valasz.hu/kultura/miert-nem-lett-a-regesz-laszlo-gyula-a-magyar-nemzeti-turanpart-elnoke-128617

http://valasz.hu/kultura/miert-nem-lett-a-regesz-laszlo-gyula-a-magyar-nemzeti-turanpart-elnoke-128617

Ha ezt a videót megnézi, azonnal leszáll a villamosról!

/ 2018.02.09., péntek 16:00 /

A Prima Primissima és Magyar Örökség díjas Fonó újra és újra táncba hív mindenkit: vegyen részt a táncházakon, találkozzon hagyományőrző mesterekkel, menjen el a népzenei, világzenei és jazzkoncertekre.

Szállj le a villamosról és gyere be a városi faluba! – hirdetik legújabb videójukban. Itt az időt táncrendben mérjük, a távolságot lépésben, a mulatságot dalban. Pörgess meg egy lányt vagy élvezd, ahogy pörgetnek, pihenj meg egy jó koncerten italt kortyolgatva, koccints a fellépőkkel, mert itt csak egy lépés a távolság ember és ember között. Új filmjükben – melyet a Kultúrpart, Novák Péter készített – Kubinyi Júlia és Berecz István, valamint a Fonó közönsége hív táncba mindenkit. Íme:

Mik a lehetőségek? A két évtizede működő legendás Fonó Szerda táncházban március 7-ig a széki táncokat tanulhatják kezdő és haladó csoportokban az érdeklődők. Lehet pár nélkül is menni, és olyanokat is várnak, akik még soha nem jártak táncházban. A széki táncanyag a hagyományok szerint gálával zárul, amikor adatközlőket várnak, akiktől közvetlenül lehet eltanulni, ellesni a táncokat, a hagyományt, a kultúrát. Március közepétől Buza és Melegföldvár táncanyaga kerül terítékre a Fonó Szerdákon szintén kezdő és haladó szinteken. A táncoktatást Fitos Dezső és Hajdú Flórián vezeti.

Kéthetente pénteken a Berka együttes muzsikál moldvai táncházat, hozzájuk kapcsolódik minden alkalommal egy meghívott zenekar vonós táncháza is. Mindkét teremben tánctanárok segítik a bekapcsolódást. Február 9-én farsangi táncházat tartanak.

Ahol még rendszeresen táncba hívják az érdeklődőket az országban: februárban Jászberény és Szeged mellett Mezőkövesden is elindul a Fonó klub, amelynek első eseménye 23-án lesz az Üsztürü és Nyitrai Mariann koncertjével, majd táncházával, ahol Hajdú Flórián és párja oktatja a táncolni vágyókat.

A szegedi Fonó klubban február 15-én A mentés Másként Trió és a Nyenyere Egylet tart gyimesi és moldvai táncházat, majd 22-én a Dallahan ad koncertet és muzsikál ír táncházat. Március 1-jén a 20 éves az Utolsó Óra sorozat keretében a Bekecs zenekar és Bíró Sándor nyárádmagyarosi zenész mestert hallhatjuk. A továbbiakban Szegedre érkezik még Dresch Mihály triója, Csizmadia Anna és barátai, a Fokos zenekar, de fellép az Üsztürü is adatközlő vendégekkel, áprilisban pedig Ferenczi György és az Első Pesti Rackák, valamint a Parno Graszt is.

További információk itt

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?