűgözik. A minikurzusok négy témába engednek betekintést: a Kreinbacher pezsgőkön keresztül a somlói terroir és a champagne- tradíciókkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők; Garamvári Vencel a pezsgőkészítés kulisszatitkaiba avat be, a Schlumberger pezsgők megmutatják, hol tart most az osztrák „Sekt”, végül pedig a spanyol cava-k legjavát hozza el a Vino Castillo.

A Pezsgő Június legjobb tételei

Immár hagyomány, hogy a Winelovers nagykóstolókat megelőzi az adott tematikához kapcsolódó teszt. Most sem volt ez másképp: az öt fős szakmai zsűri az 54 pezsgőt vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta.

Zsűritagok voltak:

  • Blazsovszky Péter, a Babel étterem vezető sommelier-je
  • Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a Gróf Buttler Borászat kereskedelmi vezetője
  • Krasznai Zsófia nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a MoVIN Wine Consulting Agency alapítója, a Borkollégium oktatója
  • Sue Tolson nemzetközi borakadémikus (DipWSET), borszakíró
  • Vancsik Ivett nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a Vinoport.hu főszerkesztője


A teszt alapján a zsűri az alábbi tételeket ítélte a legjobbnak a Nagykóstolón kiállító pincészetek és kereskedők által beküldött pezsgők közül:

Top 10 magyar pezsgő

1. Garamvári Szőlőbirtok, Furmint Brut 2015
2. Haraszthy Pincészet, Öreghegy Brut 2012
3. Kálna Pince, Brut Nature Chardonnay
4. François, President Brut 2014
5. Garamvári Szőlőbirtok, Brut Nature
6-7. Barta Pincészet, Furmint Brut Pezsgő 2010
6-7. Pelle Pincészet, Tokaji Pezsgő 2014
8-9. Hungaria, Pinot Blanc Brut Jubileum Edition
8-9. Törley Pezsgőpincészet, Chardonnay Brut 2014
10. Rókusfalvy Birtok, Pezsgő 2014

 Top 5 külföldi pezsgő

1-2. Castillo Perelada, Stars Touch of Rosé Brut 2014
1-2. Gramona, Imperial Brut Gran Reserva 2011
3. Agusti Torello Mata, Brut Nature Gran Reserva Cava
4. Wolfberger, Crémant d'Alsace Riesling Brut
5. Castillo Perelada, Cuvée Especial Brut Nature 2014 

Blazsovszky Péter, a Babel étterem vezető sommelier-je a következőképp összegezte a teszt tanulságait: „Örömteli, hogy hazánkban egyre többen próbálkoznak pezsgőkészítéssel, viszont nem feltétlenül a közízlést kellene előtérbe helyezni a fajtaválasztás, dosage és technológia tekintetében – ami meghatározza a pezsgőn belüli egyensúlyt vagy annak hiányát. Külön felhívnám a figyelmet a degorzsálás utáni palack-pihentetés fontosságára. Az is örömteli, hogy a pezsgőfogyasztók köre is fejlődik itthon – mind számosságban, mind pedig igényességben.”

Ádám Boglárka, a Winelovers rendezvények főszervezője szintén kiemelte a hazai közönség egyre magasabb elvárásait és a pezsgőkultúra térhódítását: „Évről évre azon dolgozunk, hogy mind több minőségi borral és pezsgővel ismertessük meg a kóstolóinkra ellátogató vendégeket; minél színvonalasabb mesterkurzusokkal, kiegészítő programokkal és kiállítókkal töltsük meg rendezvényeinket, hogy valóban feledhetetlen élményt nyújtson a velünk eltöltött idő. Azt tapasztaljuk, hogy a pezsgő népszerűsége növekszik: már nem csak ünnepi alkalmakkor kerül ez az ital a poharakba, hanem a mindennapok fényét is emeli.”

* * *

  • Winelovers Pezsgő Június Nagykóstoló: www.pezsgojunius.hu
  • 2018. június 16., szombat, 14-22.00 (mesterkurzus már 13.00 órától!)
  • Corinthia Hotel Budapest, Erzsébet krt. 43-49.

 

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.