valasz.hu/kultura/ki-a-top-10-kortars-magyar-kepzomuvesz-113462

http://valasz.hu/kultura/ki-a-top-10-kortars-magyar-kepzomuvesz-113462

Itt a válasz: miért isznak a szerzetesek sört?

/ 2017.08.11., péntek 16:00 /

Aki még nem kóstolta a Szent Mauríciusz kiváló kézműves söreit, az pótolhatja ezt a hiányosságot augusztus 19-20-án, Pannonhalmán, a Kolostori Termékek Vásárán.

A történet Itáliában kezdődött Szent Benedekkel, aki a Regulájában többször is említi a bort, de a sört egyszer sem. Ennek egyszerű oka van: a melegebb, mediterrán vidékeken nem főztek sört. Az Alpoktól északra azonban hamar megjelent, amiről egy legenda is szól, melyet Baán Izsák bencés szerzetes, a bakonybéli Szent Mauríciusz monostor gazdasági vezetője mesél el.

A történet szerint amikor először főztek a szerzetesek jól sikerült sört, küldtek belőle néhány hordót a pápának. Egyrészt ajándékba, másrészt, hogy engedélyezze a nedű fogyasztását a böjt idején is a jámboroknak. A sör, mialatt átdöcögött az Alpokon és eljutott Rómáig, megbuggyant háromszor, és úgy került a vatikáni asztalra. A Szentatya, miután megkóstolta, nemhogy engedélyezte, hanem egyenesen kötelezővé tette a fogyasztását, hiszen annyira rossz íze volt, hogy annak ivása – a romlott sört bekortyoló egyházfő szerint – egyenesen önsanyargatásnak számít, s mint ilyen, a böjtben üdvözlendő tevékenység. A szerzetesek felbuzdultak a jó híren, és ezzel indult el az apátsági sörök máig tartó karrierje – eddig a legenda, mondja Baán Izsák.

A valóság persze ennél prózaibb. A mértékletes alkoholfogyasztás megjelenése egyszerű egészségügyi okra is visszavezethető, hiszen általában szennyezettek voltak az ivóvizek. Mit ittak hát a szerzetesek? Gyönge, könnyű borokat, északabbra pedig söröket. Az évszázados gyakorlat során kristályosították ki a sörfőzés csínját-bínját, amelynek eredményeként kiváló minőségű vízből és alapanyagokból, jó technikával remek söröket főznek.

Szent László király összeíró levele 1086-ból már megemlít egy „komlózó” névre hallgató birtoktestet, amely a bakonybéli apátsághoz tartozott – ez a komló szó legkorábbi magyar nyelvemléke és dokumentuma. A Bakonyban hamar kialakult a sörfőzés kultúrája, amit a török uralom tört derékba és söpört el. Bakonybélben a rendszerváltásig kellett várni arra, hogy a bencéseknek ismét legyen saját sörük.

Aki még nem kóstolta a Szent Mauríciusz kiváló kézműves söreit, az könnyedén pótolhatja ezt a hiányosságot, augusztus 19-20-án ugyanis immár hagyományosan megrendezik a Pannonhalmi Főapátságban a Gyógynövényhét keretében a Kolostori Termékek Vásárát, ahol Izsák atya személyesen csapol Mauritiust, Vitalist, Innocenset és egy negyedik, vörös ale-t, amelynek neve ugyan még nincs, de az íze… magáért beszél. Mindemellett lesz Szalóki Ági- és orgonakoncert, gyógynövény- és kenyéráldás, Intelmek és gyerekprogramok.

További információk itt

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.