Lázár János: „Ha valakinek pénze van, annak kötelessége is van”

/ 2017.11.10., péntek 16:00 /

Szokatlan helyen tűnt fel Lázár János kancelláriaminiszter a minap: Molnos Péter művészettörténész Elveszett örökség című könyvének bemutatóján, a Kieselbach Galériában. Szokatlan volt a helyszín, de tulajdonképpen mégsem, mert Lázár elmondta: „falva olvassa a Kieselbach-Molnos páros könyveit”, és azt is elmesélte, hogy a széphez, a művészetekhez való kötődésében nagy szerepet játszott Rapcsák András, akinek, ahogy maga a miniszter fogalmazott, táskavivője volt politikai pályafutása kezdetén.

Lázár János beszédet mond a kötet bemutatóján Budapesten, a Kieselbach Galériában november 8-án

Fotó: MTI/Illyés Tibor

„Rapcsák András azt vallotta, hogy a politika intellektuális színvonalához és a politikai dulakodáshoz képest a szép szeretete mindenképp felüdítő és lélekben támogató dolog. Időnként én is bemenekültem a Falk Miksa utcába a szépet szeretni és a szépet falni, és elmenekülni és kikapcsolódni abból a világból, amely a durvaságról, az agresszióról és a folyamatos konfliktusról szól, mindenről, ami az ellentéte annak, amit a normális ember szépnek nevez” – fogalmazott Lázár, hozzátéve azt is: ekkor ismerkedett meg az ottani műkereskedelmi galériák vezetőivel, köztük Kieselbach Tamással is.

Molnos Péter Elveszett örökség című, 17 év kutatómunkájának eredményeként született albuma a magyar gyűjtéstörténet aranykorát mutatja be, annak öt legjelentősebb alakján, illetve az ő kollekcióikon keresztül. Gróf Andrássy Gyula, báró Kohner Adolf, Nemes Marcell, báró Herzog Mór Lipót és báró Hatvany Ferenc gyűjteményeiben a magyar remekművek mellett többek között Rembrandt, El Greco, Monet, Cézanne és Van Gogh kiemelkedő festményei jelezték a kifinomult ízlés és a kivételes gazdagság inspiráló találkozását.

Ennek az impozáns kötetnek a bemutatóján vett részt tehát Lázár János, mégpedig azért, mert anyagilag is támogatta a könyv létrejöttét. „Gróf Andrássy Gyula a kedvencem. Hozzá eljutni nem olyan könnyű, hiszen az a politikai család, amelyhez én tartozom, Tisza Istvánt, az ő politikai ellenfelét tekinti mérvadónak, politikai példaképnek és követendőnek. Engem azonban mindig izgat két politikus párharcában a másik ember, a másik oldal is. Sőt, megtanultam az ellenfél teljesítményét tisztelni” – mondta a miniszter, majd így folytatta: „Felkeltette az érdeklődésemet maga az ember. Mert ezek az emberek valóban voltak valakik, nagyon sok politikustársammal ellentétben. És magam sem sorolhatom abba a kategóriába, hogy lennék valaki.”

A múlt és a jelen között pedig a következő párhuzamot vonta: „Ha valakinek pénze van, annak kötelessége is van. Kötelessége gondoskodni nemzeti intézményekről, múzeumokról, kiállítani, és a gyűjtéssel nemcsak magát, hanem az országot is gazdagítani. Ennek a könyvnek amellett, hogy fontos érték, tudástár, van egy másik üzenete is. Ma ebben az országban nagyon sok gazdag ember van. Nem a pénz az akadály a művészet támogatásának, vagy a művészet szárnyalásának. Az igény, a minőség iránti igény, a fej az akadálya a művészet támogatásának elmaradásáért. A kifinomult ízlés, a jó ízlés, a jó modor iránti igény hiánya az, amelynek vesztese a művészet is. Ráadásul nekünk, magyaroknak, pártállástól függetlenül nagy érdekünk fűződik ahhoz, hogy akinek vagyon több adatott, az a magyar művészetet is támogassa. Ez a könyv egy felhívás, hogy politikai nézettől függetlenül próbáljon az ember tenni a magyar művészet támogatása érdekében is.”

Végezetül egy ifjabb Andrássy Gyula-idézettel zárta beszédét Lázár János: „Akikben van tehetség, azok foglalkozzanak irodalommal, művészettel, tudománnyal. Ne legyen mindenki politikus, ügyvéd, vagy hivatalnok. A társadalom azon része, amely nem rendelkezik alkotókészséggel, tegye lehetővé, hogy a szellemi munkával meg lehessen nálunk is élni. Vegye meg a magyar kultúra termékeit, szeresse a magyar kultúrát, becsülje meg, s környezze tisztelettel annak apostolait. Ne csak a politikus, és a közgazdasággal foglalkozó váljon népszerűvé, hanem a szellemi munka is.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.