Kesselyák: „Az operának is el kellene lesnie a rockritmusokat!”

/ 2018.05.09., szerda 20:00 /
Kesselyák: „Az operának is el kellene lesnie a rockritmusokat!”

Ma már kevesen hiszik, hogy a kortárs zene nem lehet szép – mondja a  június 8-17. között megrendezendő miskolci Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója. Kesselyák Gergely karmester jelenleg a Virtuózok negyedik évadában zsűrizik. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

„Amikor először javasoltam, hogy az Avasi kilátónál adjuk elő a Toscát, mindenki mondta, hogy á, este már nem jönnek oda föl az emberek – meséli Kesselyák Gergely. – Felépítettünk egy 400 fős lelátót, ami fél 8-ra megtelt. 8-kor már nem lehetett parkolni a környéken, fél 9-kor hatalmas hullámpapírokat terítettünk a földre, hogy a gyerekek arra üljenek – Vidnyánszky Attila volt a rendező, ő hozatott a színházból kisteherautóval hullámpapír-göngyölegeket. És amikor fél 9-kor befejeződött a városban a színházi előadás, akkor még az a közönség is elindult fölfelé…”

Kesselyák szerint a legnagyobb zsenik azért találták meg a hangot a közönséggel, mert a nép által kedvelt és ismert zenei formákat nemesítették kompozícióvá. Ma a musical használja azokat a zenei fordulatokat, ritmusokat és hangszereket, amelyeket az emberek szeretnek, a házibulikban játszanak. „Az operának is el kellene lesnie ezeket a rockritmusokat, esetleg -hangszereket – a mű nem attól lesz értékes, hogy van-e benne basszusgitár, vagy nincs, hanem, hogy meg van-e komponálva vagy nem.”

  

A teljes interjú a május 10-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon kapható.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?

A falu, ahol az LMP-s jelölt megsemmisítette a fideszest

A Zemplén egyik kis falujában, Komlóskán április 8-án előállították az egész ország egyik legfurcsább választási eredményét: egyéniben az összes érvényes szavazat 62 százalékát az LMP-s jelölt vitte, a fideszes alig látszott. Hogy lehetséges ez? Miért rontott rájuk Lázár János az időközi választási kampányban? Miért fideszesek az aprófalvak a dacos mintafalu polgármestere szerint? Riport a Heti Válasz csütörtöki számában!

Brüsszel most tényleg büntet? – Navracsics Tibor válaszol

Navracsics Tibor szerint a 2019-es európai parlamenti választáson minden országban közös lesz a téma: a migráció. Az oktatásért és kultúráért felelős uniós biztost az EU-költségvetés hazánkat is célzó szankcióiról és Manfred Weber néppárti frakcióvezető Fidesz-kizárással fenyegető szavairól is kérdeztük. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban. 

Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

Vannak, akik kifejezetten örülnek Fekete Péter kulturális államtitkárrá történő kinevezésének, egyesek agilisnak, mások törtetőnek-törekvőnek nevezik. Nem tudni, milyen tervekkel érkezik a kulturális életbe a cirkuszigazgató, de a vele kapcsolatos várakozás inkább bizakodó. Az új államtitkár portréja a friss Heti Válaszban.