felsooktatasi-rangsor.hu/kultura/o-cipelte-az-szdsz-erzsebet-teri-satra-ele-a-muanyag-tehenet-107271

http://felsooktatasi-rangsor.hu/kultura/o-cipelte-az-szdsz-erzsebet-teri-satra-ele-a-muanyag-tehenet-107271

Gyerekkereskedelem

/ 2018.05.16., szerda 15:14 /

Két idősík váltakozik Lisa Wingate Elrabolt életek című regényében. A történet egyik szála napjainkban, a dél-kaliforniai Aikenben és környékén játszódik, a másik 1939-ben, a Tennessee állambeli Memphisben.

Napjaink hősnője a harmincas évei elején járó Avery Stafford, egy jó nevű, gazdag, kiváltságos család sarja, aki épp felhagyni készül eddigi életével és szövetségi ügyészi karrierjével, hogy visszaköltözve szülőhelyére idővel átvegye súlyosan beteg édesapja helyét a politikai életben. Az 1939-es történések főszereplője a 12 éves Rill Foss, aki négy kisebb testvérével és szüleivel nagy szegénységben és szeretetben él a Mississippi egyik lakóhajóján, egészen addig, amíg egy viharos éjszakán vajúdó édesanyjukat apjuknak be kell vinnie a kórházba. A gyerekek egyedül maradnak a hajón, a felügyeletükkel Rillt bízza meg az apa, amíg vissza nem tér hozzájuk. Másnap azonban idegenek érkeznek, erőszakkal a tennessee-i árvaházba viszik a kicsiket, ahol azzal hitegetik őket, hogy hamarosan értük jönnek a szüleik. Ebből persze semmi nem igaz, a gyerekeket folyamatos rettegésben tartják, testileg-lelkileg kínozzák, majd örökbe adják őket, lehetőleg úgy, hogy soha ne tudják meg, ki hová került.

A sorsot azonban nem egyszerű kijátszani, néha egészen váratlan helyzetek segíthetik emberek egymásra találását. Avery Stafford is egy véletlen találkozás után kezd kutatni a múltban, azaz a súlyos demenciával küzdő nagyanyja életében, ám ahogy tisztul a kép, úgy válik ő maga egyre bizonytalanabbá. Mert szerencsés-e, ha kiderül, hogy a családjuk honnan származik valójában, illetve szabad-e idős emberek múltját, életét átírni. Lisa Wingate végig jó ritmusban vált idősíkot, jó érzékkel fokozza a feszültséget és tartja ébren az olvasó érdeklődését, és bár úgy érezzük, hogy tudjuk, kiről mi fog kiderülni, végül mégsem az történik, amire számítottunk.

Az Elrabolt életek szereplői fiktív személyek, ám a téma koránt sem az: a XX. század elején ugyanis egy memphisi székhelyű árvaház igazgatónője, Georgia Tann több mint ötezer gyereket és újszülöttet rabolt el szüleiktől, vagy egyedülálló, mélyszegénységben élő anyáktól, hogy jó pénzért gyerektelen házaspároknak adja őket. Georgia Tann 1950-ig folytatta kártékony tevékenységét, és hiába derült fény a bűncselekményre, törvényes büntetőeljárás megindítására az asszony halála miatt már nem volt lehetőség. Az általa működtetett gyermekotthonokat mindenesetre bezárták.

A pályáját újságíróként és műsorvezető-trénerként kezdő, több mint húsz regényt jegyző Lisa Wingate nagyban támaszkodott olyan egykori áldozatok beszámolóira, akiket kisgyerekként szakítottak el családjuktól – nagyszerű kötetével nekik állít emléket, miközben arra is figyelmeztet, hogy hasonló borzalmak ma is megtörténhetnek.

Lisa Wingate: Elrabolt életek
Fordította: Getto Katalin
Libri Kiadó, 2018, 3699 Ft

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.