Macera-e az opera?

/ 2018.05.11., péntek 17:30 /
 

Aki szeretné megkedveltetni a gyerekével a komolyzenét, vigye el a Nemzeti Filharmonikusok ifjúsági hangversenyére vasárnap a Müpába.

Don Pasquale, a vagyonos, bogaras, idős agglegény türelmetlenül járkál fel s alá: háziorvosát, Malatesta doktort várja, aki ezúttal nem közönséges, hanem különleges gyógyszert hoz neki – egy menyasszonyt. Így kezdődik Donizetti Don Pasquale című műve, és innen aztán nincs megállás a zeneirodalom egyik legszórakoztatóbb vígoperájában. Mégsem hagyományos operaelőadásra ülnek be, akik jegyet váltanak a Nemzeti Filharmonikusok Operamacera című ifjúsági sorozatának alkalmaira, hiszen az opera és a színház világában jártas művészek vezetik be őket a műfaj rejtelmeibe.

A sorozat záróhangversenye május 13-án, vasárnap délelőtt 11-kor és délután 15 órakor lesz a Müpa Fesztiválszínház termében. Ezúttal Dinyés Dániel karmester-zeneszerző és Göttinger Pál rendező kutatja Donizetti pezsgő és mókázó művének titkait. Arra keresnek választ, hogyan gondolkodott a zeneszerző, milyen srófra járt az agya, amikor a kezébe kapott egy librettót, mit gondolt egy helyzetről, egy gesztusról. Mit fűzött ő hozzá a zenéjével, milyen dallamokkal lehelt a szereplőkbe életet, és miként tette elevenné a történetet a színpadon? Közreműködik Kolonits Klára (szoprán), Horváth István (tenor), Cseh Antal (bariton), Gábor Géza (basszus) és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar.

Az NFZ következő hangversenye május 19-én, szombaton 19 óra 30-kor lesz a Müpában Csajkovszkij és Mendelssohn műveivel. Világhírű hegedűs-karmester a vendég ezen az estén: Julian Rachlin a Bécsi Filharmonikusok történetének valaha volt legfiatalabb szólistájaként tűnt föl. A legendás orosz hegedűsiskolához kötődő litván muzsikus a romantika gyöngyszemeiből válogatott budapesti koncertjére. 

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?

A falu, ahol az LMP-s jelölt megsemmisítette a fideszest

A Zemplén egyik kis falujában, Komlóskán április 8-án előállították az egész ország egyik legfurcsább választási eredményét: egyéniben az összes érvényes szavazat 62 százalékát az LMP-s jelölt vitte, a fideszes alig látszott. Hogy lehetséges ez? Miért rontott rájuk Lázár János az időközi választási kampányban? Miért fideszesek az aprófalvak a dacos mintafalu polgármestere szerint? Riport a Heti Válasz csütörtöki számában!

Brüsszel most tényleg büntet? – Navracsics Tibor válaszol

Navracsics Tibor szerint a 2019-es európai parlamenti választáson minden országban közös lesz a téma: a migráció. Az oktatásért és kultúráért felelős uniós biztost az EU-költségvetés hazánkat is célzó szankcióiról és Manfred Weber néppárti frakcióvezető Fidesz-kizárással fenyegető szavairól is kérdeztük. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban. 

Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

Vannak, akik kifejezetten örülnek Fekete Péter kulturális államtitkárrá történő kinevezésének, egyesek agilisnak, mások törtetőnek-törekvőnek nevezik. Nem tudni, milyen tervekkel érkezik a kulturális életbe a cirkuszigazgató, de a vele kapcsolatos várakozás inkább bizakodó. Az új államtitkár portréja a friss Heti Válaszban.