Lázár János: „Ha valakinek pénze van, annak kötelessége is van”

/ 2017.11.10., péntek 16:00 /

Szokatlan helyen tűnt fel Lázár János kancelláriaminiszter a minap: Molnos Péter művészettörténész Elveszett örökség című könyvének bemutatóján, a Kieselbach Galériában. Szokatlan volt a helyszín, de tulajdonképpen mégsem, mert Lázár elmondta: „falva olvassa a Kieselbach-Molnos páros könyveit”, és azt is elmesélte, hogy a széphez, a művészetekhez való kötődésében nagy szerepet játszott Rapcsák András, akinek, ahogy maga a miniszter fogalmazott, táskavivője volt politikai pályafutása kezdetén.

Lázár János beszédet mond a kötet bemutatóján Budapesten, a Kieselbach Galériában november 8-án

Fotó: MTI/Illyés Tibor

„Rapcsák András azt vallotta, hogy a politika intellektuális színvonalához és a politikai dulakodáshoz képest a szép szeretete mindenképp felüdítő és lélekben támogató dolog. Időnként én is bemenekültem a Falk Miksa utcába a szépet szeretni és a szépet falni, és elmenekülni és kikapcsolódni abból a világból, amely a durvaságról, az agresszióról és a folyamatos konfliktusról szól, mindenről, ami az ellentéte annak, amit a normális ember szépnek nevez” – fogalmazott Lázár, hozzátéve azt is: ekkor ismerkedett meg az ottani műkereskedelmi galériák vezetőivel, köztük Kieselbach Tamással is.

Molnos Péter Elveszett örökség című, 17 év kutatómunkájának eredményeként született albuma a magyar gyűjtéstörténet aranykorát mutatja be, annak öt legjelentősebb alakján, illetve az ő kollekcióikon keresztül. Gróf Andrássy Gyula, báró Kohner Adolf, Nemes Marcell, báró Herzog Mór Lipót és báró Hatvany Ferenc gyűjteményeiben a magyar remekművek mellett többek között Rembrandt, El Greco, Monet, Cézanne és Van Gogh kiemelkedő festményei jelezték a kifinomult ízlés és a kivételes gazdagság inspiráló találkozását.

Ennek az impozáns kötetnek a bemutatóján vett részt tehát Lázár János, mégpedig azért, mert anyagilag is támogatta a könyv létrejöttét. „Gróf Andrássy Gyula a kedvencem. Hozzá eljutni nem olyan könnyű, hiszen az a politikai család, amelyhez én tartozom, Tisza Istvánt, az ő politikai ellenfelét tekinti mérvadónak, politikai példaképnek és követendőnek. Engem azonban mindig izgat két politikus párharcában a másik ember, a másik oldal is. Sőt, megtanultam az ellenfél teljesítményét tisztelni” – mondta a miniszter, majd így folytatta: „Felkeltette az érdeklődésemet maga az ember. Mert ezek az emberek valóban voltak valakik, nagyon sok politikustársammal ellentétben. És magam sem sorolhatom abba a kategóriába, hogy lennék valaki.”

A múlt és a jelen között pedig a következő párhuzamot vonta: „Ha valakinek pénze van, annak kötelessége is van. Kötelessége gondoskodni nemzeti intézményekről, múzeumokról, kiállítani, és a gyűjtéssel nemcsak magát, hanem az országot is gazdagítani. Ennek a könyvnek amellett, hogy fontos érték, tudástár, van egy másik üzenete is. Ma ebben az országban nagyon sok gazdag ember van. Nem a pénz az akadály a művészet támogatásának, vagy a művészet szárnyalásának. Az igény, a minőség iránti igény, a fej az akadálya a művészet támogatásának elmaradásáért. A kifinomult ízlés, a jó ízlés, a jó modor iránti igény hiánya az, amelynek vesztese a művészet is. Ráadásul nekünk, magyaroknak, pártállástól függetlenül nagy érdekünk fűződik ahhoz, hogy akinek vagyon több adatott, az a magyar művészetet is támogassa. Ez a könyv egy felhívás, hogy politikai nézettől függetlenül próbáljon az ember tenni a magyar művészet támogatása érdekében is.”

Végezetül egy ifjabb Andrássy Gyula-idézettel zárta beszédét Lázár János: „Akikben van tehetség, azok foglalkozzanak irodalommal, művészettel, tudománnyal. Ne legyen mindenki politikus, ügyvéd, vagy hivatalnok. A társadalom azon része, amely nem rendelkezik alkotókészséggel, tegye lehetővé, hogy a szellemi munkával meg lehessen nálunk is élni. Vegye meg a magyar kultúra termékeit, szeresse a magyar kultúrát, becsülje meg, s környezze tisztelettel annak apostolait. Ne csak a politikus, és a közgazdasággal foglalkozó váljon népszerűvé, hanem a szellemi munka is.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.