Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

/ 2018.05.25., péntek 07:00 /
Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

Levendel László sok megpróbáltatás után került a budakeszi Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetbe, ahol haláláig, 1994-ig dolgozott. Az ’50-es évek a tuberkulózis gyógyításának nagy korszaka volt, ugyanakkor Levendel úgy vélte: a tüdőbetegekhez a testet és szellemet egységben szemlélő orvoslással érdemes közelíteni. Ezért hívta a Korányiba Mezei Árpád pszichológust, akivel közös munkájuk a betegség pszichoszomatikus hátterének vizsgálatára és a páciens személyiségének jellemzőire irányult.

Másik nyilvánosság – Levendel László és gyűjteménye

 

De Mezei a Levendel-gyűjtemény megszületésének szempontjából is fontos személy volt. Hogy miért, és hogy mi alapján formálódott ez a képzőművészeti együttes, illetve nevezhető-e klasszikus kollekciónak, kiderül cikkünkből. Írunk arról is, hogy mi volt közös azokban a művészekben, akikkel Levendel kapcsolatba került, és hogy az orvos miért jelentett hidat a rendszerváltás előtti szellemi közegben és közéletben.

 

 

 

 

A Levendel-gyűjteményről és a Vaszary Galéria tárlatáról szóló cikkünk a május 24-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.