valasz.hu/kultura/dijat-nyert-sorozatunk-a-lathatatlan-budapest-129118

http://valasz.hu/kultura/dijat-nyert-sorozatunk-a-lathatatlan-budapest-129118

John Lukacs volt a Gary Oldman-féle Churchill-film történész szakértője

/ 2018.01.11., csütörtök 13:48 /
John Lukacs volt a Gary Oldman-féle Churchill-film történész szakértője

Az imént ért véget A legsötétebb óra (Darkest Hour) című II. világháborús történelmi dráma sajtóvetítése, amit a napokban leginkább Gary Oldman főszereplő Golden Globe-díja miatt ünnepelt a kritika. A filmről hosszabb írással jelentkezünk majd a Heti Válasz jövő csütörtöki számában, egy felismerés viszont rögtön cikkbe kívánkozik: az Amerikában élő magyar történész, John Lukacs volt ugyanis a produkció történész szakértője!

Ezt a filmvégi stáblistáról tudom, ahol külön, igen előkelő helyen – valahol a rendező és a hosszabb „cast & crew” lista feltüntetése között – jegyzik „consultant” (szaktanácsadó) titulus mellett.

Lukacs az 1940 májusát feldolgozó Öt ​nap Londonban és a Hitler—Churchill harcot kutató A párviadal című munkája miatt is tökéletes választás. Nem titok, hogy a reakciós Lukacs nagyra tartja a brit háborús miniszterelnököt: „Olyan nagy államférfi kevés van, aki öt évig tud előre látni. Hát, Churchill ötven évre látott előre!” – mondta egyszer a Mandinernek.

A legsötétebb óra Churchill miniszterelnökségének kezdetét és a Christopher Nolan által nemrég filmre vitt Dunkerque-i mentőakció politikai hátterét mutatja be. Szerencsére Lukacshoz és a témához méltó alkotás született – leszámítva a földalattiban játszódó jelenetet, ami katasztrofális –, és Gary Oldman tényleg nagyot alakít benne. Részletek a jövő heti számunkban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Magyarország kétharmada alkalmas lakóhely lehet a medvéknek

Egyre gyakrabban főszereplői a híreknek az országon keresztül-kasul trappoló medvék, a Bükkben szaporodó farkascsaládok, sőt, néha hiúzokról is hallani. Örüljünk-e a nagyragadozók újbóli megjelenésének, vagy inkább féljünk tőlük?