„Imádom Budapest utcáit”

/ 2018.05.09., szerda 17:36 /

A kereszténység akkor is fontos szerepet játszik az ember életében, ha történetesen nem hívő – véli John Malkovich, akit a Report on the Blind című előadás előtt kérdeztünk.

– Hogyan talált rá Ernesto Sabato regényére, és mi fogta meg benne?

– Egy erdélyi PhD-hallgató küldte el 25 éve. Úgy gondolta, tetszeni fog – és igaza lett.

– Miért választotta ki a vakokról szóló fejezetet?

– Alfred Schnittke paranoid, de közben felemelő zenéjét hallgattam, amikor egyszer csak Fernando Vidal Olmos, a főszereplő elméjében találtam magam. Egy zavaros, de nagyszabású és elegáns monológ kellős közepén. Egy mélyen átélt, ugyanakkor szórakoztató paranoia kulisszái között, egy életét kényszeresen túldramatizáló ember fejében. Bár Olmos a részleteket illetően téved, alapvető felismerése helyes: tényleg vakok uralják a világot. Csak éppen nem a szó szoros értelmében vett vakok.

– A napjainkban dívó összeesküvés-elméletekre is reagálni kívánt?

– Nem igazán. Egyébként nem hiszek az összeesküvés-elméletekben. Az emberek szívesen találnak ki és hirdetnek nagy gonddal felépített teóriákat a világ urairól, talán még el is hiszik őket. De a világ szerintem túl kaotikus ahhoz, hogy elhiggyem róla: titkos összeesküvők irányítják. Vagy ha tényleg így van, akkor rendkívül inkompetensek.

– A darab főszereplője a Vatikánnak ír jelentést a vakok titkos szektáiról, és közben a vallásról, Isten létéről is sokat elmélkedik. Ön, aki nem hívő, viaskodik ezzel a kérdéssel?

– A kereszténység moralitása akkor is fontos szerepet játszik az ember életében, ha történetesen nem hívő. A kultúra, amelyben élünk, a keresztény hagyományból nőtt ki, már kétezer éve annak talajából táplálkozik.

– Gyakran fellép Budapesten. Van különleges kötődése a városhoz, vagy csak egy állomás a sok közül a világturnéin?

– Nem mondhatom, hogy tudatos döntés. Ott lépek fel, ahová hívnak, de kijelenthetem, hogy budapesti előadásaim mind nagyszerű élmények voltak, és imádok a város utcáin, terein bolyongani.

– Sandro Miller kiállítását meghosszabbították, hogy még az előadás idején is látogatható legyen. Melyik a kedvenc képe?

– Évtizedek óta együtt dolgozom Sandróval, jó barát és munkatárs. Színészként nagy kihívás volt ennyi férfi és nő, kisfiú és kislány bőrébe bújni egy-egy állókép erejéig. Kedvencem az a fotó, amelyen két ikerlányt játszom el. Diane Arbus képén minden működik: a beállítás, az arckifejezésük, a ruhájuk, a hajuk. A két kislány olyan átlátszó, mint egy ablak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.