Szentségtörés Cseh Tamás nevével? Lépett az NKA

/ 2017.10.20., péntek 13:01 /

A Heti Válasz írt először arról, hogy az örökösök valószínűleg nem járulnak hozzá a továbbiakban ahhoz, hogy a könnyűzenét támogató program Cseh Tamás nevét viselje.

Az NKA Cseh Tamás Programja a továbbiakban NKA Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Program néven működik. „Blaszfémia, hogy a könnyűzenét segítő program Cseh Tamás nevét viseli, hisz ő ennek a világnak soha nem volt része – mondta már a Heti Válasz szeptember 7-i számában Hanák Gábor, a Cseh Tamás Archívum alapító-vezetője. – A család három évre, ellentételezés nélkül, egy jóval kisebb léptékű program tervezésére adta meg a jogot. A névhasználati engedély október 6-án lejár. Jó, hogy van ilyen program, de nem fedheti le egy ember, pláne nem olyan, aki ezen a világon kívül állt, most pedig mindenhol ott virít a neve.”

A Nemzeti Kulturális Alap közleménye leszögezi, hogy az NKA Cseh Tamás Programja 2014. május 12-én indult útjára, és az azóta eltelt három évben példa nélküli sikereket ért el az induló zenekarok pályára segítésében, a fővárosi és különösen a vidéki klubélet felfrissítésében, a könnyűzenei örökség megőrzésében. Hálájukat és köszönetüket fejezik ki Cseh Tamás családjának, amiért indulása óta támogatták a programot és mindenféle ellenszolgáltatás nélkül engedélyezték a név használatát, amivel a századvég hazai zenei kultúrájának meghatározó művészére, egy korszak idoljára emlékezhettünk.

Mint írják, fontos időszak zárul most. „A CSTP messze túlnőtte azokat a kereteket és célokat, amelyeket annak idején meghatároztunk. Hónapok óta zajlik az a szakmai beszélgetés, amelynek témája a program jövője; szűkítsük-e a támogatást a program névadójának szellemi, művészi öröksége, illetve egyfajta zenei stílus irányába, vagy nyissuk szélesebbre a kapukat, és műfajoktól, irányzatoktól függetlenül karoljuk fel a fiatal tehetségeket.” Az egyeztetések eredményeként az NKA vezetése és a programot működtető kollégium tagjai a program nevének változtatása mellett döntöttek.

A Hanák Gáborral készült teljes interjút itt olvashatják. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.