felsooktatasi-rangsor.hu/kultura/o-cipelte-az-szdsz-erzsebet-teri-satra-ele-a-muanyag-tehenet-107271

http://felsooktatasi-rangsor.hu/kultura/o-cipelte-az-szdsz-erzsebet-teri-satra-ele-a-muanyag-tehenet-107271

Kínaiak, oroszok és egy angol

/ 2017.09.15., péntek 14:00 /

Szeptember 19-én, kedden este fél nyolctól az 1982-ben alakult Sencseni Szimfonikus Zenekar koncertezik a Zeneakadémián. Az egyik legjelentősebb kínai együttes rendszeres hazai turnéi mellet számos nemzetközi koncertteremben megfordult már: nagy sikerrel szerepeltek többek között Tajvanon, Hong Kongban, Lengyelországban, Franciaországban, a Dél-Afrikai Köztársaságban, az Egyesült Államokban, Indiában és Thaiföldön.

A Sencseni Szimfonikus Zenekar

Sencsen neve egyébként azért is hangozhat ismerősen itthon, mert a város 2014-ben átadott új kulturális központját a Müpát is tervező Zoboki Gábor-vezette építésziroda jegyzi. A magyar sikerről a Heti Válasz is beszámolt, korábbi írásunkat itt olvashatják el.

Lin Daye

De vissza a zenekarhoz: az együttes 1994 óta nemzetközi zenei fesztiválok rendszeres résztvevője, 1997-ben az első kínai zenekarként léptek fel a Berlini Filharmónia koncerttermében, valamint a cseh Smetana Teremben. Számos kiváló szólistával és karmesterrel dolgoztak együtt, céljuk a kínai zeneszerzők, illetve a sencseni zenei műveltség támogatása. Jelenlegi karmesterük, Lin Daye, a 2012-es Frankfurti Nemzetközi Solti György Karmesterversenyen győztese volt.

Li-Wei Qin

A budapesti hangversenyen a XIX. és XX. század fordulóján élt két orosz zeneszerző, Rimszkij-Korszakov és Rahmanyinov, valamint az angol komponista, Elgar műveivel kínálnak változatos programot a közönségnek. Az 1887-ben komponált Spanyol capriccióban Rimszkij-Korszakov a spanyol folklór témáit dolgozza fel öt tételben. Elgar e-moll csellóversenyében az I. világháború viszontagságait átélt szerző a cselló hangját használja a háború borzalmainak bemutatására Li-Wei Qin, a Nemzetközi Csajkovszkij-verseny ezüstérmese közreműködésével, aki XVIII. századi Guadagnini csellójával drámai módon szólaltatja meg a versenyművet. Az 1941-ben komponált Szimfonikus táncok a szerző, Szergej Rahmanyinov szavaival „idealizált táncmotívumok összessége szimfonikus formába öntve”. Ez Rahmanyinov utolsó műve, melyet az Egyesült Államokban töltött száműzetése alatt írt.

A koncertre jegyek még vásárolhatók.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.