Lázár János: „Ha valakinek pénze van, annak kötelessége is van”

/ 2017.11.10., péntek 16:00 /

Szokatlan helyen tűnt fel Lázár János kancelláriaminiszter a minap: Molnos Péter művészettörténész Elveszett örökség című könyvének bemutatóján, a Kieselbach Galériában. Szokatlan volt a helyszín, de tulajdonképpen mégsem, mert Lázár elmondta: „falva olvassa a Kieselbach-Molnos páros könyveit”, és azt is elmesélte, hogy a széphez, a művészetekhez való kötődésében nagy szerepet játszott Rapcsák András, akinek, ahogy maga a miniszter fogalmazott, táskavivője volt politikai pályafutása kezdetén.

Lázár János beszédet mond a kötet bemutatóján Budapesten, a Kieselbach Galériában november 8-án

Fotó: MTI/Illyés Tibor

„Rapcsák András azt vallotta, hogy a politika intellektuális színvonalához és a politikai dulakodáshoz képest a szép szeretete mindenképp felüdítő és lélekben támogató dolog. Időnként én is bemenekültem a Falk Miksa utcába a szépet szeretni és a szépet falni, és elmenekülni és kikapcsolódni abból a világból, amely a durvaságról, az agresszióról és a folyamatos konfliktusról szól, mindenről, ami az ellentéte annak, amit a normális ember szépnek nevez” – fogalmazott Lázár, hozzátéve azt is: ekkor ismerkedett meg az ottani műkereskedelmi galériák vezetőivel, köztük Kieselbach Tamással is.

Molnos Péter Elveszett örökség című, 17 év kutatómunkájának eredményeként született albuma a magyar gyűjtéstörténet aranykorát mutatja be, annak öt legjelentősebb alakján, illetve az ő kollekcióikon keresztül. Gróf Andrássy Gyula, báró Kohner Adolf, Nemes Marcell, báró Herzog Mór Lipót és báró Hatvany Ferenc gyűjteményeiben a magyar remekművek mellett többek között Rembrandt, El Greco, Monet, Cézanne és Van Gogh kiemelkedő festményei jelezték a kifinomult ízlés és a kivételes gazdagság inspiráló találkozását.

Ennek az impozáns kötetnek a bemutatóján vett részt tehát Lázár János, mégpedig azért, mert anyagilag is támogatta a könyv létrejöttét. „Gróf Andrássy Gyula a kedvencem. Hozzá eljutni nem olyan könnyű, hiszen az a politikai család, amelyhez én tartozom, Tisza Istvánt, az ő politikai ellenfelét tekinti mérvadónak, politikai példaképnek és követendőnek. Engem azonban mindig izgat két politikus párharcában a másik ember, a másik oldal is. Sőt, megtanultam az ellenfél teljesítményét tisztelni” – mondta a miniszter, majd így folytatta: „Felkeltette az érdeklődésemet maga az ember. Mert ezek az emberek valóban voltak valakik, nagyon sok politikustársammal ellentétben. És magam sem sorolhatom abba a kategóriába, hogy lennék valaki.”

A múlt és a jelen között pedig a következő párhuzamot vonta: „Ha valakinek pénze van, annak kötelessége is van. Kötelessége gondoskodni nemzeti intézményekről, múzeumokról, kiállítani, és a gyűjtéssel nemcsak magát, hanem az országot is gazdagítani. Ennek a könyvnek amellett, hogy fontos érték, tudástár, van egy másik üzenete is. Ma ebben az országban nagyon sok gazdag ember van. Nem a pénz az akadály a művészet támogatásának, vagy a művészet szárnyalásának. Az igény, a minőség iránti igény, a fej az akadálya a művészet támogatásának elmaradásáért. A kifinomult ízlés, a jó ízlés, a jó modor iránti igény hiánya az, amelynek vesztese a művészet is. Ráadásul nekünk, magyaroknak, pártállástól függetlenül nagy érdekünk fűződik ahhoz, hogy akinek vagyon több adatott, az a magyar művészetet is támogassa. Ez a könyv egy felhívás, hogy politikai nézettől függetlenül próbáljon az ember tenni a magyar művészet támogatása érdekében is.”

Végezetül egy ifjabb Andrássy Gyula-idézettel zárta beszédét Lázár János: „Akikben van tehetség, azok foglalkozzanak irodalommal, művészettel, tudománnyal. Ne legyen mindenki politikus, ügyvéd, vagy hivatalnok. A társadalom azon része, amely nem rendelkezik alkotókészséggel, tegye lehetővé, hogy a szellemi munkával meg lehessen nálunk is élni. Vegye meg a magyar kultúra termékeit, szeresse a magyar kultúrát, becsülje meg, s környezze tisztelettel annak apostolait. Ne csak a politikus, és a közgazdasággal foglalkozó váljon népszerűvé, hanem a szellemi munka is.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.