valasz.hu/kultura/muller-peter-sziami-mindig-azt-csinaltam-ami-tortenni-akart-129193

http://valasz.hu/kultura/muller-peter-sziami-mindig-azt-csinaltam-ami-tortenni-akart-129193

Gyümölcséről ismerni meg a fát

/ 2002.10.18., péntek 07:51 /

Milliók tudatában kapcsolódott össze az április 13-án indult polgári újjászületési mozgalom és az a dal, amely ott hangzott fel először. Az Örvendj, Magyarország! azóta a polgári rendezvények elmaradhatatlan záróakkordja. Szerzője, Vizy Márton pedig Orbán Viktor országjáró csapatának tagja lett. A dalt tartalmazó albumot október 23-án, a polgári erők 1956-os megemlékezésén vehetik kezükbe az érdeklődők.

Fotó: Griechisch Tamás
Vizy Márton,
az Örvendj, Magyarország!
című dal szerzője

A nagy történelmi sorsfordulók megtermik a maguk dalnokait. S bár az említett nemzeti dalt nem kívánnánk Petőfi Sándor Nemzeti dalával egybevetni, szerepe, küldetése mégis hasonló. A mű egyébként négy évvel korábban, a polgári erők győzelmének éjszakáján született. Talán a gondviselés akarta úgy, hogy négy évig fiókban maradjon, és 2002-ben, a nemzeti újjászületés feledhetetlen napjaiban kerüljön elő. Szerzője, az akkor alig több mint húszesztendős fiatalember az eredmény felett érzett örömét öntötte dalba. Vizy Márton pedig élte tovább a vidéki egyetemisták életét, és tanulmányai mellett szervezte zenekarát, a kortárs rockot játszó Seraph nevű együttest. A korábban csellón klasszikus zenét játszó ifjú azonban már zongoristaként és zeneszerzőként működött a zenekarban.

Új himnusz született

A Testnevelési Egyetemen elhangzott Orbán-beszéd és a hír, hogy a jobboldal nagygyűlést hirdet április 13-ára, Vizy Mártont arra sarkallta, hogy felajánlja szerzeményét a műsor számára. Három napja maradt a hangszerelésre, rögzítésre és az énekes próbára. Igyekezete nem volt hiábavaló: a dal a milliós tömeg előtt Sasvári Sándor, Pataky Attila, Völgyessy Szomor Fanny és Kálmándy Mihály hangján szólalt meg. A siker elsöprő volt. Cseh Tamás szerint új himnusz született. Cseke Péter javasolta, hogy azonnal készítsenek belőle videofelvételt, és használják fel a Fidesz kampányában.

- Örültem a sikernek, bár tudtam, hogy ebben része volt a felfokozott hangulatnak és a körülményeknek is - mondja a Heti Válasznak a szerző. - Talán ellentmondásnak tűnik, hogy amikor a dalt írtam, a jó szereplést köszöntöttem vele, az idei választás második fordulója előtt azonban a polgári oldalnak nem sok ünnepelnivalója akadt. Amiért mégis érvényesnek vélem: az elmúlt négy évet nem lehet kitörölni a történelemből. Nyomot hagyott az emberek gondolkodásában és lelkében. Ha a baloldal került is kormányra, tény, hogy megszületett a polgári Magyarország. Van tehát miért örvendeznünk.

A Parlament előtti nagygyűlés után felgyorsultak az események. Vizy két nap alatt újrahangszerelte a dalt, és 50-60 tagú, neves művészekből álló kórus segítségével videoklipet készítettek. (A közreműködők többségének részvételével nem sokkal később megalakult az Értékmegőrző(k) civil szervezete.) A klip részleteit felhasználták a második forduló előtti napokban vetített Fidesz-kampányfilmben. Az országot fáradhatatlanul járó miniszterelnök pedig felkérte az Örvendj, Magyarország! szerzőjét, hogy néhány művésszel együtt kísérje el rendezvényeire, és adják elő a dalt. Rövid néhány nap alatt több százezren hallhatták, így a Műegyetem rakparti kampányzáró közönsége is.

Tízezrek énekelték

A választások utáni hetekben megindult a polgári körök szervezése. Vizy Mártont is rendszeresen hívták találkozókra, és persze a közismert dalt is hallani kívánták. Nem volt kivétel ez alól a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör sem. Élőben gyakran eleget tett a felkéréseknek, ám hangfelvételt - bár sokan és sokszor kértek tőle - nem adhatott. A mű ugyanis mind a mai napig csupán néhány számozott lemez formájában létezik.

A nyár végén aztán újra indult a választási kampány. A körúton Orbán Viktorral tartott a műsorvezető Rákay Philip mellett az Örvendj, Magyarország! stábja is: Varga Miklós, Sasvári Sándor, Gergely Éva énekesek és a zeneszerző. Philip egyébként ötleteivel, színpadi tapasztalatával sokat segített Vizynek.

- Felemelő érzés Orbán Viktor után színpadra lépni és lelkes, gyakran több tízezres tömeg előtt szerepelni, hiszen ilyenkor a többi művésszel együtt egyfajta "missziót" is végzünk - vallja Vizy Márton. - A sokaság szinte mindenütt kívülről tudta, velünk énekelte a dalt, pedig nem sokat játsszák rádióban, nem vetítik televízióban, és nem lehet lemezboltban kapni. Épp ennek hatására fogalmazódott meg bennünk a gondolat, hogy hanghordozón is hozzáférhetővé kell tenni, elsősorban a polgári, nemzeti oldalhoz tartozók kedvéért. Persze nem valami popzenei produkcióra gondoltunk. Mindenki számára nyilvánvaló ugyanis, hogy április 13-án olyan energiák szabadultak fel a magyar társadalomban, amilyenek korábban csak forradalmak idején. Ez az átszellemült tömeg békés körülmények között mutatta meg az erejét, és ennek a kulturális lenyomata lesz a lemez - állítja a szerző.

Kordokumentum

Pillanatnyilag még nem tudni pontosan, hogy mit tartalmaz majd az album. Természetesen az Örvendj, Magyarország!, a címadó dal az, amire az országban és a polgári körökben óriási az igény. Mellette minden bizonnyal hallható lesz az Európa Varga Miklós előadásában. Biztos az is, hogy a lemez záró darabja a Kölcsey alkotta és Erkel megzenésítette nemzeti imádság, a Himnusz lesz. Ezzel az a közreadók célja, hogy az album utat találjon minden nemzeti érzelmű magyar könyvespolcára. Az említetteken kívül még néhány más zeneszám is hallható lesz a CD-n, ám hogy hány és pontosan melyek, még nem tudni. Vizy Márton sejteni engedte, hogy tartogatnak meglepetést is.

Miként a tartalmat, némi homály övezi a produkció kiadóját is. Hivatalosan annyi tudható róla, hogy egy magyar származású svéd fiatalember, aki anyagi segítséget nyújtott a stúdiómunkálatokhoz és a hanghordozó sokszorosításához. Egyetlen célt határoztak meg a kiadáson dolgozók, beleértve a szerzőt: a befolyó összegből a Szövetség a Nemzetért és a Szabad Szó Alapítvány tevékenységét támogatják, amely ezt a pénzt a polgári körök működésének segítésére fordíthatja. A terjesztést is a polgári körök rendezvényein kívánják lebonyolítani, illetve telefonos, internetes rendelés útján.

- Arra kérem a leendő lemeztulajdonosokat, hogy eredeti kópiát vásároljanak, mert ezzel újabb albumok kiadását és az alapítványok munkáját segítik elő - mondja Vizy Márton.

A fiatal zeneszerző egyébként sajátos viszonyban van híressé vált szerzeményével. Bár ez az első, országosan, nagyközönség által ismert alkotása, zeneszerzői pályája sodorvonalától kissé távolabb állónak, kitérésnek tartja. Amikor komponálta, majd amikor a feszült politikai helyzetben újraalkotta, hatni akart vele, nem csupán gyönyörködtetni. A közösséghez fordult, és az válaszolt. Az Örvendj, Magyarország! alkalmazott művészet, amely önálló életet él, és óhatatlanul elvált alkotójától.

- Az vezetett bennünket a lemez összeállításakor, hogy dokumentáljunk, megörökítsünk egy történelmi pillanatot, a polgári szellem magára találásának pillanatát - vélekedik a zeneszerző. - Az április 13-án indult mozgalom megteremtette a maga kultúráját, és ezt életben is kell tartani. Az új polgári értékrend meglátásom szerint abban különbözik a tömegkultúrától, hogy a gyorsan letűnő, napi divatok helyett örök értékeket tart szem előtt. Súlyos felelősség hárul a művészekre, hiszen rajtuk is múlik, hogy behódolnak-e a pillanatnyi közízlésnek, vagy harmóniát teremtenek önmagukban, amelyet aztán műveiken át sugároznak a közönség számára. Gyümölcséről ismerni meg a fát - vallja a fiatal alkotó.

Az Örvendj, Magyarország! CD formában az október 23-i, a polgári erők által rendezendő 1956-os megemlékezésen válik hozzáférhetővé a nagyközönség számára.

- Gondolkodtam, gondolkodtunk azon, hogy illik-e az "örvendezés" szó az 1956-os forradalom és szabadságharc felemelő, de mégis tragikus emlékéhez. Már-már új címet kerestünk a lemeznek, de hamar megértettük: évtizedek történelmi távlatából a kései utódot büszkeség és öröm tölti el, hogy a magyar nép nem tűrte magán az idegen hadsereg, ideológia uralmát, és - ha akkor esélytelenül is - de szembeszállt vele - avatott be töprengéseibe Vizy Márton. - Az Örvendj, Magyarország! elhangzik majd a műsorban, az albumot pedig többek között Philip ajánlja majd a jelenlévők figyelmébe.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.