John Lukacs volt a Gary Oldman-féle Churchill-film történész szakértője

/ 2018.01.11., csütörtök 13:48 /
John Lukacs volt a Gary Oldman-féle Churchill-film történész szakértője

Az imént ért véget A legsötétebb óra (Darkest Hour) című II. világháborús történelmi dráma sajtóvetítése, amit a napokban leginkább Gary Oldman főszereplő Golden Globe-díja miatt ünnepelt a kritika. A filmről hosszabb írással jelentkezünk majd a Heti Válasz jövő csütörtöki számában, egy felismerés viszont rögtön cikkbe kívánkozik: az Amerikában élő magyar történész, John Lukacs volt ugyanis a produkció történész szakértője!

Ezt a filmvégi stáblistáról tudom, ahol külön, igen előkelő helyen – valahol a rendező és a hosszabb „cast & crew” lista feltüntetése között – jegyzik „consultant” (szaktanácsadó) titulus mellett.

Lukacs az 1940 májusát feldolgozó Öt ​nap Londonban és a Hitler—Churchill harcot kutató A párviadal című munkája miatt is tökéletes választás. Nem titok, hogy a reakciós Lukacs nagyra tartja a brit háborús miniszterelnököt: „Olyan nagy államférfi kevés van, aki öt évig tud előre látni. Hát, Churchill ötven évre látott előre!” – mondta egyszer a Mandinernek.

A legsötétebb óra Churchill miniszterelnökségének kezdetét és a Christopher Nolan által nemrég filmre vitt Dunkerque-i mentőakció politikai hátterét mutatja be. Szerencsére Lukacshoz és a témához méltó alkotás született – leszámítva a földalattiban játszódó jelenetet, ami katasztrofális –, és Gary Oldman tényleg nagyot alakít benne. Részletek a jövő heti számunkban.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Rangos díjat nyert a Heti Válasz újságírója

Élő Anita nyerte a Média a családért díjat. Lapunk munkatársa a Melyik nem kellett volna? című, Heti Válaszban megjelent cikkével érdemelte ki az elismerést, amelyet Lévai Anikótól vett át csütörtökön a Várkert Bazárban.

Összeomlott a kormánykommunikáció

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal támogatást és segítséget nyújt az oltalmazott státuszt megszerző személyeknek annak érdekében, hogy minél hamarabb beilleszkedhessenek a magyar társadalomba.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.

Mibe bukott bele az akasztós román miniszterelnök?

A székely zászló miatt akasztással fenyegetőző román kormányfő gyorsan megbukott, de a botrányos eset rávilágít: fokozódik a magyarellenes hangulatkeltés Romániában. És a „centenáriumi év” éppen csak elkezdődött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.