heti-valasz.hu/kultura/az-iden-nem-az-intezmenyek-jonnek-a-szigetre-hanem-a-latogatokat-visszuk-ki-52777

http://heti-valasz.hu/kultura/az-iden-nem-az-intezmenyek-jonnek-a-szigetre-hanem-a-latogatokat-visszuk-ki-52777

Magyaroktól ideges a New York-i elit

/ 2018.05.01., kedd 15:00 /
Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

„A brutalitása és tudatlansága fogott meg: a vallásháborúk okozta felfordulás, a XVI. és a XVII. századi németországi boszorkányüldözések elképesztő mértéke – indokolta Daniel Kehlmann, a múlt hétvégi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, hogy miért a harmincéves háborút választotta új regénye, a Tyll témájául.

„A nyomtatásnak köszönhetően ekkoriban jelentek meg Európában a tömegesen terjesztett pamfletek. Ez volt az első háború, amelyben minden fél propagandával árasztotta el a tömegeket, s vallási gyűlöletet és politikai zűrzavart keltettek – mutatott rá. – Ma a közösségi média okoz zűrzavart a fejekben. Úgy tűnik, az új médium mindig politikai káosszal köszönt be. Bízom benne, hogy idővel megtanuljuk helyesen kezelni a közösségi médiát is, kialakulnak az etikai szabályai; a Google és a Facebook nagy erőkkel dolgozik rajtuk.

Kehlmannt a történetmesélés és a humor fontosságáról is kérdeztük. Elárulta azt is: ha a New York-i irodalmi elitet akarja idegesíteni, az amerikaiaknál érdekesebb magyar írókat dicséri.

 

 

 

 

Részletek az április 26-i Heti Válaszban, mely elektronikus formában a Digitalstandon  is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.